Počela prodaja udžbenika za novu školsku godinu

U Crnoj Gori danas počinje prodaja udžbenika za osnovnu školu i gimnazije, koje je pripremio Zavod za udžbenike i nastavna sredstva za predstojeću školsku godinu.

Kompleti su skuplji u prosjeku 10 eura za đake koji nastavu pohađaju na albanskom jeziku, u odnosu na njihove vršnjake kojima je crnogorski maternji jezik, a razlika u cijeni je, kako objašnjavaju u Zavodu, zbog dodatka dvije knjige iz crnogorskog jezika, kao nematernjeg.

Što se tiče kompleta knjiga za osnovce, u Zavodu tvrde da će za ovu školsku godinu biti jeftinije oko tri eura.

Slično je i sa cijenama za gimnaziju.

Besplatni kompleti od opština

Ove školske godine ukupno 8 opština je obezbijedilo besplatne udžbenike samo za učenike prvog razreda i to Bijelo Polje, Danilovgrad, Gusinje, Kolašin, Nikšić, Podgorica, Tuzi i Berane. Roditelje svih osnovaca besplatnim kompletima obradovaće Budva, Berane, Plužine i Žabljak, dok će Herceg Novi to uraditi za đake prva četiri razreda. U Kotoru udžbenike dobijaju učenici prvih pet razreda, a u Tivtu prva tri.

Cetinje je spremilo besplatne komplet  za đake prva tri razreda osnovnih škola u gradu i za sve osnovce sa seoskog područja.

Novi naslovi

Za školsku 2019/10. godinu Zavod za udžbenike je pripremio brojne nove naslove.

“Za osnovnu školu na crnogorskom to su Biologija 7 (udžbenik i radna sveska), Istorija 7 (radna sveska), Biologija 8 (udžbenik i radna sveska) i Biologija 9 (udžbenik i radna sveska), a za gimnaziju Fizika 1 (udžbenik i zbirka zadataka)”, saopštili su iz Zavoda.

Novi naslovi na albanskom jeziku za osnovnu školu su, kako su rekli, U svijetu matematike 1 udžbenički komplet, Istražujem svoju okolinu 1 udžbenik, U svijetu matematike 2 udžbenički komplet, Istražujem svoju okolinu 2 udžbenik i radna sveska, U svijetu matematike 4 udžbenički komplet, Poznavanje društva 4 udžbenik i radna sveska, Priroda 4 udžbenik i radna sveska, Muzička kultura 4 udžbenik.

“Novi naslovi su i Likovna kultura 5 udžbenik, Priroda 5 udžbenik i radna sveska, Poznavanje društva 5 udžbenik i radna sveska, Matematika 5 udžbenik i zbirka zadataka, Informatika sa tehnikom 5 udžbenik, Muzička kultura 5 udžbenik, te Matematika 6 udžbenik i zbirka zadataka, Informatika sa tehnikom 6 udžbenik, Istorija 6 radna sveska, Likovna kultura 6 udžbenik”, kazali su iz Zavoda,

Za osnovnu školu na albanskom jeziku spremljeni su i novi naslovi iz Geografija 7 udžbenik i radna sveska, Informatika sa tehnikom 7 udžbenik, Hemija 7 udžbenik i zbirka zadataka, Biologija 7 udžbenik i radna sveska, Matematika 8 udžbenik i zbirka zadataka, Biologija 8 udžbenik i radna sveska, Informatika sa tehnikom 8 udžbenik, Hemija 8 udžbenik i zbirka zadataka, Istorija 8 udžbenik, kao i Geografija 9 udžbenik i radna sveska, Biologija 9 udžbenik i radna sveska, Matematika 9 – udžbenik i zbirka zadataka, Istorija 9 udžbenik.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply