Nevjerovatne cijene Bebelaca za zdravstvene ustanove

Kompanija Montefarm je u 2010. godini kupila na tenderu za potrebe zdravstvenih ustanova oko 2,5 tone adaptiranog mlijeka za bebe do šest mjeseci starosti, za nevjerovatnih šest centi, a u prošloj godini istu količinu za 60 eura.

Jednu kutiju Bebelaca od 400 grama plaćali su kompaniji Baypharm 2010. godine po cijeni od 0,00001 eura na tenderu za izbor najpovoljnije ponude za nabavku ljekova za potrebe javnih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori na nivou godišnjih potreba, a kupovano je šest hiljada kutija po godini.

Njena cijena je sljedeće godine promijenjena na jedan cent, prema infomacijama portala Roditelji.me jer se nije mogla ni izgovoriti. Na tenderima za kupovinu ljekova u posljednje dvije godine nijedan drugi proizvod nije imao tako nevjerovatno nisku cijenu.

Kutija Bebelaca u maloprodaji košta do osam eura, što zači da bi na primjer po cijeni od 7,5 eura, po koliko se najčešće može naći u prodavnicama i apotekama, šest hiljada kutija te hrane bilo plaćeno 45 hiljada eura.

I prošle i 2010. godine Montefarm je kupio po istim cijenama i hiljadu i po kutija, takođe od 400 grama, Bebelaca FL koji ne sadrži laktozu i dijetetski je proizvod. Dakle, na godišnjem nivou je za potrebe zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori u posljednje dvije godine kupljeno 7,5 hiljada kutija mlječne formule, a približno toliko je iznosio i broj rođene djece. Prema posljednjim podacima Monstata, u Crnoj Gori je 2010. godine rođeno 7.420 beba.

Rezultate tedera, vrjednovanje i bodovanje Montefarm objavljujuje na svom sajtu www.montefarm.co.me

U Crnoj Gori se adaptirano mlijeko koristi u značajnoj mjeri u ishrani novorođenčadi i beba, na šta ukazuje i podatak iz posljednjeg UNICEF-ovog istraživanja iz 2009. godine da samo 13 odsto majki doji bebu isključivo svojim mlijekom do šestog mjeseca. Isto istraživanje pokazalo je da majke u Crnoj Gori u prosjeku prestaju sa dojenjem između 6 i 12 mjeseca djeteta (27% onih koje su dojile).

Bebelac koji kupuje Montefarm se dostavlja zdravstvenim ustanovama u cijeloj zemlji i koristi se porodilištima i Institutu za javno zdravlje. Uruženje Roditelji zatražilo je od Montefarma da nam dostave podatke za koje ustanove se kupuje ova zamjena za majčino mlijeko i koje količine.

U Crnoj Gori od 13 porodilišta sedam ima baby friendly program tj status „Bolnica po mjeri beba i majki“, a preostalih šest, među kojima je i porodilište sa najvećim brojem porođaja u Kliničkom centru u Podgorici, zbog tehnoloških ograničenja u prostoru, nijesu uspjela do sada da prilagode organizaciju ovom programu.

Bolnice po mjeri bebe, inače projekat Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a, treba da implementiraju 10 koraka ka uspješnom dojenju i drže se Kodeksa o nereklamiranju i nepromovisanju zamjena za majčino mlijeko, ne prihvatajući besplatne ili subvencionirane zalihe adaptiranih formula ili bilo kakav promotivni materijal za ove proizvode.

U takvim bolnicama svo osoblje je obučeno o dojenju, a sve majke i bebe su dobro zbrinute prije, za vrijeme i poslije porođaja na način koji podržava dojenje i pruža najbolje šanse za uspješno dojenje. Procenti dojenja su se pokazali višim kod beba rođenim u bolnicama po mjeri bebe nego među bebama rođenim u drugim bolnicama. Više od 20 hiljada bolnica širom svijeta je dobilo status bolnica po mjeri bebe.

U svijetu se godišnje proda adaptiranih formula u vrijednosti od oko 13 milijardi dolara. Farmaceutske kompanije se veoma često koriste različitim trikovima kako bi privukli majke da bebama daju njihove formule.  Promišljeni slogani, lako pamtljive slike, dijeljenje besplatnih uzoraka i druge vrste privlačnih poklona se koriste da bi se ubijedile majke i medicinski radnici da je hranjenje formulom jednako dobro kao i dojenje.

Zbog toga što su proizvođači formula dugo bez ikakvog nadzora radili šta su htjeli, osnovane su grupe i udruženja za zaštitu dječjeg zdravlja. Tokom 70-ih, kada je nastao pokret za afirmaciju dojenja razotkrivanjem devastirajućih efekata korišćenja zamjenskih formula, internacionalna debata je dovela do usvajanja Kodeksa o nereklamiranju zamjena za majčino mlijeko.

Cilj Kodeksa je da štiti i promoviše dojenje i pomogne u obezbjeđivanju bezbjedne i adekvatne hrane za odojčad regulativom reklamiranja zamjenskih formula.

Strateški dokumenti UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije, kao što su Innocenti Deklaracija i Globalna strategija ishrane odojčadi i male djece naglašavaju potrebu da zemlje zabrane proizvođačima formula da se agresivno reklamiraju i promovišu svoje proizvode usvajajući i primjenjujući Kodeks. Ali da bi borba bila efektivna mora uspjeti u svakoj zemlji ponaosob. Bilo bi dobro kada bi i Crna Gora bila jedna od tih zemalja.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. mamika

    kakvo li je smece u pitanju, kada bi se vise dobilo u otkupu ambalaze za reciklazu nego sto kosta sam proizvod… srecna sam sto moja djeca nisu osudjena na to !

Leave a Reply