Počinju okupljanja samohranih roditelja u Nikšiću

Grupa za podršku jednoroditeljskim porodicama udruženja Roditelji počinje od ove sedmice sa okupljanjima u Nikšiću, a prva tema o kojoj će zainteresovani roditelji razgovarati je alimentacija.

Više o alimentaciji: Dužnost davanja izdržavanja ostaje i onda kada je jedan od roditelja lišen roditeljskog prava, odnosno kada mu je ograničeno roditeljsko pravo. Stoga, roditelj kojem nije pripalo starateljstvo nad djetetom ima pravo i dužnost da izdržava dijete.Visina izdržavanja treba da obezbijedi djetetu minimum takav standard koji uživa roditelj koji daje izdržavanje. Iznos mjesečnog izdržavanja može biti od 15 do 50 odsto redovnih mjesečnih novčanih primanja dužnika izdržavanja, a maksimalnih 50 odsto, kada je u pitanju više djece. Ukoliko se radi o roditelju koji nema redovnih primanja, odnosno redovno zaposlenje, to ga neće osloboditi obaveze da doprinosi izdržavanju zajedničkog djeteta.

Tim za podršku i pomoć jednoroditeljskim porodicama poziva sve roditelje da dođu u četvrtak u 18 sati u prostorije Igračkoteke i Razvojnog centra, u Osnovnoj školi “Luka Simonović” (Nikole Tesle bb) gdje će, osim vršnjačke podrške, moći da dobiju i besplatan pravni savjet od advokata kao i psihološku podršku.

Roditelji koji nijesu iz Nikšića pravni savjet toga dana mogu dobiti putem besplatne SOS Roditeljske linije pozivom na broj 080 888 888 u periodu od 17 do 20 sati.

Udruženje Roditelji sprovodi projekat Psihološka i pravna podrška samohranim roditeljima i jačanje grupe za samopomoć, čiji je cilj zaštita prava djece kroz podizanje svijesti građana o medijaciji kao najboljem modelu za rješavanje brakorazvodnih sporova, koji finansira Ministarstvo pravde.

Odgovore na brojna pitanja koja se tiču razvoda roditelji mogu pronaći u Vodič Procedure u razvodu i izazovi samohranog roditeljstva (5128 downloads), koji je udruženje Roditelji objavilo prošle godine.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply