Prebacuju neke opšteobrazovne predmete u grupu izbornih

Foto: Vijesti/Luka Zeković

Nacionalni savjet za obrazovanje tek treba da da zeleno svjetlo, ali se srednje stručne škole uveliko pripremaju za smanjenje fonda ili prebacivanje pojedinih opšteobrazovnih predmeta u grupu izbornih.

U pojedinim podgoričkim stručnim školama, već sada nude istoriju i geografiju kao izborni predmet.

Prema dokumentima iz škola u koje su Vijesti imale uvid, istoriju i geografiju, ali i drugi strani jezik, ekologiju, sociologiju… neće imati srednjoškolci na pojedinim smjerovima u školama elektrotehničke, mašinske, pomorske, ekonomske, hemijske struke.

Ukoliko Nacionalni savjet izglasa ovakve izmjene programa za stručne škole, to bi značilo da veliki broj profesora opšteobrazovnih predmeta neće imati normu časova, ali i da neki od njih mogu biti proglašeni tehnološkim viškom.

U Sindikatu prosvjete smatraju da ovakav način vođenja obrazovne politike nije dobar, ocjenjujući da ne treba zanemarivati društvene nauke u srednjim školama, jer su dio opšteg obrazovanja i informisanosti.

Kažu i da se ovim šalje negativna poruka aktuelnim studentima Filozofskog fakulteta, da po završetku studija neće naći posao, a buduće studente odbijaju od profesorskog poziva.

Predsjednik Sindikata prosvjete Zvonko Pavićević kazao je za Vijesti da stručne škole, posebno one u dualnom obrazovanju, stavljaju akcenat na praktičan rad, više nego na društvenu grupu predmeta.

“To je politika resornog Ministarstva koja nije normalna. Oni su je zacrtali i sprovode, ali mi zaista pokušavamo sve što je u našoj moći da to spriječimo. To nije pitanje samo za Sinidkat već za cijelo društvo, posebno za intelektualnu elitu da ne dozvoli da se ukidaju ti predmeti. Ako izbacimo sve te predmete, kakvu naciju i mlade ljude ćemo imati? Koliko će biti obrazovani? Svi treba da daju svoje mišljenje o tome i ne dozvole da nam ubuduće nivo opšteg obrazovanja bude na nekom nivou na koji ne bi željeli. U to treba da se uključe sve strukture u ovom društvu”, poručio je Pavićević.

I dok su u pripremi novi programi, Sindikat je ranije dobio signal da je planirano da više opšteobrazovnih predmeta postanu izborni.

“Istorija i geografija, recimo, prema tim izmjenama, neće više biti obavezni predmeti. I onda će biti pitanje koji će predmet od ova dva djeca izabrati. Zbog toga je pitanje da li će kolege ispunjavati normu časova predviđenu zakonima tokom iduće školske godine. Ovih dana imamo sastanke sa aktivima direktora, u vezi sa raspodjelom časova, gdje ćemo dobiti informacije od svih škola o nedostajućim i slobodnim časovima”, objašnjava Pavićević.

Prema njegovim riječima, normalno je da je Sinidikat protiv toga iz više razloga.

“Prvo zbog toga što je za svako društvo značajno da se izučavaju istorija i geografija. To su mnogo bitni predmeti za opšte obrazovanje srednjoškolaca. O fondu časova nedjeljno, o tome bi se moglo razgovarati. Ali je jako bitno da budu obavezni”, ističe Pavićević.

On navodi da obrazovne programe donosi država.

Pavićević je kazao da Sindikat pokušava da preko strukovnih udruženja društvene grupe predmeta, sa prosvjetnim institucijama i Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti (CANU), napravi širi dijalog u vezi sa važnošću ove grupe predmeta.

“Stručni aktivi i udruženja treba najviše da reaguju, a mi smo tu da ih podržimo. U biti Sindikata je radno-pravni i socijalni status prosvjetnih radnika. Pokušavamo da animiramo kolege iz strukovnih udruženja, ali iz dosadašnjeg iskustva, malo odziva ima. Neshvatljivo je da se ne uključe u sve aktivnosti u ovom trenutku”, zaključuje Pavićević.

Uskoro će znati ima li tehnološkog viška u školama

Pavićević kaže i da će Sindikat “ovih dana dobiti tačne informacije od škola, pa će se precizno znati koliko kolega će morati da dopuni normu”.

“U posljednje vrijeme, zbog smanjenja fonda časova, bilo je problema i u osnovnim školama sa istorijom, geografijom, muzičkim obrazovanjem, sociologijom,… pa smo pokušavali da nadomjestimo. Teško je sada natjerati državu da mijenja zakone, jer je procedura duga. Ali pokušavmo da natjeramo Ministarstvo prosvjete i njegove institucije Zavod za školstvo i Centar za stručno obrazovanje da obrate više pažnje na društvenu grupu predmeta”, navodi Pavićević.

Izvor: Vijesti

Comments

  1. To što rade od opsteobrazovnih predmeta u stručnim školama u velikoj mjeri utiče na opšte obrazovanje i kulturu mladih. Ne treba ih tako usko obrazovati u tom uzrastu, već ostaviti širinu obrazovanja kao što je nekada bilo. Mnogi će se predomisliti i poslije stručne škole htjeti da upišu neki drugi fakultet, a neće uspjeti u tome sa suzenim obrazovanjem, koje je usko u vezi sa strukom, jer neće imati dovoljno obrazovanja. Smatram da su oni još uvijek mladi da izborom srednje škole već biraju svoju buduću profesiju, stoga je najbolja varijanta i u srednjim školama pružiti priliku da pohadjaju i opsteobrazovne predmete.

  2. Smatram,da i ako su djeca upisala strucne skole,predmete opste kulture treba staviti pod obavezne,jer u suprotnom imacemo djecu koja zavrse srednju skolu a nikad nijesu cula za Platona,Aristotela,Pikasa…nece znati sta je drzava,drustvo,narod,porodica…To se i sad vec desava sa smanjenim fondom opsteobrazovnih predmeta.
    Ali ako nadlezni misle da je to pravi put i da djeci to ne treba onda samo naprijed.
    Na kraju ce se svesti sve na strucne predmete,a to sto ce biti nepismeni i bez vokabulara i sa znanjem racunanja do 100 nema veze.

    • Ivana Cukic slazem se, sve sto ima bilo kakve veze s mozgom treba izbaciti,pravicemo generacije glupana sa Google mapama. Sta ce da rade kada iscuri baterija? S druge strane ne mozes da vladas pametnim ljudima, a glupanima možeš da manipulišeš kako želiš

    • Maria Puzzo upravo tako. Kao što Amerika pravi generecije glupana, gledajući njohove klipove za djecu, upravo da bi mogli kasnije da manipulišu sa njima. Tako i mi, izbacimo Njegoša, Maksimovic, Lalica itd ubacimo Hari Potera i pri svemu tome teramo djecu da arhaicno govore, a nekad smo se rugali tome…

Leave a Reply