Poziv za prijave srednjoškolaca na besplatne filmske radionice

Seanema Film Festival organizuje, u okviru svoje pete edicije, besplatne filmske radionice za srednjoškolce i srednjoškolke (produkcija i kritika), a prijave su otvorene do ponedjeljka, 9. septembra.

Radionice se organizuju uz podršku Filmskog centra Crne Gore i Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO), a u saradnji s Udruženjem Valjevska kulturna mreža (VAKUM) i Cinemapolis iz Crne Gore.

Radionica za filmsku produkciju je četvorodnevni program, koji će se održati od 19 do 22. septembra u Ulcinju, namijenjen srednjoškolcima i srednjoškolkama u cilju upoznavanja sa svim aspektima proizvodnje igranog filma. Kroz mentorstvo, interaktivna predavanja i diskusije o filmskoj umjetnosti i produkciji – načelima pisanja scenarija, vizuelizacije priče, razvoja narativne strukture, snimanja i postprodukcije – polaznici i polaznice će osmisliti i realizovati sopstveni kratkometražni igrani film.

Nastavak radionice filmske produkcije (drugi dio) biće odrćan u Valjevu (projekat SEAVA Youth), u okviru šeste edicije festivala Valjevski Filmski Susreti od 12. do 15. decembra ove godine. Polaznici prve radionice će, pored učenja o osnovama filmskog jezika i svim fazama rada na jednom filmu u Ulcinju, učiti o pravljenju mini dramskih serija u drugoj radionici u Valjevu.

Radionica za filmsku kritiku je četvorodnevni program koji će se održati od 19 do 22. septembra namijenjen srednjoškolcima i srednjoškolkama u cilju promišljanja audiovizuelne umjetnosti s drugog aspekta, uz pisanje kritika selekcije kratkometražnih filmova pete edicije Seanema festivala. Učesnici imaju obavezu da prate filmski program, i kroz mentorstvo rade kreativnu analizu sadržaja. Na kraju radionice biće upriličena i dodjela diploma.

Izradom kratkih audiovizuelnih djela, kao i pisanjem kratkih kritika i analiza polaznici/e aktivno razvijaju umjetničke sklonosti, komunikacijske vještine, te kritički odnos prema filmskim (medijskim) sadržajima.

Radionice su namijenjene srednjoškolcima i srednjoškolkama sa prebivalištem u Crnoj Gori, dakle učenici/e uzrasta od 15 do 18 godina, koji su zainteresovani za filmsko stvaralaštvo u svim njegovim oblicima.

Potrebno je popuniti jednu od sljedećih prijava, najkasnije do ponedjeljka, 9. septembra.

Prijava za filmsku produkciju: FILMSKA PRODUKCIJA

Prijava za filmsku kritiku: FILMSKA KRITIKA

Odabrani učesnici će biti obaviješteni da li su primljeni u roku od dva dana od datuma zatvaranja prijava. Troškovi boravka biće pokriveni za 20 učesnika.

Izvor: Culture corner

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply