Nema dovoljno pedijatara u Podgorici, svi koji rade opterećni

Domu zdravlja Podgorica nedostaju specijalisti pedijatri, a postojeći kadar je izuzetno opterećen zbog manjka zaposlenih i priliva stanovništva iz drugih gradova Crne Gore.

Građani Zete žalili su se da trenutno u Golubovcima ne postoji dječji ljekar, već pedijatri dolaze iz drugih jedinica Podgorice, jer je doktorica na bolovanju. Roditelji su se žalili i da u Domu zdravlja na Pobrežju nije bilo pedijatra jer je poslat kao zamjena u Golubovce, pa su medicinsku pomoć morali da potraže od ljekara koji je bio sam u smjeni što je izazvalo velike gužve u tom objektu.

Direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić kazao je za Dan da toj ustanovi fale pedijatri, a pojasnio je i da je potrebno pet godina da doktor medicine završi specijalizaciju iz te oblasti.

“Priliv stanovnika je veliki i ovo je vanredna situacija. Kada se jedan od ljekara razboli, odmah nam fali kadar. Svi su preopterećeni, ali ćemo ipak uspjeti to da premostimo i sva djeca će imati zdravstvenu zaštitu”, poručio je on.

Kavarić objašnjava da, ukoliko u mjestu stanovanja nema pedijatra, dijete treba odvesti na pregled u najbliži Dom zdravlja. U Golubovcima će, kako je najavio Dom zdravlja, dopunski angažovati pedijatre iz drugih ambulanti.

Konkursi za prijem novih pedijatara su stalno otvoreni, ali na tržištu rada, kako tvrdi Kavarić, ih nema.

“Deficit je relativan zbog priliva stanovnika. U najavi imamo dolazak jednog pedijatra, a očekujemo i da se jave doktori iz regiona. Ipak, dok sačekamo da se kolege vrate sa specijalizacije vrijeme prolazi”, ističe Kavarić.

Dom zdravlja ima pedijatre u objektima u Tuzima, u Bloku pet, Zagoriču, Novoj i Staroj varoši, Starom aerodromu i na Koniku. Pacijentima  iz Golubovaca poručuje da dođu u grad i zatraže pomoć kada ne ordinira ljekar u njihovom mjestu. Prema njegovim riječima, pedijatri su opterećeni na svakom punktu, svi imaju pun broj pacijenata, a nerijetko i preko broja.

On objašnjava da zajedno sa Ministarstvom zdravlja pokušavaju da omoguće da građani na svim područjima imaju zdravstvenu zaštitu iz paketa usluga.

“Adekvatna zdravstvena zaštita je neophodna posebno kadasu djeca u pitanju. Veliki broj kuća i stambenih objekata je izgrađen u Zeti i na Karabuškom polju, što zahtijeva veće kapacitete zdravstvenog sistema. Građani ne mogu da čekaju na pregled, posebno djeca, ali zasad sistem funkiconiše kako treba i trudimo se da izađemo svima u susret, jer su očekivanja znatno premašila veličinu ovog grada”, poručuje Kavarić.

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply