Iako je zabranjeno, reklamiraju hranu za bebe

Foto: Ilustracija

Većina zdravstvenih ustanova, počev od domova zdravlja, u čekaonicama i holovima reklamira proizvode za ishranu beba, kašice, razne terapije protiv bolova, kao i aparate za mjerenje pritiska i šećera u krvi, iako je to zakonom zabranjeno.

Iz Ministarstva zdravlja su za Dan kazali da u zdravstvenim ustanovama nije dozvoljeno reklamiranje proizvoda za ishranu novorođečadi i kašica za bebe.

Prema riječima roditelja, nerijetko im pedijatri i ljekari nude određene terapije i zamjensku hranu za djecu, predstavljajući flajere i uputstva, što je takođe favorizovanje određenih proizvođača.

“Ako ima takvih slučajeva u praksi, onda treba da budu predmet Uprave za inspekcijske poslove. Budući da je primjena kodeksa obavezujuća za sve zdravstvene radnike i ustanove u Crnoj Gori. Zdravstvene ustanove ne mogu prihvatiti donirane zalihe zamjenskih mlijeka od proizvođača i distributera, već isključivo mogu izvršiti nabavku po veleprodajnim cijenama u skladu sa principima Bejbi frendli inicijative i Bejbi frendli inicijative zajednice putem javnih nabavki”, kažu u Ministarstvi zdravlja.

Udruženje Roditelji je više puta tražilo od Ministarstva zdravlja da obezbijedi primjenu Kodeksa u zdravstvenim ustanovama posebno mliječnih formula, jer je evidentiramo njegovo kršenje, ali im je tada objašnjeno da je prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije dozvoljena prezentacija adaptiranih mliječnih formula, odnosno hrane za djecu stariju od 12 mjeseci. Čak je i udruženju ponuđena edukacija  o tome kako se Kodeks primjenjuje.

U Ministarstvu zdravlja objašnjavaju sada Danu da je onemogućeno zdravstvenim ustanovama da putem donacije, odnosno prihvatanjem donacije zamjenskih mlijeka favorizuju određenog proizvođača ili distributera, već nabavku ove vrste proizvoda mogu vršiti isključivo putem javne nabavke.

“Podsjećamo da su zdravstvene ustanove u državnom vlasništvu obveznici primjene Zakona o javnim nabavkama. Shodno tome, zdravstvena ustanova kao naručilac dužna je da postupak javne nabavke učini transparentnim u svim njegovim fazama i da obezbijedi da svi ponuđači u svim fazama postupka javne nabavke imaju ravnopravan tretman”, kazali su iz Ministarstva.

Nevjerovatne cijene Bebelaca za zdravstvene ustanove

Navode da je zakonom zabranjeno reklamiranje ljekova opštoj javnosti koji se izdaju na recept.

“Dok se ljekovi koji se izdaju bez recepta mogu reklamirati u medijima, kao i na drugi način, odnosno mogu se davati informacije o ovim ljekovima u skladu sa odobrenim sažetkom karakteristika lijeka koji je sastavni dio dozvole za lijek”, dodaju iz Ministarstva zdravlja.

Iz Uprave za inspekcijske poslove za Dan su kazali da je Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove nadležna za kontrolu oglašavanja proizvoda i medikamenata u zdravstvenim ustanovama.

Kako navode iz Ministarstva da su zdravstvene ustanove u obavezi da preduzmu potrebne mjere kojima se obezbjeđuje konkurencija među ponuđačima.

“Zdravstvena ustanova, kao naručilac, ne smije da ograniči ili spriječi konkurenciju među ponuđačima, a posebno ne može da onemogući bilo kojeg ponuđača da učestvujeu postupku javne nabavke neopravdanom primjenom pregovaračkog postupka ili korišćenjem diskriminatorskihuslovai kriterijuma ili mjera koje favorizuju pojedine ponuđače. Kada su u pitanju ljekovi, Ministarstvo zdravlja je donijelo Uputstvo o načinu evidentiranja donacije i sponzorstva za ljekove i medicinska sredstva u zdravstvenim ustanovama, a koje propisuje da predmet donacije mogu biti samo ljekovi koji se propisuju i izdaju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja, odnosno koji se nalaze na listi ljekova, uz prethodno pribavljenu saglasnost Ministarstva zdravlja”, pjašnjavaju iz tog Vladinog resora.

Donošenjem uputstva, kako tvrde u Ministarstvu, onemogućeno je da se pacijentima za vrijeme bolničkog liječenja u terapiju uvodi lijek koji je dobijen putem donacije, a ne nalazi se na listi ljekova, što bi imalo za posljedicu da pacijenti po izlasku iz bolnice lijek kupuju kao nastavak terapije.

“Na ovaj način smo onemogućili favorizovanje određenog proizvođača lijeka i uputili ljekare da koriste isključivo terapiju sa liste koja će kao nastavak terapije biti dostupna pacijentu na recept”, objašnjavaju iz Ministarstva.

Izvor: Dan/Roditelji.me

Comments

 1. Meni samo jedno nije jasno. Ako neka porodilja i mlada mama upitaju ljekara koju hranu da daju bebi u slucaju da nemaju dovoljno mlijeka,kako da im odgovore ako ne smiju reklamirati hranu?

  • Roditelji.me naravno da treba podsticati dojenje. I ja sam dojila svoje troje djece i vec 20god.podsticem druge majke da doje svoju djecu i to one majke koje su cak odvojene od djeteta i po mjesec dana pa uz nasu podrsku uspiju da sacuvaju mlijeko. Ali…svi dobro znamo da je nekad nemoguce sacuvati ga niti ga imati u dovoljnim kolicinama iz niza faktora da ih ne nabrajamo. Kako onda po vama posavjetovati nekoga sta da im dijete koristi kao alternativu racunajuci i to da sva djeca ne reaguju na svaku adaptiranu formulu jednako? Mislim da bi prije trebalo posvetiti paznju trudnicama u tom periodu kako bi imali dovoljno edukovane porodilje jer smo svjedoci da je vrlo mali broj porodilja i trudnica edukovan i za porodjaj i za ono sto slijedi.

  • Ana Zugic Upravo, saglasni, u tome se i krije ključ, jer za to postoji način i tehnike i da ga bude dovoljno i da se ne smanjuje. Zdravstvene ustanove nijesu mjesto za reklamu formula. Svakako su sve, manje više iste, samo je u pitanju njihov marketing u predstavljanju

  • Steta sto nisam donjila, visa sila bila, ali i pored,bebi laka, ka sam moju podigla na kravlje mlijeko, i nista im ne fali, iako pedijatri zabranjuju do prve god.zivota, no,svako radi kako misli da treba

  • Ana Zugic kriterijum koji se trenutno koristi kod preporuka je upravo ovaj naveden u tekstu. Zato za roditelje nije relevantan. Ako dete ima potrebu za specijalnom formulom, ona se naravno mora prepusati kao i svaki drugi lek

 2. Je li iko od vas ikad bio prisutan onim bukvalno filmskim scenama kad predstavnik/ca farmaceutske kuce dodje kod ljekara?
  Ja da.
  I bila sam prilicno iznenadjena. Mislila sam da to nije dozvoljeno.
  Primio je ljekar, a u cekaonici je bilo puno.
  Nije bio pedijatar, ali to sad nije ni bitno.
  Cinjenica stoji da se to radi.

Leave a Reply