Direktoricu škole “Dušan Korać” optužuju za nesavjestan rad

Foto: Radio Bijelo Polje

Zamjenik direktora bjelopoljske Osnovne škole “Dušan Korać” Novak Novaković opštužio je direktoricu te obrazovne ustanove Fatimu Mehović da ne radi po zakonu, da ne poštuje Statut, i da ne reaguje primjereno na vrnjaško nasilje u školi.

Zamjerke na njen rad ima i predstavnica Sindikata zaposlenih u toj ustanovi Branka Mrdak. Portalu Antena M obratila se i majka djevojčice koja pohađa tu školu. Direktorica škole Fatima Mehović kazala je da ne želi da komentariše te navode i optužbe. Iz Ministarstva prosvjete o svim navodima su zatražili izjašnjenje škole.

Novaković je u dopisu dostavljenom portalu naveo da direktorica Mehović ne poštuje Statut kada je on u pitanju i da, kako kaže, to radi samo kad njoj odgovara.

“Direktorica škole kada sam ja u pitanju ‘poštuje’ Statut kada joj to odgovara. Član 25. stav 1. Statuta glasi: Pomoćnik direktora pomaže direktoru u organizovanju obrazovno-vaspitnog rada i obezbjeđivanju kvaliteta obrazovno vaspitnog rada, a naročito: u organizaciji sjednica Nastavničkog vijeća i stručnih aktiva. Ona me je pokušala izbaciti sa sjednice Aktiva, a kada nijesam htio izaći kaznila me je strogim ukorom”, tvrdi Novaković.

On navodi da prema stavu 6 člana 25 pomoćnik učestvuje u pripremi akta o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta.

“Tu čast nijesam imao za njenog mandata. Za Savjet roditelja da ne pričam, nikada nijesam znao ni kada se odžavaju… Pomoćnik direktora učestvuje u finansijskom izvještaju, takvo nešto je meni nedostupno”, tvrdi on.

Novaković kaže da nema adekvatan prostor za rad.

“Pošto me je izbacila iz zajedničke kancelarije punih osam mjeseci nijesam imao radni prostor, već sam svoje poslove za koje sam odgovoran radio u zbornici. Možete zamisliti koliko sam tim činom omalovažen i kakav je to udarac na moj autoritet”, kaže on.

Dalje Novaković navodi da bi direktor škole trebalo da obezbijedi jednake uslove za sve učenike i zaposlene i dodaje da u toj školi to nije slučaj.

U obraćanju Anteni M opisao je i nekoliko navodnih primjera neadekvatnog postupanja direktorice.

“Jednoga učenika su godinama maltretirali vršnjaci i na nacionalnoj osnovi. Direktorica nije preduzela ništa dok roditelj tog učenika nije zatražio premještaj svog djeteta u drugo odjeljenje”, tvrdi zamjenik direktora Novaković.

Prema njegovim riječima, jednu učenicu petog razreda seksualno je zlostavljala druga učenica takođe petog razreda, a nakon što su se roditelji maltretirane učenice obratili direktorici, odgovorila im je, tvrdi Novaković, da “nema vremena”.

Majka djevojčice (imena poznata Redakciji portala Antena M) koja pohađa tu školu, dostavila je izjavu u kojoj navodi da Mehović nije adekvatno reagovala na vršnjačko nasilje u školi.

“Dana, 24.04.2019. u školi ‘Dušan Korać’ – Bijelo Polje, na času fizičkog vaspitanja, moje dijete bilo je seksualno i psihički maltretirano i uznemiravano od vršnjakinje (učenice istog razreda)… i ostalih. Govoreći ružne riječi o njoj danima, dodirivala joj je grudi više puta (punim šakama). Nastavivši da je ismijavaju i psihički maltretiraju do suza, dijete je doživjelo napad gušenja, duševni bol i tako isfrustrirano bilo prinuđeno da boravi na nastavi”, tvrdi ova majka.

Dodaje da je isto poniženje, nanošenje tjelesnih povreda, zatvaranje u wc-u škole doživjela je u drugom razredu od iste učenice.

“Sjedevši u klupi iza moje kćerke, svakodnevno je bola olovkom u blizini rebara i tako joj nanijela vidljive povrede. Skidala joj donji dio odjeće pred cijelim razredom i tako golu su je ismijavali”, navodi majka djevojčice.

Taj slučaj su, dalje navodi, prijavili direktorki Mehović.

“Zadovoljili smo se njenim obećanjem da se neće ponoviti, navodeći da je učenica koja je prednjačila u zlostavljanju ‘mala’. Duševni bol, poniženje, zdravstene probleme moje kćerke su zanemarili. Poslije tri godine, doživjeli smo još gore. 24. aprila smo slučaj prijavili koordinatoru nastave. Dobili smo savjet da se sljedećeg dana obratimo Fatimi Mehović i razgovaramo sa njom, što smo i učinili”, navodi ona.

Majka djevojčice navodi da je direktorica već bila obaviještena o slučaju koji se dogodio i da je rekla da ne može ništa da uradi.

“Da djeca do šestog razreda krivično ne odgovaraju, da smo mi kao roditelji dužni dijete u školu da vodimo bez obzira na okolnosti, da to nije u njenoj nadležnosti, da mi treba dijete da vodimo na razgovor kod psihologa”, dodaje ona.

Prema riječima majke djevojčice, direktorica je zapisala podatke u svesku i rekla da je to to, da ona žuri, ima obaveza.

“Tražili smo da nam premjesti dijete u drugo odjeljenje gdje će bezbjedno pohađati nastavu, rekla je:’Ja je nemam đe, ja tu ne mogu ništa da uradim’”, tvrdi majka zlostavljane učenice.

On tvrdi kako je, razočarana odnosom direktorice, pitala: “Da je vaše dijete u pitanju, šta biste preduzeli?”.

Navodno, dobila je odgovor: “Kako se ti meni to obraćaš?”.

Na kraju, zaštitu su, kad je nijesu mogli dobiti u školi, zatražili kod organa javnog reda i mira.

Kaže da će ukoliko nadležni ne preduzmu rigorozne mjere i kazne počinioce, biti prinuđena da se obrati i resornom Ministarstvu i da traži odštetu za pretrpljeni strah i duševni bol djeteta.

Iako je u opisanom slučaju ignorisala pritužbu porodice zlostavljane učenice, Novaković ističe da je direktorica gotovo redovno na strani roditelja koji imaju pritužbe na nastavnike. Čak i kada su ih, u više navrata, verbalno napadali u njenoj kancelariji.

“Roditelj je ikona, bog, nastavnik je uvijek kriv, pa i ako je razlog napada na nastavnika ocjena ili snimanje nastavnika mobilnim telefonom”, priča Novaković.

Pominje i, po njegovom sudu, problematične kadrovske poteze.

“Predstavnica zaposlenih u Školskom odboru, u drugom mandatu, inače njena rođaka, birana je na Nastavničkom vijeću kada ta tačka nije bila javno istaknuta na dnevnom redu u zakonskom roku, nego je izabrana ‘na prepad’. Zbog nezakonitog zapošljavanja dobila je od Inspekcije prosvjete predlog za razrješenje”, tvrdi Novaković.

Listi optužbi na račun direktorice, njen zamjenik dodaje i navodnu zabranu nastavnicima da odlaze u školsku biblioteku, javno saopštenu na sjednici Nastavničkog vijeća.

Zamjerke na rad Mehović ima i predsjednica Sindikata zaposlenih, nastavnica engleskog jezika Branka Mrdak.

Tvrdi da direktorica školu doživljava kao privatno vlasništvo, da zloupotrebljava službeni položaj i zanemaruje nasilje u školi.

Ona je portalu Antena M dostavila dopis koji je uputila Ministarstvu prosvjete u septembru prošle godine, a u kome ministru Damiru Šehoviću govori o problemima u školi i inicira smjenu direktorice.

U dopisu navodi da još nije dobila odgovor od direktorice koliko je škola prihodovala od izdavanja prostorije za kafeteriju, zubarsku ambulantu, fiskulturnu salu, sportski poligon i u koje svrhe su ta sredstva utrošena.

“Zloupotrijebila je i Školski odbor manipulacijom da je dobila naredbu od Agencije za antikorupciju i Ministarstva finansija da Školski odbor formira komisiju za provjeru finansijskog poslovanja Sindikata škole. Sa ciljem zastrašivanja mene zato što sam tražila uvid u poslovanje škole. Poslije te njene zakonske egzibicije izjavila na Nastavničkom vijeću ‘sada smo pata-pata”, navodi Mrdak.

Direktorica, tvrdi ona, manipuliše sa zapisnicima Stručnih aktiva, javno zastrašuje članove kolektiva svojim obavještenjima i upozorenjima o načinu vođenja zapisnika u kojim od njih zahtijeva da prikrivaju činjenično stanje i da pišu ono šta im ona naredi.

“Uskratila mi je pravo na uvid u zapisnik sjednice Nastavničkog vijeća i uputila me je na Zakon o slobodnom pristupu informacija. A sve kako bi prikrila krivotvorenje zapisnika”, navodi Mrdak.

Tvrdi da Sindikat za direktoricu Mehović nije socijalni partner već neprijatelj.

“Pozadina svih nesporazuma je što ja smatram da je škola javna ustanova i da je naše pravo da znamo šta se u našoj školi dešava. Zamislite kakvo je višegodišnje bezbjednosno stanje u školi, kad direktorica donosi naredbu da djeca ne smiju za vrijeme malog odmora izlaziti iz učionica ‘zbog bezbjednosnih razloga’”, navodi predsjednica Sindikata OŠ “Dušan Korać”.

Kaže da je školskoj 2016/17 prijavila Upravi za inspekcijske poslove da direktorica ne rješava, zanemaruje i prikriva nasilje u skoli.

Kako piše portal Antena M, oni su pozvali direktoricu škole Fatimu Mehović za izjavu i komentar navoda, ali je ona odbila da komentariše te optužbe, dodavši da je “sve providno, pred izbor novog direktora” i da je riječ o “bljuvotinama koje se ponavljaju”.

“Bavim se onim što je determinisano od strane Ministarstva prosvjete, a vezano za opis mog posla”, kazala je kratko direktorica.

Pitanja u vezi sa dešavanjima u bjelopoljskoj školi poslali su i Ministarstvu prosvjete.

Pitali su ih da li su dobili inicijativu za smjenu direktorice, jesu li upoznati sa navodima o vršnjačkom nasilju u školi i da li će ispitati izrečene teške optužbe?

“Ovo izjašnjenje koje ste nam dostavili sadrži brojne navode o potpuno različitim situacijama. Sa dijelom jesmo upoznati ranije, ali dijelom svakako da ne. Razumijemo vašu potrebu da dobijete stav Ministarstva, ali molimo vas za razumijevanje činjenice da Ministarstvo ne postupa po optužbama, već na osnovu činjeničnog stanja. U skladu sa navedenim, zatražili smo izjašnjenje škole po svim ovim navodima”, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Izvor: Antena M

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Strašno! O ovom bi se vjerovatno još ćutalo da dotična direktorica nije “načepila” pomoćnika. Dugogodišnje nasilje nad djevojčicom se uzgred pominje. Kakvi smo ovo ljudi postali?! Institucije u čijoj je to nadležnosti moraju hitno da ispitaju slučaj nasilja nad djevojčicom. Hoćemo li da se ponovi slučaj iz Berana i da se onda svi isčuđavamo ili čak optužimo žrtvu?! Sram da nas bude, treba da se stidimo pred svakim djetetom. Ni djeca nam nisu sveta. Za svako nasilje među djecom jedini krivci su odrasli.

  2. Fatima Mehović, je prije svega jedna dama parekselans, izuzetan prosvjetni radnik i nadasve dobar čovjek. Potiče iz ugledne gradske porodice i zaista je prava sreća svih nas koji sebe mogu svrstati u red njenih prijatelja, jer je između ostalog Fata izuzetan drug.
    Ovo je jasna poruka, ne samo od onih koji to po nagovoru rade, već i onih koji se kao kukavice kriju iza riječi ovih ljudi koji nisu dostojni ni da im imena izgovorimo. A dobro se zna u gradu i u kolektivu ko su i šta su i šta im je namjera i šta se krije iza svega. Naravno u toku je reizbor direktora u OŠ Dušan Korać i za očekivati je bilo da ove ” ljudske veličine” na ovakav način pokušaju da utiču na izbor, međutim ono što najviše brine mene kao građanina i roditelja je što se u ove usko interesne svrhe, koristi i zloupotrebljava situacija maloljetnih učenika u školi, za koju ama ni jednim promilom činjenja, niti je kriva niti odgovorna Direktorica Mehović, a pouzdano znam da je preduzela sve što je u njenoj nadležnosti da se reaguje onako kako dolikuje i kako zakon nalaže, a dobro se znaju zakonske procedure i nadležnosti koje su propisane u ovakvim situacijama…
    O tome ko je i kakav je dotični pomoćnik, inače autor ovakve nekorektne i prljave kampanje, najbolje govori situacija koju je on imao kada je bio direktor u jednoj bjelopoljskoj školi, a ja iz pijeteta prema tom slučaju, ljudima i porodici koji su uključeni u to bili, neću detaljno obrazlagati i pominjati iako to svi u Bijelom Polju znaju. Takođe, nošenje majica sa vjerskim obilježjima i aplikacijama neprimjerenim za pomoćnika jedne OŠ, dovoljno govore o kakvom se nacionalisti ili bolje reći šovinisti i provokatoru radi, koji koristi period svetog mjeseca RAMAZANA, da jednu samohranu majku, ali ipak ženu zmaja, na ovako nizak način proziva.
    Na kraju, ono što me ipak u ovoj situaciji raduje, a što najbolje obesmišljava namjeru i želje ovih piona zakulisnih radnji, su komentari upravo svih Vas dragi prijatelji, i način na koji ste komentarisali i rekli jednu veliku istinu o našoj FATKI kako je svi od milošte zovemo. Velika podrška za moju, prije svega drugaricu i prijateljicu a onda i ženu koja ja pokazala kako se dostojanstveno bori sa ovim bolesnim pojavama!

    • Nermin Nermina Becirovic vi kao prosvetni radnik bi trebali da brinete po mom misljenju vise o ovom detetu sto je maltretirano iznenadjena sam vasom izjavom Fatima dr zamenik i svi ostali ce bit tu dje jesu a sta ce to dete za pretprjeli strah ?

    • Marjana Vujosevic ovo je komentar Nerminov, a ne Nerminin… a tema nije dijete niti djeca i to je posebna prica koja ima svoj tok i epilog… vec je strasno zbog cega se ta tema zlouptrebljava na jako nizak nacin.
      I umjesto da se kao drustvo bavimo da tih pojava nema i da nicije dijete ne trpi bilo koju vrstu nasilja ili torture, ova se prica na zalost koristi da bi se par pojedinaca dodvoravajuci se, obracunalo sa direktorkom Mehovic pokusavajuci njoj na teret da stave sve i nju da okrive.
      A sve sto se tice zastite djece treba da je prioritet svih nas , posebno nas koji smo roditelji.

    • Ljubav Za Nju branimo je zato što je fenomenalna žena i veliki drug, branimo je zato što vrijedi i što ima hrabrosti, za razliku od tebe koji komentarišeš sa lažnog profila. E to je ta razlika.

  3. Zanima me kao roditelja zasto ti roditelji nijesu zastitili na adekvatan nacin svoje dete i sve njjih u skoli prijavilo gde treba zasto nijesu ukljucene jos neke institucije ko moze moje dete da maltretiraa zalosno iskreno to dijete sto ke malttetirano a svi ostali sram da vas bude zasto ste to dozvoliliii…..

Leave a Reply