Naši đaci kraće u školi od većine vršnjaka u Evropi

Učenici u Crnoj Gori tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja u školskoj 2018/19. proveli su u klupama manje školskih sati od većine vršnjaka u Evropi.

Tokom devet razreda osnovne škole, preporučeni minimum sati koje provode u klupama je 5.380, što Crnu Goru stavlja na listu zemalja sa najmanjim fondom školskih časova.

Manje od 7.700 sati u klupama provedu osnovci u još 21 državi Evrope, koja je dio izvještaja Eurydice mreže o preporučenom godišnjem fondu časova u redovnom obaveznom obrazovanju za proteklu školsku godinu.

U izvještaju su analizirana 43 evropska obrazovanja sistema.

Osnovcima u Crnoj Gori u školskoj godini koja je nedavno završena fond časova smanjen je u odnosu na prije dvije godine. Tako đaci u nižim razredima sada provode u klupama oko 260 sati manje. U starijim razredima, fond školskih sati u odnosu na prije dvije godine smanjen je za 400.

U izvještaju Eurydice mreže podsjeća se da su čitanje, pisanje i književnost predmetne oblasti na koje otpada i najveći dio nastavnog vremena, posebno u osnovnom obrazovanju. Slijedi matematika, čiji se udio smanjuje u starijem uzrastu u korist drugih predmeta, kao što su prirodne nauke. Isti je slučaj i u Crnoj Gori.

Podsjeća se da je Savjet Evrope definisao mjerila za oblasti čitanja, matematike i nauke, u skladu sa kojima bi udio 15-godišnjaka sa niskim postignućima u tim oblastima do 2020. trebalo da bude ispod 15 odsto.

U državama gdje osnovna škola traje 10 godina, preporučeni fond školskih sati je od 7.356 do 10.960, koliko u toku školske godine đaci u klupama provode u Danskoj.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Malo bi”strucni ljudi”iz ministarstva trebali da proputuju pa da obidju skole I nacin skolovanja po Evropi,dalje ne mora.Ima tamo I prednosti I mana.Ali mi smo u sve usli naprecac,nije se ulazilo postepeno i potpuno se sve nazalost srozalo.

  2. Ne slazemm se da se smanjuje fond casova iz matematike i crnogorskog-srpskog,bosanskog i hrvatskog jezika i knjizevnosti u starijim razredima.Smanjiena je lik.kul kao i muzicka na 1 cas nedjeljno a obim programa prakticno isti.Sve je neuskladjeno

  3. To je potpuno tacno. Oni od prvog razreda ostaju do 14h u skoli i duze. Ali… imaju organizovan dorucak i rucak, produzeni boravak, slobodne aktivnosti i jos mnogo toga i na posletku, primjereno i uskladjeno opremljene skolske objekte i adekvatno placene nastavnike.

Leave a Reply