Besplatni udžbenici za bjelopoljske prvake

Oko 500 učenika, koji su upisani u prvi razred u 3 gradske i 14 prigradskih osnovnih škola na teritoriji bjelopoljske opštine, dobiće besplatne udžbenike od Opštine Bijelo Polje, koja je za tu namjenu izdvojila 25.000 eura.

Kompleti knjiga đacima prvacima će biti uručeni na početku nove školske godine.

“Kroz ovakvu podršku, Opština Bijelo Polje želi da iskaže posebnu potrebu da pomogne mališanima, koji će na jesen započeti novo životno poglavlje, uz želju za puno uspjeha u budućem školovanju. Njihovim roditeljima smo ovim gestom željeli da olakšamo pripremu za predstojeću školsku godinu”, rekla je Saida Čikić sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu.

Iz lokalne uprave tog grada najavljuju da će za narednu školsku 2020/2021 godinu predložiti Skupštini povećanje budžeta da bi obezbijedili besplatne udžbenike za sve učenike do 4 razreda osnovne škole.

Izvor: Opština Bijelo Polje

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Ovo treba da oduševi nekog? Makar u osnovnom obrazovanju bi trebalo da budu besplatne knjige od prvog do završnog razreda. Gdje su pored užasnih troškova za knjige ( koje se često mijenjaju samo radi naslova ili par lekcija pa ih npr ne može koristiti mlađe dijete od starijeg) troškovi za sveske, olovke, boje, oštraljke, tempere, četkice, gumice, lenjire, šestare i sav ostali naknadni pribor koji je tražen u školi svaki peti dan ? Gdje su troškovi za garderobu, rančeve za školu, užinu? I sve to pored ostalih troškova ( grijanja koje slijedi, računa , kredita, rata) treba da pokrije roditelj sa 300e platom… Da nas ima, kao što nas nema, da svaki roditelj ; i onaj koji ima da priušti, i onaj kome septembar pada kao najteži mjesec – bojkotuje nastavu i ne šalje dijete u školu jedno vrijeme zbog nemogućnosti opremanja za istu , sve bi trajno promijenili.
    Tj.sproveli bi ono “besplatno školovanje” u praksi.

    Najteže je danas ovdje biti roditelj.

  2. S obzirom da je kod nas osnivno obrazovanje obavezno, drzava bi trebala da za sve osnovce u Crnoj Gori obezbijedi besplatne udzbenike, pa makar i da generacija generaciji daje svoje udzbenike, bilo sto, samo da budu besplatni!

Leave a Reply