Šehović nastavnicima: Ne podliježite pritiscima u vezi sa ocjenjivanjem

Nastavnici su tu da mijenjaju i poboljšavaju sistem vrijednosti, ali i da, uz podršku Ministarstva prosvjete, nikad ne dozvole da podlegnu pritiscima u vezi sa kriterijumima i ocjenjivanjem učenika, kojima su potpuno neopravdano izloženi, kazao je ministar Damir Šehović.

“Kvalitet i objektivnost kriterijuma su vaša obaveza, a obrazovanje vaša misija i na tom putu ćete imati našu snažnu podršku, ali i punu zaštitu, jer nama je potrebno znanje, a ne fingiranje znanja”, poručio je ministar prosvjete Damir Šehović sa saradnicima na današnjem prijemu nastavnika iz Crne Gore, koji su koji su dobili priznanje od Asocijacije najboljih nastavnika bivše Jugoslavije (ANN EX YU).

Asocijaciju su osnovale učiteljice Željana Radojičić-Lukić iz Srbije i Vesela Bogdanović iz Makedonije, koje su ujedno bile i finalistkinje takmičenja Global Teacher Prize za izbor najboljeg učitelja svijeta.

Prema riječima dijela prisutnih na prijemu, Crna Gora krenula je u ozbiljnu, sistemsku podršku najboljima iz obrazovanja, a iskoraci na tom polju su vidljivi, kako Fondom za kvalitet i talente, iz koga je prošle godine dobilo nagradu 500 najboljih nastavnika i đaka, tako i podrškom nastavničkim inicijativama koje za cilj imaju umrežavanje i razmjenu dobrih iskustava.

Navodi se da se uz državnu nagradu Oktoih, te aktivnosti sindikata prosvjete i Ministarstva kreira ambijent u kome je obrazovanje opet u fokusu.

„Ljepšeg, ali i odgovornijeg posla od vašeg nema. Pokušavamo da vam svojim aktivnostima stavimo do znanja da prepoznajemo tu činjenicu i da poštujemo vaš trud i napor koji ulažete. Trudimo se i vas podstaknemo da nastavite rad na sebi istim tempom, da ne dozvolite da poneka manjkavost sistema uguši vašu motovaciju i volju za usavršavanjem, ali i da u otvorenom i direktnom razgovoru čujemo sve o problemima sa kojma se susrijećete. Zato smo, između ostalog, organizovali ovaj sastanak“, kazao je Šehović.

Jedna od nastavnica koja je dobila Priznanje, Mirsada Šabotić, koja je i dobitnica Oktoih nagrade, rekla je da je, analiza podrške nastavničkoj struci iz Regiona na kojoj je radila, pokazala da je u Crnoj Gori sistem prepoznavanja i nagrađivanja najboljih u obrazovanju sve kvalitetniji.

Slično su istakle i ostale prisutne kolege, koji su posebno naglasile da su rad Asocijacije, te uspostavljanje Fonda za kvalitet i talente od strane Ministarstva, dali motivaciju nastavnicima i omogućili njihovo umrežavanje, kako unutar Crne Gore tako i šire.

Jedan od dobitnika Priznanja, Sava Kovačević, rekao je da je za nastavnike direktan i otvoren razgovor poput današnjeg, značajan, posebno jer se njime još jednom daje podrška kreiranju sistema po mjeri učenika i šalje poruka da nastavnici jesu važni.

Tokom sastanka razgovarano je o ciljevima rada najboljih nastavnika, uključujući   umrežavanje najboljih sa prostora bivše Jugoslavije, povećanje vidljivosti njihovog rada, umrežavanje, te promociju i afirmaciju dobrih praksi, a prisutnima su uručeni i prigodni pokloni.

Nastavnici iz Crne Gore koji su dobili priznanje pomenute asocijacije su: Biljana B. Joksimović, JU OŠ „Vukašin Radunović“, Berane; Biljana Vukmanović, JU OŠ „Jugoslavija“, Bar; Danijela Bokan, JU Srednja stručna skola, Cetinje; Dragana Radoman, JU OŠ „Milija Nikčević”, Nikšić; Jasmina Srdanović, JU SŠ “Bećo Bašić”, Plav; Jelena Perunović-Samardžić, JPU „Bambi”, Tivat; Marija Perović- Bogićević, JU OŠ “Dr Dragiša Ivanović” Podgorica; Matije Zorić, OŠ „Mihailo Žugić” Odžak, Pljevlja; Milka Cerović, JU OŠ „Jovan Draganić”, Nikšić; Nada Orbović, JU OŠ „Luka Simonović”, Nikšić; Natalija Savićević-Mrvaljević, JU OŠ „Bogdan Kotlica”, Boan, Šavnik; Sanela Adrović, JU OŠ ,,25. maj,, Rožaje; Sanja Pantović, JU „Druga osnovna škola”, Budva; Tanja Đonlaga, JU OŠ „Olga Golović“, Nikšić; Vera Joksimović, JU OŠ „Risto Ratković”, Bijelo Polje; Zorica Joksimović, JU „Druga osnovna škola”, Budva; Ljiljana Milović, JU OŠ “Anto Đedović” Bar; Sava Kovačević, JU OŠ “Oktoih” Podgorica; Ljiljana Ražnatović, OŠ “Pavle Rovinski” Podgorica; Olivera Lučić, JU “Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola, ”Nikšić”; Senada Đešević, JU SMŠ “Bećo Bašić” Plav; Mirsada Šabotić, JU Gimnazija ,,30.septembar” Rožaje; Snježana Bošković, JU OŠ  “Olga Golović” Nikšić; Nevenka Vulić, JU OŠ “Sutjeska” Podgorica; Dušanka Vujičić, JU OŠ “Ratko Žarić” Nikšić; Marina Andrijević-Petrović, OŠ “Jugoslavija” Bar i Olivera Leković, OŠ “Pavle Rovinski” Podgorica.

Izvor: Portal Analitika

Leave a Reply