Ovog četvrtka samohrani roditelji razgovaraće o starateljstvu

U skladu sa Porodičnim zakonom Crne Gore, roditelj će biti lišen roditeljskog prava ukoliko ga zloupotrebljava ili grubo zanemaruje svoje dužnosti. Tom temom baviće se Grupa za podršku jednoroditeljskim porodicama, koja će se sastati u četvrtak, 25. aprila.

Zloupotreba prava postoji naročito ako roditelj fizički, seksualno ili emocionalno zlostavlja dijete, izrabljuje ga prisiljavajući ga na pretjerani rad ili na rad koji ugrožava moral, zdravlje ili obrazovanje djeteta, odnosno na rad koji je zabranjen zakonom, podstiče dijete na vršenje krivičnih djela; razvija loše navike i sklonosti i sl.

Roditelji će imati priliku da tokom dva sata, koliko traje susret Grupe, razgovaraju na ovu temu, podijele svoja iskustva, dobiju podršku ali i sami budu podrška drugim roditeljima.

Tim za podršku i pomoć jednoroditeljskim porodicama poziva sve roditelje da dođu u četvrtak u 18 sati u prostorije udruženja Roditelji (Vuka Karadžića 2/3) gdje će, osim vršnjačke podrške, moći da dobiju i besplatan pravni savjet od advokata kao i psihološku podršku.

Roditelji koji nijesu iz Podgorice pravni savjet toga dana mogu dobiti putem besplatne SOS Roditeljske linije pozivom na broj 080 888 888 u periodu od 17 do 20 sati.

Za sva ostala pitanja SOS Roditeljska linija je dostupna svakog radnog dana od 16 do 20 sati.

Udruženje Roditelji sprovodi projekat Psihološka i pravna podrška samohranim roditeljima i jačanje grupe za samopomoć, čiji je cilj zaštita prava djece kroz podizanje svijesti građana o medijaciji kao najboljem modelu za rješavanje brakorazvodnih sporova, koji finansira Ministarstvo pravde.

Pogledajte video u kojem savjetnica iz Grupe, Maja Karadžić, govori o tome kada se može izgubiti starateljstvo.

Na ovu temu, ali i brojna druga pitanja, roditelji odgovore mogu pronaći i u Vodič Procedure u razvodu i izazovi samohranog roditeljstva (5128 downloads), koji je udruženje Roditelji objavilo prošle godine.

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply