Afirmativnim znakovljem protiv vršnjačkog nasilja

Foto: Facebook (Omladinski kulturni centar Herceg Novi)

NVO Omladinski kulturni centar Herceg Novi (OKC) održao je radionice o afirmativnom znakovlju u nekoliko hercegnovskih škola gdje su djeca imala priliku da definišu poželjne vrijednosti i predstave ih putem znakova.

Radionice su održane tokom časova likovne kulture učenicima VI-2 JU OŠ Orjenski bataljon, uz podršku nastavnice Aleksandre Ćorović.

Učenici ove škole definisali su poželjne vrijednosti: „Pomoći prijatelju“, „Zajedno različiti“, „Zaustavimo svađu“, „Dijelimo međusobno“, „Beskonačna ljubav“ i te teme pokušali da predstave putem jednostavnih znakova.

Kako navode iz OKC, učenici su pokazali veliku kreativnost i na vrlo maštovit način odgovorili na zadatak.

U dogovoru sa direktoricom Jarmilom Radović određen je zid gdje će ovi znakovi biti oslikani čime će se njihove afirmativne poruke prenijeti i na ostatak lokalne zajednice.

Foto: Facebook (Omladinski kulturni centar Herceg Novi)

Nakon škole u Bijeloj nastavili su realizaciju projekta sa nastavnicom Vanjom Krivokapić iz odjeljenja III-2, JU OŠ „Milan Vuković“.

Učenici ove škole definisali su poželjne vrijednosti: „Poštujmo različitosti“, „Svi se zajedno igramo“, „Umijemo da dijelimo“, „Saosjećamo sa drugom“, „Kreativnost je granica“ i te teme veoma maštovito nacrtali.

IZ OKC navode da iako su ovi učenici uspjeli su da istaknu i simbolima prikažu sve ono što oni smatraju za najvažnije.

Sa direktoricom Tanjom Relić dogovoreno je da se centralno stepenište škole ukrasi minijaturama riješenja malih kreativaca i time se njihove afirmativne poruke prenesu i na ostatak lokalne zajednice.

Foto: Facebook (Omladinski kulturni centar Herceg Novi)

Radionice su održane u sklopu projekta Afirmativno znakovlje – korišćenje simboličkih znakova u promociji pozitivnih životnih vrijednosti i afirmativne akcije kao alatki za prevenciju vršnjačkog nasilja koje NVO OKC sprovodi u saradnji sa svim osnovnim i srednjom školom u Herceg Novom, ima za cilj osnaživanje afirmativnog razmšljanja i djelovanja djece i mladih u Herceg Novom kao modela prevencije vršnjačkog nasilja, te unaprijeđivanje saradnje svih aktera u lokalnoj zajednici u plasiranju inovativnog zaštitnog mehanizama za učenike osnovnih i srednje škole u Herceg Novom.

Ovaj projekat je podržan kroz javni poziv Koalicije protiv vršnjačkog nasilja u crnogorskim školama.

Projekat Koalicija protiv vršnjačkog nasilja u crnogorskim školama sprovodi udruženje Roditelji, sa partnerima NVO JuventasUnija srednjoškolaca Crne GoreCentar za podršku lokalnog i regionalnog razvoja, uz institucionalno partnerstvo sa Ministarstvom prosvjete i uz finansijsku podršku EU i Ministarstva javne uprave.

Izvor: Radio Herceg Novi

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply