Podgoričkim osnovcima ove godine izmijenjena užina

Foto: Vijesti/Savo Prelević

Učenici podgoričkih osnovnih škola ove godine dobijaće kvalitetniju i zdraviju užinu, obećavaju iz Škole za srednje i više stručno obrazovanje “Sergije Stanić”, i kažu da će se na meniju, između ostalog, naći sendviči i peciva od nutritivno vrijednih žitarica.

Foto: Vijesti/Savo Prelević

Direktor škole, Darko Vukčević, objasnio je da se nastavlja priča započeta prije tri godine. Sada su promijenili kompletnu recepturu i uveli namirnice kao što su ražano, integralno i kukuruzno brašno uz dodatak čija sjemenki i ostalih integralnih žitarica.

“Vjerujem da ćemo zajedničkim radom uspjeti da podignemo svijest djece i roditelja o vrijednosti zdrave ishrane”, rekao je Vukčević.

Foto: Vijesti/Savo Prelević

Zorica Đorđević iz Instituta za javno zdravlje rekla je da užina treba da bude bogata složenim ugljenim hidratima, proteinima, mineralima, i da treba izbaciti koncentrovani šećer, so i nezdrave masti.

“U formiranju ishrane na početku značajnu ulogu imaju roditelji, kasnije škola. Školsko okruženje i edukacija su važan faktor u konačnom formiranju zdravih navika. Odgovornost za zdravlje djece i formiranje đačkih navika je dakle, na svima nama, cjelokupnoj zajednici. Izvor raznih bolesti upravo može biti nezdrava ishrana, nedostatak sna i nedovoljna fizička aktivnost. U tom smislu je važan dio unapređenja zdravlja djece poboljšanje ishrane tokom boravka u školi”, rekla je Đorđević.

Iz Instituta za javno zdravlje su ponovo ujazali da užina nije zamjena za doručak ili ručak i da ne treba na nju gledati kao na cjelokupan obrok.

Lepa Žunjić iz udruženja Roditelji rekla je da je zdrava ishrana kao tema prilično zapostavljena i da to dokazuje podatak Instituta da je oko 40 odsto djece u Crnoj Gori gojazno.

Žunjić je kazala i da bi roditelji najviše zadovoljni bili kada bi užina bila dostupna u svim opštinama i besplatna.

 

Đačka užina košta 15 eura mjesečno za prvo dijete i 10 za svako naredno iz porodice.

Na meniju ove godine je integralni sendvič, crni sjemenka sendvič, čia sendvič, integralni štapić različitih ukusa, integralna pancerota, integralni kroasani, krofne, čia kroasani, integralna slatka lepinja, čoko mafin, zlatni mafin, proja sa sirom, integralna domaća kifla, integralna rolnica uz dodatke vode, soka, jogurta, mlijeka i “voćka”.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply