Ove godine bez akcije Pokloni, zamijeni ili kupi korišćeni udžbenik

Akcija Pokloni, zamijeni ili kupi korišćeni udžbenik, koja se organizuje već nekoliko godina u Delta City-ju u Podgorici, po prvi put se neće realizovati, kazao je Dnevnim novinama predsjednik podgoričkog Sindikata prosvjete Slobodan Savović.

Prema njegovim riječima, akcija u kojoj učenici razmjenjuju ili prodaju stare udžbenike nema smisla kada je, kako kaže, većina udžbenika za ovu školsku godinu izmijenjena.

“Većina tih udžbenika je nova, tako će to biti poseban udar na budžet roditelja naših učenika jer će biti primorani da kupuju nove komplete”, kazao je Savović.

On tvrdi da je želja za profitom pojedinih izdavača uticala da se broj štandova učesnika akcije u šoping centru Delta City smanji.

“Svake godine smo imali sve manji broj štandova, tako da ove godine nijesmo organizovali akciju Pokloni, zamijeni ili kupi korišćeni udžbenik”, kazao je Savović.

Iz udruženja Roditelji, takođe, ocjenjuju da kupovina udžbenika predstavlja veliki udar na kućni budžet, i smatraju da bi trebalo razmisliti o tome da udžbenici budu besplatni za sve učenike, u svim opštinama.

“Veliki je to udar na kućni budžet svakog septembra. Tačno je da su to naša djeca i da smo se mi odlučili da ih imamo i naša je obaveza da se o njima staramo, ali, ako ništa drugo, barem ugledajući se na neke zemlje, ne samo iz okruženja nego i šire, bilo bi dobro razmisliti da udžbenici budu besplatni za sve đake, u svim opštinama”, poručila je za RTCG Kristina Mihailović iz udruženja Roditelji.

Besplatne udžbenike za sve osnovce do sada su najavile opštine Žabljak, Šavnik, Plužine i Budva. U Baru, Danilovgradu, Nikšiću i Podgorici besplatne udžbenike će dobiti samo prvaci. Opština Herceg Novi obezbijediće udžbenike za prva četiri razreda, Tivat za prva tri razreda, Kotor za prvih pet, dok će Cetinje besplatnim udžbenicima obradovati sve osnovce u cetinjskim selima, a na tu vrstu podrške moći da računaju roditelji đaka prva tri razreda škola na teritoriji grada.

Osim radne sveske iz Istorije, Zavod za udžbenike je pripremio i nove udžbenike i radne sveske iz Biologije za sedmi, osmi i deveti razred, kao i udžbenik i zbirku zadataka iz Fizike za prvi razred gimnazije

Distribucija udžbenika knjižarama počeće 19. avgusta, a prodaja udžbenika za predstojeću školsku godinu počeće 26. avgusta, a cijene će, s izuzetkom sedmog razreda, biti oko tri eura niže u odnosu na prethodnu.

Najmanje novca za udžbenike ove godine treba da izdvoje roditelji prvaka, nešto manje od 40 eura, dok su tradicionalno najskuplji udžbenici za sedmi razred i komplet košta oko 94 eura. Više od 90 eura koštaju i udžbenici za osmi razred, za deveti pet eura manje, za peti i šesti razred oko 64, odnosno 65 eura, za četvrti oko 56, a za drugi i treći razred 47 i po, odnosno 44 i po eura.

Kada je riječ o gimnaziji, komplet udžbenika za prvi razred je više od 100 eura. Duplo manje su udžbenici za četvrti, dok su za drugi i treći razred oko 88 eura.

Udruženje Roditelji organizuje, devetu po redu, akciju prikupljanja knjiga, pribora i odjeće za djecu iz socijalno ugroženih porodica pod nazivom Podijelimo, jer zajedno možemo više.

“Akcija je počela 1. avgusta i trajaće tokom cijelog mjeseca. Imaćemo završni događaj, o čemu ćemo javnost naknadno obavijestiti. Svi oni koji žele da doniraju mogu da nam se jave, prikupljanje nije samo u Podgorici nego i u Nikšiću”, poručuje Mihailović.

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva (ZUNS) i ove godine za članove sindikalnih organizacija omogućiće kupovinu udžbenika na rate.

Kupci udžbeničkih kompleta će dobiti na poklon jednu pripadajuću lektiru, dok oni koji budu kupovali pojedinačne naslove i školski pribor, a čiji račun bude veći od 50 eura, će dobiti na poklon dvije sveske iz ZUNS-ove edicije Naše sveske.

Izvor: Dnevne novine

Comments

  1. Promijene naslov i to je novi udžbenik! Sramota je na djeci zarađivati. U svim razvijenim zemljama u kojima je standard neuporedivo veći svi đaci dobijaju knjige za školu od države.

Leave a Reply