Privrednici traže pomjeranje zimskog raspusta

Privredna komora Crne Gore uputila je apel Ministarstvu prosvjete da, u cilju bolje pripreme zimske turističke sezone, raspust bude pomjeren od 15. januara do 6. februara, a u tom Vladinom resoru kažu da za sada to nije moguće.

Inače su osnovci i srednjoškolci u Crnoj Gori u školskoj 2018/19. proveli u klupama najmanje školskih časova od 43 države Evrope, što znatno ugrožava kvalitet nastave, pokazao je izvještaj Eurydice mreže Evropske unije.

Privrednici smatraju da je, imajući u vidu da zimska sezona traje i tokom februara, neophodno zakonskom regulativom djelovati da se nastavak školske godine odloži i zimski raspust produži na februar.

Iz Ministarstva objašnjavaju da je opštim zakonom o obrazovanju određeno trajanje nastavne godine od najmanje 180 radnih dana. Početak nastavne godine i vrijeme organizovanja rada utvrđuje se godišnjim školskim kalendarom, koji je već donesen.

“Napominjemo i da je zimski raspust ove godine produžen za četiri dana u odnosu na prethodnu. Ministarstvo za sada nema planova u vezi sa daljim, značajnijim promjenama u trajanju nastavne godine”, kazala je CdM-u portparol Ministarstva prosvjete Milica Lekić.

U PKCG, pak, ističu da je produženje raspusta od četiri dana nedovoljno u odnosu na ono što su potrebe zimske sezone.

“Naš apel je da se raspust pomjeri od 15. januara do 6. februara. Znamo da to nije moguće za ovu sezonu”, kazao je predsjednik Odbora turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore, Ranko Jovović.

Takođe, privrednici smatraju da je od značaja sa Ministarstvom prosvjete sagledati mogućnost održavanja škole u prirodi u zimskim centrima uz obaveznu školu skijanja.

Zimski raspust počinje 31. decembra 2019. godine, a završava se 26. januara 2020. godine. Crna Gora inače ima jednu od najkraćih nastavnih godina, a naši učenici u toku obaveznog obrazovanja u školi provode skoro najmanje vremena u Evropi.

Leave a Reply