Obilježavaju Evropski dan svjesnosti o cističnoj fibrozi

U Podgorici će danas biti obilježen Evropski dan svjesnosti o cističnoj fibrozi, tako što će volonteri Srednje građevinsko-geodetske škole “Inž. Marko Radović” dijeliti ruže i flajere u šoping molu Delta City od 11 sati i 55 minuta.

Udruženje za pomoć i podršku osobama s cističnom fibrozom objašnjavaju da je cilj akcije širenje svijesti i pomoći oboljelim od ove rijetke i fatalne bolesti, od koje u Crnoj Gori boluje 24 djece i 7 madih ljudi, a o kojoj se vrlo malo zna.

Cistična fibroza je fatalna bolest koja pogađa sve organe, ne samo pluća koja su najčešći uzrok smrtnosti. Za nju ne postoji lijek.

U Udruženju kažu da nova genetska terapija kontroliše bolest i produžava život, dostupna je svuda u svijetu ali ne u Crnoj Gori.

“Osobe sa cističnom fibrozom provedu četiri mjeseca godišnje u bolničkom liječenju i pet sati dnevno u primjeni terapija da bi ostali u životu”, objašnjavaju iz udruženja i dodaju da je životni vijek 35 godina.

Evropski dan svjesnosti o cističnoj fibrozi obiljeva se 21. novemembra od 2006. godine, a uspostavilo ga je Društvo za cističnu fibrozu kako bi uticalo na podizanje svijesti o izazovima sa kojima se na dnevnoj osnovi suočavaju oboljeli.

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply