Slijedi 17 projekata izgradnje i rekonstrukcije vrtića

 

U Crnoj Gori će u narednom srednjoročnom periodu uslijediti 17 projekata izgradnje ili totalne rekonstrukcije vrtića, a ove godine počinju da se grade četiri, najavio je ministar prosvjete Damir Šehović na današnjem zatvaranju kampanje Zablistaću u vrtiću.

Samo u posljednje dvije ipo godine je, prema njegovim riječima, otvoreno 1.500 mjesta za djecu u vrtićima širom Crne Gore.

“I zato nas čeka 17 novih projekata izgradnje ili totalne rekonstrukcije vrtića, a ove godine očekuje nas početak gradnje četiri vrtića – Rožaje, Pljevlja, Herceg Novi i Podgorica (Blok 6). I kao ministar i kao otac vjerujem u ovo što govorim, jer svakog dana sam u prilici da svoju djecu gledam kako uče nove lekcije, i obične i one životne, da prevazilaze razne situacije i uče se mnogim drugim stvarima sa kojima se ne bi mogli upoznati da borave samo u kućnom okruženju”, kazao je Šehović.

Prema njegovim riječima, vrtić je važna karika u tome da se djeci, osim zadovoljenja osnovnih fizičkih potreba, posveti pažnja njihovim osjećanjima, načinu na koji se prilagođavaju drugoj djeci i socijalizuju, i načinima na koje se suočavaju sa problemima i frustracijom.

Vrtić, kako je dodao, djecu uči da da čekaju svoj red, da saslušaju dugog, da su važni, ali da je važan i onaj drugi, i da ih to ne čini manje voljenim.

Šehović je podsjetio o važnosti predškolskog obrazovanja kroz podatke da su petnaestogodišnjaci koji su duže pohađali predškolsko obrazovanje bili bolji na PISA testiranjima, kao i da kognitivni razvoj dostiže vrhunac upravo u predškolskom uzrastu.

Direktorica podgoričke predškolske ustanove “Ljubica Popović”, Slavica Luburić kazala je da u teoriji i praksi dominiraju mišljenja da je mnogo više razloga za upis djeteta u vrtić nego suprotno.

“Tu je socijalizacija kao jedan od najvažnijih razloga. Veoma je važno i razvijanje samostalnosti. Stvara se osjećaj pripadnosti grupi. A važno je napomenuti i da su naši vrtići opremljeni savremenim edukativnim materijalima. Naravno, to su samo neki od razloga zbog kojih dijete treba upisati. Jer, kada prođe period adaptacije, možete biti sigurni da ste svoje blago ostavili na lijepo mjesto, na kome se mašta, igra, voli i uči”, istakla je ona.U Crnoj Gori će u narednom srednjoročnom periodu uslijediti 17 projekata izgradnje ili totalne rekonstrukcije vrtića, a ove godine počinju da se grade četiri, najavio je ministar prosvjete Damir Šehović na današnjem zatvaranju kampanje Zablistaću u vrtiću.

Direktor predškolske ustanove “Đina Vrbica”, Vuk Stanišić, kazao je da su uložili značajne napore da predškolsko vaspitanje učine dostupnim svoj djeci i dalje unaprijede uslove za boravak, i prošire kapacitete.

“Uveli smo i dodatne servise kao što je Škola roditeljstva. U posljednje vrijeme Ministarstvo prosvjete ulaže u predškolsko obrazovanje više nego ikad i sada ono dobija mjesto koje zaslužuje. Na roditeljima je pak dodatna odgovornost da dijete ne plaše vrtićem, već učine zajedno sve da boravak djeteta u predškolskoj ustanovi bude onakav kakav bi trebalo: zabavan i edukativan”, naveo je on.

Na događaju je učestvovao veliki broj predškolaca sa plesnim tačkama i recitalima, a odigrana je i predstava Luckasti klovnovi – Korifej teatra: Anđelija Rondović i Sanja Vujisić.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply