Za keš može odmah, o trošku države proteza za godinu

Dio roditelja iz Podgorice tvrdi da djeca na pregled za uzimanje otisaka za protezu u privatnim stomatološkim ordinacijama moraju da čekaju 15 mjeseci.

Više roditelja Vijestima je kazalo da se sa uputom, preko Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), čeka više od godinu, dok se pregled zakazuje veoma brzo kada uslugu plaćaju iz svog džepa. U FZO tvrde da je duže vrijeme čekanja na ortodonske aparate nastupilo u toku ljeta, ali da već ovog mjeseca očekuju rješavanje problema.

“Duže vrijeme čekanja od uobičajenog na ortodonske aparate nastupilo je od kraja jula, odnosno vezano je za početak radova na renoviranju i adaptaciji stomatološke poliklinike. Naši osiguranici iz Podgorice pravo na ortodontske aparate ostvaruju u dvije stomatološke ambulante i poliklinici. Na poliklinici ortodontske usluge pruža osam ortodonata, gdje se radi značajan broj ortodontskih proteza. Dobra vijest je da stomatoška poliklinika počinje sa radom krajem ovog mjeseca i samim tim će se vrijeme čekanja smanjiti”, odgovorili su Vijestima iz FZO.

Ortodonske usluge se o trošku Fonda, odnosno države, pružaju pacijentima u ambulanti DENT-ES, čija je vlasnica Maida Hrapović, supruga ministra Kenana Hrapovića, i Dr Ražnatović.

Hrapović Vijestima nije odgovorila kako komentariše to što se sa uputom čeka preko godinu na pregled, dok se mnogo brže zakazuje kada pacijenti ne dolaze preko FZO.

Jedan od roditelja Vijestima je kazao da im je u ordinaciji DENT-ES rečeno da dijete na pregled za uzimanje otisaka za protezu može doći tek za 15 mjeseci.

“Pošto je to predugo, a za 15 mjeseci će već biti kasno jer je poznato kolike promjene mogu nastati na dječjim zubima za toliki period, pitali smo šta je alternativa. Rekli su nam da možemo kod njih privatno uraditi protezu, koja košta 180 eura i tu nema čekanja jer se sve brzo završava”, kazala je sagovornica.

Ona je istakla da se, osim proteze, u tom slučaju plaćaju i kontrolni pregledi u prvoj godini za svaki mjesec.

“Roditelji su na velikoj muci da li da plate protezu i kontrole oko 400 eura ili da čekaju godinu i više na protezu koju bi platio Fond i da im tada stomatolog kaže da je kasno i da je jedini spas fiksna proteza koja će ih koštati skoro duplo više ako žele kvalitet, a koju Fond ne pokriva. To je nedopustivo”, kazala je ona.

Sagovornica je kazala da su stotine mališana koji imaju velike probleme sa nepravilnim rastom zuba upućene na dvije privatne ordinacije u Podgorici, dok se renovira stomatološka poliklinika.

Izvor: Vijesti

Leave a Reply