Do kraja godine HPV vakcina za djevojčice

Institut za javno zdravlje i Ministarstvo zdravlja uvešće u kalendar imunizacije do kraja ove godine HPV vakcinu protiv humanog papiloma virusa, koji izaziva rak grlića materice.

Prethodno je Nacionalno savjetodavno tijelo za imunizacije dalo preporuke da je vakcina jedna od najboljih i najučnikovitijih opcija kada se radi o uvođenju novih tehnologija u zdravstvu.

Pomoćnik direktora i epidemiolog Instituta za javno zdravlje Senad Begić kazao je u razgovoru za Dan da je uvođenje HPV vakcine jedan od prioriteta Ministarstva zdravlja kada se radi o novim tehnologijama za unapređenje zdravlja građana i uvođenju novih ljekova tokom ove godine.

“Ostao je čitav niz pitanja na koja treba dati odgovor kada se radi o uvođenju HPV-a. Konkretno se radi o uzrastu kada će biti primijenjivana, modalitetu na koji način će se davati, da li kod izabranog doktora, pedijatra ili u nekom drugim ustanovama. Još nijesmo precizno definisali kada će se davati djeci između devet i 13 godina. U svakom slučaju, prije stupanja u seksualne odnose”, kaže Begić.

Zbog načina širenja humanog papiloma virusa, kako kaže Begić, postoji čitav niz strategija za prevenciju, HPV vakcina je samo jedna od karika u lancu.

“Tu su prvo bezbjedni seksualni odnosi, redovno sprovođenje skrining programa kod žena i vakcina koji zajedno daju najbolje učinke. Humani papiloma virus se ne prenosi respiratorno, niti kapljičnim putem. Mjere koje se preduzimaju kod ove dvije vrste prenošenja su veoma neizvjesne. Zbog toga se prevencija zasniva na obaveznoj vakcinaciji, što je slučaj za vakcinu protiv humanog papiloma virusa, koji je glavni uzročnik raka grlića materice”, ističe Begić.

On objašnjava da HPV sprječava više virusa, među kojima i oboljenje genitalne bradavice, malignitet glasnih žica, grkljana i ždrijela.

Izvor: RTCG

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Kad su pitali dr Jeremića o toj vakcini, čovjeka kao da su udarili elektrošokovi…Ako iko zna, zna on. Meni je njegova reakcija bila dovoljna. Kakva bre crna inekcija ljudi?!

    • Nije tacno da jeprovjerena vec nedovoljno ispitana… Kod laboratorijskih miseva izaziva sterilitet zenskih jedinki i atrofiju testisa kod muskih. Osim velikog broja zabiljezenih slucajeva steriliteta kod djevojcica izaziva i paralizu kao i neke autoimune bolesti…

  2. Naše bake niti su vakcinisane niti su djecu vakcinisale.. a bile su temelji domaćinstava kada su im očevi, muževi i braća ginuli od djedova onih što nam i sada vakcinama potomstvo ubijaju ???

  3. Ne morate trosit pare slobodno,niko vam nece pristati na tu vakcinu..za mmr mozete jos malo da se folirate ali je na netu milion informacija o posledicama vakcina protiv hpv-a.

  4. Svaka briga roditelja je razumljiva. Važno je da se informišemo o vakcini ali tako da u obzir uzmemo i pozitivna i negativna iskustva. Paralelno sa tim, zanima me ko od vas i na koji način uči svoje ćerke kako da preveniraju karcinom grlića materice?

    • Pa kad dodje vrijeme za to,lako se moze razgovarati sa cerkama na tu temu..odgovoran sexualni zivot,koriscenje kondoma i ne mjenjanje partnera svako malo,redovni ginekoloski pregledi..sve su to nacini za prevenciju..ali spricati ih vakcinama koje imaju toliko nus pojava..ni slucajno..

    • Dodatno, svakodnevno uzimamo mnogo ljekova koji imaju grozne kontraindikacije a koji se ispolje samo kod veoma malog broja ljudi. Pročitajte malo ona uputstva pa ćete vidjeti da nisu bezazlena a mi se zasad jedino bunimo protiv vakcina.

    • Takođe, mislim da moramo biti odgovorni i u dijelu ko su izvori koje čitamo i prihvatamo kao autoritete. Npr kada nađemo na YouTube-u nekog ko govori za ili protiv nekog lijeka ili vakcine, da li posle toga izguglate ime i zvanje te osobe i izvore na koje se pozvao?

    • Naravno da je vazno ko kaze i ko je autoritet u polju. Konkretno za ovaj karcinom je genetika veoma vazna, neke zivotne navike donekle – prije svih izlozenost estrogenu (kroz lijekove za zene protiv pobacaja ili kontraceptivne pilule, lijekovi za zaustavljanje mlijeka kod porodilja, konzumacija industrijskog mlijeka sa viskom hormona jer se trudne krave muzu, pusenje, nedostatak kontrola). Prema istrazivanjima je uzimanje briseva i dalje faktor koji najvise smanjuje smrtnost od ove bolesti.

    • Aida Perovic Ex Ivanovic Ovde pise da se vakcinisu devojcice 9,12god molim sta ja treba da pricam devojcici od 8god a ubrzo ce 9g kako da proverava grlic materice mislim strasno!A ona jos nezna da cita i pise .

    • Danas je granica za menarhu baš niska, tako da je sve individualno. A broj maloljetničkih trudnoća, mislim da rani uzrast, sve veći. tako da nije važno da li umije da čita i piše već pratiti njen fizički, fiziološki i emotivni razvoj i u skladu sa tim socijalizovati dijete.

  5. E cuh cudo devojcicama od 9do 13god,sta ja lao majka mogu o tom da pricam devojcici koja je u2raz osnovne skole.Da kad me pita lijepo objasnim protiv cega i od cega se stiti boze me sacuvaj gospode…a one jos i neznaju da citaju a ne o ovim ovakvi glupostima pi.Evo i mi rodismo pa i skoro ostarasmo pa nista nam nebi ,nego sad hoce da nam uzmu zivot deci e nedamo nisam nikad dala i niticu.Dosta je cutanja ovoj drzavi ,meni je vakcins uzela jedno!!!Nemamo mi drzavo dece za zamorcad ,niti za bacanje u vase naucne svrhe.Mrs!!!

  6. Hjooj ja se ovoga tako plasim. Moja sestra zivi u Londonu i trebalo je prije 7 godina da se njena cerka vakcinise protiv HPV. Ali tamo su dozvoljavali roditeljima da odluce. Ona se odlucila da joj ne da jer se cerka jako bojala da primi vakcinu. Na kraju se ispostavilo da je dosta djevojcica koje su primile vakcinu ZAPRAVO oboljele od HPV virusa! Ispalo je dobro sto se ipak nije vakcinisala. Ne znam, ne dopada mi se citava ova prica…

Leave a Reply