Svaka peta osoba vjeruje da su tekstovi o štetnosti vakcina tačni

Foto: UNICEF Crna Gora

Svaka peta osoba u Crnoj Gori vjeruje da su tekstovi o štetnim efektima vakcina na internetu tačni, dok svaka druga misli da su dio “teorija zavjere” i da se ne zasnivaju na na naučnim činjenicama, pokazali su podaci UNICEF-ovog istraživanje

Istraživanje je za potrebe UNICEF-a uradila istraživačka agencija Ipsos  od 9. do 14. aprila ove godine, na nacionalno reprezentativnom uzorku od 1.030 ispitanika.

Direktor IPSOS-a za Crnu Goru Vladimir Raičević kazao je da je istraživanje pokazalo dva ključna nalaza koji jasno ukazuju na značaj medijske pismenosti za javno zdravlje.

„Prvo – više od dvije trećine građana vjeruje da su vakcine jedan od najboljih izuma medicine i da su zahvaljući njima iskorijenjene mnoge zarazne bolesti. Drugo – petina građana vjeruje da su tekstovi o štetnim efektima vakcina na internetu tačni. Polovina vjeruje da su ovi tekstovi dio “teorija zavjere” i da se ne zasnivaju na naučnim činjenicama. Čak svaki četvrti građanin ne zna šta da misli o istinitosti ovih tekstova, što ga čini potencijalnom žrtvom lažnih vijesti o vakcinama”, kazao je Raičević.

Iz UNICEF-a navode da su širenje dezinformacija o vakcinama putem digitalnih i društvenih platformi jedan od faktora koji stoje iza porasta broja nevakcinisane djece i izbijanja bolesti širom svijeta.

Zato, dodaju oni, UNICEF-ov ambasador dobre volje Antonije Pušić alias Rambo Amadeus poručuje da je vakcinacija civilizacijsko dostignuće, i da otkriće vakcina predstavlja prelomnu tačku u razvoju medicine.

„Vakcinama je čovječanstvo iskorjenilo najopakije bolesti. Medicina je nauka, ozbiljna nauka. Medicina ne donosi zaključke i odluke na osnovu nečijeg posta na fejsbuku ili instagramu,“ poručuje Pušić.

Da bi prepoznali lažne vijesti o imunizaciji, ali i o drugim temama, potrebno je da budemo medijski pismeni, poručili su mladi reporteri- volonteri kampanje medijske pismenosti Birajmo šta gledamo koju su pokrenili UNICEF i Agencija za elektronske medije Crne Gore.

„Razne informacije na internetu i u drugim medijima mogu, ali ne moraju biti tačne. To što danas svi imamo internet ne čini nas ljekarima. Stoga, ovom prilikom pozivam sve roditelje da se o vakcinama konsultuju sa stručnjacima, tj. ljekarima“, kazala je mlada reporterka Sofija Krivokapić.

Sofijin kolega, mladi reporter Balša Božović ističe da je interenet ogromna biblioteka, ali da bismo je koristili kako treba neophodno je da budemo medijski pismeni.

„To znači da treba da vidimo ko je izvor određene informacije, koliko je taj izvor pouzdan i stručan, šta kažu drugi izvori na tu temu i koliko su oni pouzdani, i konačno, šta kažu stručnjaci. Dakle, pozivam roditelje da analiziraju sve medijske poruke kako bi prepoznali lažne vijesti i da o vakcinama ne odlučuju bez ljekara“, poručio je Balša Božović.

Svjetska zdravstvena organizacija je u ovoj godini proglasila neodlučnost u pogledu vakcinisanja  – oklijevanje ili odbijanje vakcinacije i pored dostupnosti vakcina – jednom od deset najvećih prijetnji po javno zdravlje.

UNICEF, 24. aprila, pokreće globalnu onlajn kampanju Vakcine djeluju s ciljem podizanja svijesti roditelja i korisnika društvenih mreža o bezbjednosti vakcina. Kampanja će kroz mnogobrojne objave na društvenim medijima obezbijediti pouzdane, naučno zasnovane informacije o bezbjednosti vakcina i značaju vakcinacije za spašavanje miliona života djece širom svijeta.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Sirite laznu propagandu u korist vakcinacije. Skoro svaki roditelj sa kojim sam razgovarao boji se vakcina a narocito mmr-a a najvise ih je strah laznih informacija da se djeca ne mogu upusati u vrtice i skole bez primljene vakcine sto jednostavno nije tacno!!!

    • Petar Vojinovic Otpozdrav za gospodina koji silne godine potrosi na ovom portalu ubjedjujuci roditelje kako su vakcine “korisne, kontrolisane, bez posledica” itd.
      Ovo istrazivanje, gospodine, je placeno i naruceno od strane Unicefa. Drugaciji rezultat nije mogao biti. A to da li se roditelji plase ili ne konkretno Mmr vakcine, ne kazem ja, nego podaci Svjetske zdravstvene organizacije koji pokazuju da u Crnoj Gori od 2005 do 2018 godine NIKAD nije bilo famoznog obuhvata od 95% Mmr vakcine koje se prima sa 12 mjeseci. Za 13 godina NIKAD, ne od juce.
      Pozdrav od gospodje Kemtrejls

    • Vesko Pejak у Дому здравља у Бијелом Пољу, сваком дјетету се отвара вакцинални картон у којем се уписује вакцина коју је дијете примило, тај картон се даје родитељима. Поред тога, дате вакцине се уносе у електронски вакцинални картон, дневни протокол, као и протокол по годишту дјетета. Родитељ као и пунољетна особа може добити на лични захтјев електронски или писани картон кад год хоће и то од годишта 1970. па до 2019.

    • Mensur Mrkulić то не да је неопходно него је обавезно, јер је то доказ да си наредних пет година заштићен од тетануса и да у случају повреде не мораш да примаш вакцину

    • Zao mi je sto ne prodajem televizore Petre pa kad me pitaš za garanciju da ti kazem:”Shvatas kako to glupo zvuci?!”.

      S tim sto je to televizor a ovamo su u pitanju djeca.

    • Vesko Pejak A prodavac ti garantuje da se TV nece pokvariti ili da ako se pokvari u 2 godine će ti popraviti ili zamenuti sa novim? Zamisli tu garanciju od lekara. Ako se vašem detetu nešto desi napraviću vam novo?

    • Ne, ne shvatam. Znas zasto ne shvatam? Zato sto to nisu dve uporedive stvari.

      Znas sta je ispravno poredjenje?

      Farmaceutska kuca kao i elektronska koja pravi televizore ti daju istu garanciju. U trenutku kad ti isporuce vakcinu/TV, taj proizvod mora biti ispravan. S tim sto je TV tvoj, pa garanciju drzis kod kuce. Vakcina nije, ti si samo korisnik, pa se ona isporucuje onome ko je pazario istu, a to je drzava.

      Ono sto ti radis je prodajes muda za bubrege s pricom “na TV imam garanciju”, a poredis to umesto sa “garancijom” koju nikad neces dobiti (a nikad je nisi ni trazio) da ti TV nece eksplodirati u facu zbog fantasticno male sanse da se napon promeni na takav nacin (1 u milion sanse) sto ce dovesti do nesrece.

      Ukratko: sat d fak ap.

    • I ne Sandra, neće Vam ljekar napraviti NOVO dijete, nego će zdravstveni sistem isplatiti štetu načinjenu ovom koje imate. ODGOVORNOST za neki rad mora da postoji, makar kad su djeca u pitanju. Ako Vam se daje garancija za televizor, a ne za dijete, zapitajte se zašto je to tako…

    • Vesko Pejak, ajd probaj, kada sljedeći put uđeš u autobus, od vozača tražiti garanciju da će vožnja proći bez posljedica. Pa nam ovdje preoričaj reakciju vozača. I otvoreno priznaj jesi li i bez garancije nastavio autobusom ili si odlučio ići pješke.

  2. Da, ljudska rasa je postojala hiljadama godina i onda su je od sigurne propasti spasile vakcine. A pritom su bolesti od kojih se pelcujemo bile vec skoro iskorijenjene uvodjenjem tekuce vode i higijenskih kupatila u domacinstva. Ko hoce da sazna istinu, nema prepreka. Ali vecina voli da zivi u matriksu.

    • Eh, da mi je da se vrati ono vreme Crne smrti. Pa umre samo 1/3 evropske populacije, a ostali budu spaseni. Ili 1918. da umrem od Spanske groznice, ja i 6% svetske populacije.

      Ili ono kako nismo znali da pravilno koristimo sapun, a niko ni kupatilo nije imao do 1977. da iskoreni velike boginje.

      Sva sreca da su krave naucile da peru papke propisno jer kako bi inace mogli da objasnimo sto je iskorenjena kravlja kuga.

      Eto, neverovatno kako smo sve bolesti “iskorenili” svako malo samo uz pomoc sapuna i ribace cetke.

      Mene male boginje nece jer koristim Merima sapun za bebe.

    • Kakve veze higijena i pranje ruku imaju s tetanusom, poliom, HBV, ospicama, kozicama i cijelom listom bolesti koje se ne prenose prljavim rukama?

      Danas na Balkanu zivimo u relativno super higijenskim uvjetima. Mozes li mi objasniti zasto se i dalje siri rotavirus?

  3. Ali mi vise volimo da slusamo Karleusu… sta doktori znaju, šamane cemo dovesti da nas lijece. Pa kad umre necije dijete od boginja ( sto se desilo nekoliko puta u zadnjih par godina ) onda se hvatamo za glavu…

  4. Šta doktori znaju i govore roditeljima o vakcinama koje ušpricavaju njihovoj djeci? Šta doktori znaju i govore o ishrani i koliko su predavanja o njoj imali na fakultetu? Zašto su, pobogu, redom svi manje ili više bolesni ako imamo toliko naprednu medicinu? Koga i koliko njih su doktori izliječili od tzv. “ozbiljnijih” bolesti? ……

  5. Dobro bi bilo da se prilozi makar jedna prava studija o korisnosti vakcina. Ako su vakcine spasile svijet, zasto se krije sastav? Zasto pedijatri ne prijavljuju nus pojave od vakcina, nego (znam slucaj) izbace mamu iz ordinacije jer je uspanicena jer joj je dijete palo s nogu posle vakcine!? Tako se ne stvara povjerenje u zdravstvo i nije ni cudo sto roditelji odbijaju vakcinaciju.

    • Snezana Brnovic Ne krije se sastav, ima ga na netu. Ukucaj mmr vakcina sastav.
      Prijavljuju nuspojave. Kad god sam vakcinisala dete rekli su mi koje mogu da budu.
      Pa zato što verovatno nije palo s nogu zbog vakcine.

    • 1. “Jedna prava studija” jer su ovih milion, lazne.
      2. “Krije se sastav” koji je dostupan na dva klika. Takodje, ne zna formulu za elektrolizu vode da napise, a od znanja iz hemije je jednom pomesala sodu bikarbonu i limunsku kiselinu u plastici od kinderjajeta i gadjala komsiju.
      3. “Ne prijavljuju” sto naravno ona licno zna, posto je omniscijentno i omnipotentno bice. Sve zna i svemoguce je ali ne zna da svako moze da prijavi nuspojavu. Takodje, ne zna da je “nuspojava” jedna rec.

      Sve u svemu pravi doktor svih nauka.

    • Ivana Maric Antovic Prosto zato što ponavljate jedna te ista pitanja, a hiljadu puta vam je od strane stručnih lica odgovoreno zašto je tako, ali vi i dalje po svom. Zato vređanje. S vama više ne može drugačije.
      Ograđujem se, nisam stručna, nisam lekar, ali ne verujem da me neko namerno truje.

    • Sastav svih cjepiva je just click away…
      Ako ne znas naci sastav cjepiva, onda mozda ne bi trebala koristiti internet.

      Da, naveden je pravi sastav.
      Ne, nema DNA vanzemaljaca u cjepivima niti radioaktivnog materijala.

    • Snezana Brnovic, da bih u jednoj prilici pomogao prijateljici koja je imala dileme u vezi vakcinacije, poslušao sam cijelo predavanje dr Blaylocka koje ste gore naveli kao: NAUČNIK DOKAZAO DA VAKCINE IZAZIVAJU AUTIZAM. S obzirom da sam pedijatar, dakle u ovom slučaju stručno lice, dobro bi bilo da do kraja pročitate moj komentar. Moram reći da je predavanje u potpunosti ispunilo moja očekivanja. Dr Blaylock je uradio tačno ono što se od iskusnog i stručnog antivaksera i očekuje: započeo je predavanje krećući se od naučnih činjenica, a zatim tokom predavanja, lagano i za laika neprimjetno skrenuo u pseudonauku pa čak i lupetanja. Ovakvi ljudi su jako opasni po javno zdravlje, budući da su medicinski obrazovani, uspijevaju da pseudonaučne teze vješto upakuju u oblande nauke i tako svoju obmanu sakriju od laika. On na početku korektno prezentuje mehanizme neurotranzmisije posredovane glutamatom, kao i regulacione mehanizme za kontrolu glutamata u sinapsama. Potom korektno prezentuje funkciju mikroglije kao glavnog odbrambenog sistema u CNS-u. Međurim, odatle lagano skreće u pseudonauku. Kao i svaki vješti antivakser, on teoretiše o mogućim patofiziološkim mehanizmima oštećenja mozga, prezentujući ih kao dokazane naučne istine, međutim, oni to ni u kom slučaju nisu. U pitanju su ekstrapolacije podataka dobijenih u eksperimentim na ćelijskim kulturama i životinjskim modelima, što nikako ne može da se direktno prenese kao dokazana naučna istina za ljudska bića. Jedini način da se zaista dokaže efekat nekog likeka/vakcine/toksina na ljude su epidemiološke studije, a one su definitivno utvrdile da vakcine ne izazivaju autizam. A to u potpunosti obezvređuje sve ovo njegovo teoretisanje o mehanizmima. On takođe, kao i svi antivakseri, sve bolesti objašnjava istim uzrokom, pa tako u isti koš trpa autizam, Alchajmera, neurodegenerativne bolesti, Parkinsona… Ne znam da li ću se uopšte sjetiti da nabrojim šta je sve pogrešno rekao. Npr. u jednom trenutku kaže da je Alchajmer zapravo autizam starih ljudi. To je totalna budalaština, ni mehanizam nastanka ni klinička slika ova dva stanja se ni približno ne podudaraju, autizam nastaje zbog poremećaja razvoja mozga, pogotovo zbog poremećaja u fiziološkom selektivnom odumiranju sinapsi u ranom djetinjstvu, dok Alchajmer nadtaje zbog taloženja patološkog proteina beta amiloida u mozgu. O razlikama u kliničkom ispoljavanju neću ni da pričam, toliko se razlikuju. Potom opsesivno priča o efektim žive na mozak, potpuno zanemarujući dvije bitne činjenice: prvo – da žive u dječjim vakcinama nema od 2001. godine, kao i da MMR vakcina, koju antivakseri najviše optužuju za vezu sa autizmom, nikad nije sadržala živu (jer je živa konzervans i može se koristiti samo u tzv. mrtvim vakcinama, jer bi u suprotnom ubila i viruse u vakcini). Pritom iznosi totalnu laž, kad govori o eksperimentu u kom su mladi primati bili izlagani metil-živi. On tu kaže da je u eksperimentu korišćena metil-živa, koja je neuporedivo manje toksična od etil-žive koja se nekad koristila kao konzervans u vakcinama. Istina je zapravo potpuno suprotna, etil-živa ima poluživot u ljudskom organizmu od 7 dana, dok metil-živa ima poluživot od 71 dan i daleko se više akumulira u organizmu nego etil-živa. Zato djeca mlađa od 6 godina ne bi smjela da jedu više od 2 konzerve tune mjesečno, jer tunjevina akumulira metil-živu. Onda, kad priča o nekontrolisanoj aktivaciji mikroglije, ponovo iznosi gomilu gluposti. Navodi da adjuvansi u vakcinama (i tu u isti koš trpa živu, koja je konzervans i aluminijum, koji je adjuvans) izazivaju pretjeranu stimulaciju imunog sistema i time i mikroglije i tako dovode do zapaljenja u mozgu koje poslije ne može da se smiri. Tu dodaje i da prirodne infekcije kojima je dijete izloženo u prvim godinama, dodatno održavaju to zapaljenje. Totalna glupost, da ove rane infekcije zaista imaju takav efekat, svi bismo bi autistični. Prve 2-3 godine života su zapravo i godine kad je dijete i najbolesnije i pogotovo ako ide u vrtić, praktično upada iz jedne infekcije u drugu. A što se imune stimulacije izazvane vakcinama tiče, ona je mnogo slabija nego stimulacija koju izazivaju prirodne infekcije, zato se vakcinama i dodaju adjuvansi, bez njih bi efekat vakcinacije potrajao jedva par mjeseci. Zatim spominje čuveni sindrom propustljivih crijeva (leaky gut). Tah sindrom ne postoji, u pitanju je termin koji koriste antivakseri da objasne mehanizme kojim vakcine izazivaju oštećenja, a zapravo ta pojava naučno nije dokazana i postoji samo u domenu špekulacija. Tu spominje i ozloglašenu kandidu, gotovo sasvim bezopasnu gljivicu koja živi u crijevima svakog od nas, pa objašnjava kako ta kandida prodire u krvotok i izaziva oštećenje mozga. Ovo je potpuna budalaština, kandida može da uđe u krvotok samo kod osoba sa ozbiljno oštećenim imunitetom (urođene imunodeficijencije, AIDS, nakon hemioterapije i sl.) i to je onda kandida-sepsa, vrlo ozbiljno i često smrtonosno stanje koje se liječi u jedinicama intenzivne njege, a meni nije poznato da sva vakcinisana djeca završavaju na intenzivnoj. Sve u svemu, za ovo predavanje postoji lijep latinski izraz; “de asini umbra disputare” što bi se bukvalno prevelo kao “raspravljati o magarčevoj sjenci” a kod nas se kaže “mlatiti praznu slamu”. Šteta je što će ovaj mlatitelj prazne slame zavesti mnoge laike i dovesto do toga da se djeca ne vakcinišu i počnu da umiru od bolesti koje bi u 21. vijeku morale već biti iskorijenjene.

    • Doktore Jovane,svaka Vam cast na ovoliko strpljenja I truda da nekome ko nazalost I posle ovog Vaseg opseznog I detaljnog izlaganja nace shvatiti I cemu pricate.Imamo troje djece I svi su vakcinisani.Imali smo divnu dr.uz koju se nismo dvoumili nijednog trenutka,tako da nam nije trebao ni google ni you tube☺
      Moje postovanje I lijep pozdrav!

  6. Niko nije protiv vakcina,nego za slobodu izbora.Znaci,dijete zdravo i pravo,ubrizga se nesto,i molis Boga da ne nastupoe komplikacije.Po zakonu pacijent ima pravo da bude informisan,recimo koje su to nezeljena dejstva vakcina koje cak i proizvodjac nudi u pakovanju(i ogradjuje se od njih),i da zahtijeva od pedijatra da mu da pismeno tu informaciju.Pored toga,mnoge vakcine se uzgajaju na jajima ili abortiranim fetlanim celijama!!!!Gdje je tu etika???Poznat je primjer dr Demirovic,cije je kcerka, 3nedelje nakon primjene DTP otpala svaka dlaka sa tijela(kosa,obreve,trepavice,nokti su promijenjeni),djevocjica je sada za cijeli zivot celava!!!!!sad je majka,kao ljekar zapocela kampanju za slobodan izbor.Tamo gdje je opasnost,tamo je potreban izbor.Ne mora omdah da se pokaze tako drasticno nezeljene desjtvo(u toku 2,3 nedelje nakon ubrizgavanja)vec nakon nekoliko godina(alergije,dijabetes,autoimune bolesti).Dr Jovana Dr Jovana Stojković – zvanična stranica naucno argumentuje problem vakcine.Dakle,niko nije protiv vakcine,samo za slobodu izbora.Jer nije to drzavno dijete,vec dijete oca i majke.Za zlo,djeca sa autizmom i djeca sa smetnjama u razvoju nemaju skoro nikakvu podrsku od drzave.Dakle,Ustav stiti psihicki i fizicki integritet pojedinca,i sprecava medicinski eksperiment,zakon o pravima pacijenata stiti pacijenta.A teorija o vakcinisanom krdu pada u vodu jer vecina nas odraslih nemamo vise ta antitjela!!!

  7. NEDELJA, 17. MART 2019
    Zašto dr. Jim Meehan, MD neće vakcinisati svoju djecu.

    Dr Jim Meehan, dr

    Više neću vakcinisati svoju djecu …
    … jer sam dobro obučen liječnik i bivši urednik medicinskog časopisa koji je proučavao istraživanje vakcine i analizirao obje strane dokaza.
    … jer znam čitati medicinsku literaturu, prepoznati pristrasnost i razabrati karakteristike dobrog i lažnog istraživanja
    … jer znam da je previše vakcina koje podržavaju nauku lažna kupovina koju plaćaju sami proizvođači vakcina .
    … zato što razumijem rizike vakcinacije, kao i dobrobiti koje moja djeca i unuci susreću i prevazilaze prirodne bolesti t
    … zato što znam da bolesti kao što su zaušnjaci, boginje i boginje nisu opasne i neozlijeđene bolesti koje opravdavaju rizik od ubrizgavanja toksičnih sastojaka u tkivo moje djece.
    … jer sam videla dokaze neurotoksičnosti od sastojaka kao što su aluminijum, polisorbat 80, ljudska DNK i stanični ostaci iz linija ljudskih ćelija na kojima se uzgajaju mnogi živi virusi.
    … zato što sam videla proizvođače vakcine kao što je Merck da promovišu ono što su znali da je loš lijek za profit, da ubije 60.000 pacijenata sa Vioxxom, i nemam razloga da vjerujem da oni ne bi uradili istu stvar sa vakcinama, posebno kada ste Smatram da ih ne mogu tužiti kada im vakcine osakate ili ubijaju decu.
    … jer verujem da je industrija vakcina temeljito korumpirala nauku i sigurnost vakcina.
    … zato što prepoznajem agresivnu i nerazumnu taktiku farmaceutske industrije vrijedne više milijardi dolara koja očajnički radi na održavanju iluzije o sigurnosti vakcine, održavanju potrošača potrošačima, rastu njihovih tržišta i povećanju profita.
    … zato što sam upoznao toliko porodica čija su djeca ukradena od njih baterijom vakcina koje su davane na pedijatrijskoj posjeti vakcini
    … zato što vjerujem da je program vakcinacije u SAD postao progresivno opasan napad na zdravlje i život djece of America.
    … zato što sam budan i svestan, neću vakcinisati, niti ću šutjeti dok se farmaceutska i medicinska industrija pretvaraju da su vakcine sigurne i efikasne … ”

    Jagannath Chatterjee u 22:58
    9 komentara:

    Wisegal23237:32 AM
    Hvala vam puno na vašoj iskrenosti i inteligentnom odgovoru na situaciju u svetu koja je toliko potrebna da se razjasni. Ja sam medicinska sestra i pokušavam da dam sve od sebe da proširim sličnu poruku, barem tako što ću podijeliti vaše misli. Nadajmo se da ćemo uticati tako što ćemo edukovati one koji jednostavno nisu svjesni opasnosti.

    Odgovori

    Herbie8:36 AM
    Onda dajte svoje dokaze ako ih imate … t

    Odgovori

    jwbrooks9:21 AM
    Watch the 60 Minutes episode on how Big Pharma fraudulently promoted the “safety” and effectiveness of Opioids, substitute “Vaccines” for “Opioids”, and the parallels are scary. My family has medical professionals on both sides of this issue. I try to remain neutral and educate myself of the data coming from both sides. It does bother me that the CDC relies mostly on scare tactics and just claiming all contrary studies are “fake science” and “discredited”, and does almost nothing to produce unbiased safety studies. The “Anti-Vaxers” can be just as fanatical seeming to claim that vaccines have no benefit to society and cause mostly harm. I believe the answer is some where in between, having read hundreds, if not thousands of articles on the subject over the last several years.
    Reply

    Pauline Koinis12:17 PM
    Doc… I recently went through a “debunking” for Stage IV Ovarian cancer. They took 7 organs, including my spleen. The gave me 3 sets of vaccinations before I left hospital and want yo continue every few months… is this necesarry and if so, why? Thank you so much for your time.
    Reply

    bfinancial1:30 PM
    This comment has been removed by the author.
    Reply

    bfinancial1:32 PM
    Herbie did you just read the Headline or actually read all of his reasons and hands on experience which can be used to come to his medically qualified conclusions? Oh and he’s a doctor, and you are as well right Herbie?
    Reply

    Bev7:33 PM
    Thank you for your wise words and opinions. I worked as an LPN in a family practice for 7 Years and I saw firsthand children coming back within a few days to weeks with severe illnesses. One little girl age 5 had not received any vaccinations and the doctor ordered all of them for her. The girl ended up in ICU with pneumonia a week later. She had not been ill for the first five years of her life. I saw ear infection, rashes, auto immune diseases, viral and bacterial illnesses in children previously healthy all following vaccinations. I felt so bad about giving the shots, I went back to school to obtain my RN license so I wouldn’t have to inject the helpless little babies with poisons.
    Reply

    Katieray11:30 AM
    This comment has been removed by the author.
    Reply

    lj Cox10:10 PM
    Learntherisk.org, http://www.thinktwice.com, Neil Z. Millers website. See his Facebook page also. Just be informed know what you are doing. VAXXED movie, VAXXED TV youtube listen to all the stories of damage by mothers, fathers, dr. nurses, pharmacist.
    Reply



    Home
    View web version
    ABOUT ME
    Moja fotografija
    Jagannath Chatterjee
    Ja sam iz Indije. Obično istražujem vakcine koje su pretrpjele veliku negativnu reakciju 1979. godine, kada sam imao 17. Imao sam bipolarni poremećaj, multiplu sklerozu, splenomegaliju, hepatotoksičnost i iritabilno crijevo. Studirala sam vakcine uprkos svom zdravlju i počela sam kampanju od 1985. godine. Vodili su me imunolozi, lekari i medicinski naučnici koji su mi pružili materijal i obrazovanje da bih razumela i proširila svest o toj temi. Život mi nije lak, ali je važno da se poruka prenese i pokuša spasiti djecu i buduće generacije od zla.
    Pogledaj moj kompletan profil
    Powered by Blogger .

  8. Ja sam majka dvoje dječaka ozlijeđenih cjepivom. Poznajem ( doslovno) oko 2600 roditelja s ovih prostora čija su djeca ozlijeđena cjepivom. Sad govorim isključivo o autizmu. Ne brojim leukemiju, alopeciju, tumore, dijabetis, epilepsiju i mnoštvo jadnih roditelja kojima su bebe umrle nakon primljenog cjepiva. NITKO osim proizvođača ne poznaje točan sastav. Ni HALMED, ni liječnici, ni pedijatri ni država. Ozbiljno vjerujete trgovcima???? Probudite se. Djeca su budućnost.

    • Helena Begenišić Фармацеутска мафија, профит је њихов циљ, и љекари који их промовишу,
      Мени су у ЦГ рекли да је састав вакцине тајна, а и закон је такав па се мора, е не мора, па макар ишао у затвор…. Надам се да су Вам дјеца добро, свако добро од Бога

    • Miladin Tomić Helena je žena koja vrši nuždu u činiju, snima kako “paraziti” plivaju jer je radila klistir. Potom joj sledbenice šalju iste snimke, a onda organizuju već poznatu fb manifestaciju- čiji je parazit veći.
      I da ne bude da lažem, imate to na njenom profilu. Videla jednom i nikad više otišla.

    • Helena, aj da te pitam iskreno, što lažeš? Zato što su deca autizam nasledila od tebe? Sramota te te činjenice? Što mrziš tu svoju decu, pa ih ubijaš varikinom i klistirima? Daj ih bre na usvajanje, ako ih mrziš, nemoj ubijati decu i pričati okolo kako si ti extra majka, kada s tvojom glavom nije nešto u redu. Ko bre normalan daje deci nešto što se koristi kao industrijski izbeljivač, po preporuci sektaša iz Amerike?

    • Niti je Kerri dobila po repu, štoviše, udata za doktora s tri prakse i rade zajedno, niti ja budem, štoviše… poprilično dobro smo educirali javnost do sad i nećemo se zaustaviti dok ne zaštitimo svu djecu. Ja uvijek ispunim ono što obećam ekipa…😘😘😘😘😘😘😘😘

    • Jelena Trajković ja sam vas pobijedila. A nije ni bilo naročito teško. Ali kazniti vas ne mogu. To bude Jedan kad mu vidite lice… Ekipa, ne bih vam bila u koži u svakom slučaju…

    • Helena Begenišić ne, čula sam da tako prolaze ološi koji zlostavljaju decu… Javices dal je to samo urbana legenda il će ona budaletina Velkov morati da ljubi da prodje…

    • Helena, promjene na mozgu karakteristicne za autizam se javljaju u trudnoci. Zato ne kenjkaj.
      I nisi ti nikog pobijedila. Ni ti ni tvoja frendica Jodranka. Vase zrtve nece jos dugo sutiti.

    • Helena, ti nama dijelis dijagnoze? Ti, po kojoj se moze napisati psihijatrijski prirucnik o psihickim poremecajima?
      Zeno, luda si ko slapa, najnjeznije receno.
      Od poremecaja licnosti, sumanute parazitoze do ideja velicine. Empatija nepostojeca, emocije nepostojece. Ti si psihopat. I gore od toga. Unistavas djecu bez imalo griznje savjesti. Kakvo cudoviste moras biti za to?

    • Elena Matušan daj molim te napiši ime i prezime JEDNOG djeteta kojeg sam ja uništila. Dvije grupe od 300 do 500 djece, trenutačna 700. Hajde jedno ime samo od sve djece tu a da ne spominjemo dvije godine rada na svjetskoj razini i činjenicu da pomažem potpuno besplatno. Pa jeste li vi normalni???? Učite glupani i pomozite djeci kad već ste uzrokovali probleme. Sramota da već niste preuzeli. Bar da vas Farmacija plaća dobro pa bih razumjela. Ali ne… Kako vam nije jasno da je gotovo????

    • Ti si svjesna da je u nekim drzavama MMS zabranjen za primjenu na ljudima?
      Tvoja jedina sreca je da zivimo u ovoj prcvarnici od drzave pa ti to prolazi.
      Nista nije gotovo, Helena. Tek pocinje. Platit ces za svoja zlodjela kad-tad.

    • Elena Matušan kao pokvarene ploče… Živimo u okrutnom svijetu gdje vlada novac, ne ljubav prema ljudima. Bez obzira što ste otrovni, ja vas ne mrzim. Samo mi je žao. Ako do sada niste razumjeli ništa… Jedan je život. Pazite kako ga trošite.

    • Nasi lijecnici nemaju strucnosti ni malo, kaze osoba koja o medicini i njenoj kompleksnosti nema ama bas nikakvog pojma. Vodene kozice i ospice mogu ostaviti jako teske posljedice. A i svaki normalan roditelj zeli zastititi svoje dijete od bolesti, a ne ga pustiti da se muci u bolovima i s narusenim imunitetom jos mjesecima.

      Helena , ti ne volis i ne zalis nikog. Ni svoju djecu ni mene. Ti jednostavno nisi sposobna za to.

    • Elena Matušan inače, psihologija kaže da svoju osobnost uvijek vidimo u drugima. Znaš li ti uopće koliko je Farmacija stara? A koliko već postoji čovjek? Hipokrat je rekao da jedan liječnik ne smije liječiti drugu osobu ako postoji rizik da je ozlijedi. Cjepiva niti su lijek niti bez rizika. A Hipokrat se okreće u grobu od jada.

    • Awww, kako slatko, ti ces meni pricati o psihologiji. So sweet. 🤣🤣🤣
      Da, to totalno tako funkcionira. Kad dijagnosticiras covjeku shizofreniju, zapravo ju nema on, nego ti. Totally makes sense. 🤣🤣🤣

      “Ne smije lijeciti drugu osobu ako postoji rizik da ju ozlijedi”
      And there goes *poooof* cijela kirurgija.
      Da, skroz je bolje da netko umre nego da mu preveniras bolest. Mhm.

      Danijela, detox radi nasa jetra, bubrezi i puferski sustavi, a ne domestos i ostali otrovi. 😉

    • ”Hipokrat je rekao da jedan liječnik ne smije liječiti drugu osobu ako postoji rizik da je ozlijedi. ”

      Zašto onda daješ varikinu svojoj deci, kada postoji taj rizik, i zašto glumiš da si lekar? Nije li to ipak, malo gore zlo?

    • Zoran Šavrljuga klor dioksid je lijek za rijetke bolesti inače. Ne varekina, domestos, izbjeljivač, LIJEK. A vi bi to trebali znati s obzirom da ste Farmaciji u dupetu. Trebali ste to znati prije nego ste me tužili. Uštedili biste si na sramoti. Divno je pomagati ljudima, također nešto što biste i vi trebali probati. Što vas čini liječnicima? Diploma? Papir? Gdje vam je znanje i empatija? Biti liječnik nije pripadati Komori korumpiranih i plaćenih psihopata. Gledamo rezultate.

    • Helena Begenišić na koji ste fakultet naucili to da je autizam od vakcinacije??
      Voljela bih procitat o tome malo vise jer nas sve uce da je to genetski poremecaj. Mozda Vi mozete naucit Zapadnu medicinu nesto novo?

    • Ana Mala naravno da vas uče da je genetski. Ali suočili smo se s epidemijom autizma. Epidemije ne mogu biti genetski poremećaj. Vi također razumijete da su farmaceuti trgovci koji zarađuju. I štite svoje proizvode. Vi ste prodavači. Ne biste prodavali da vam kažu istinu. Ja radim s autistima. Imamo doslovno nevjerojatne rezultate. Radim besplatno učeći o tijelu godinama. Ekipa naravno da imam sve vaše knjige… Ali i pratim sva nova istraživanja. Položila sam kapljičnu obradu krvi. Jedini razlog radi kojeg nemam dr ispred imena je svjesnost da nemate slobodu. Vi morate plesati kako Farmacija pjeva ili adio diploma, titule… A ako ustanete protiv možda i život. Na to ne bih pristala nikad. Autizam nije teško razumjeti kad imate grupu od 700 djece koje možete pratiti. Kod mene ste dobrodošli ako želite učiti. U grupi imam sigurno 15 tak liječnika. Koji također prate i bilježe oporavak djece pomažući meni razumjeti nešto kad ne razumijem. Divno je vidjeti djecu koja nisu bila sposobna ni na wc kako opet postaju djeca. Samo gledajte na činjenicu da pomažem besplatno. Tko bi lud trošio vrijeme tako a da je uzalud????

    • Elena Matušan nitko nije rekao da vi niste potrebni. Dapače. Farmacija mora vam maknuti omču s vrata. Ili vas ljudi bace u isti koš s ovima kojima se živo j za ljude. Dali ste se okovati i samo vi imate moć se osloboditi. Kad bi Farmacija bila tijelo, vi biste bili krvotok. Prestanite teći pa da vidite kako se sve mjenja. Em su vas prevarili, em vi snosite posljedice prevare.

    • Ana Mala svašta nas uče, al danas se sve vrti oko zarade, a ne dobrobiti ljudi i 5g mreža dolazi kod nas i mi ćemo biti pokusni kunici dok su zemlje u Europi odbile, a vi vjerujete da su cjepiva kvalitetna i učinkovita i da je autizam genetski jer struki tako paše, farmacija živi od bolesnih ne zdravih samo mu je zadatak od zdrave osobe napravit bolesnu, svaki dan viđamo kolko je djece bolesno i odu van na liječenje i znate što se dogodi ustanovi se da su ih u Hrvatskoj dobro uništili

    • Dragana Stamenkovic vidi se tvoj mentalitet kod nas ljudi koji imaju fakultete misle da su pokupili svu pamet svijeta i sve najbolje znaju, a kad odeš u Austriju i Švicarsku il bilo koju takvu zemlju vidiš šta je kultura kad se predsjednik vozi tramvajem i takav je narod, normalan

    • Helena Begenišić i ja radim isto s djecom koja imaju autizam. (Nije epidemija, nego poremecan)
      I ja imam rezultate super, djeca koja nisu govorila pricaju, agresivna ponasanja smanjena i sl. Sta je to da vi specificno radite? Kako dobijate rezultate?

    • Ana Mala rad je jako važan ali također osloboditi centre od metala. Sva nam djeca rade testove na teške metale i svima su živa i aluminij u crvenom. Živa sredi hormone prvo. Hormoni su naredbe centrima. Makni živu i puno posla manje. Aluminij ometa neuronske veze. Makneš aluminij i nestanu inflamacije u mozgu. Trs advanced za sad nam daje najbolje rezultate. Crijeva su centar. Tako da je dobra ideja izbaciti gluten, kazein i šećer na neko vrijeme. Djeci su crijeva propusna , većinom zbog kandide i silnih antibiotika jer metali drže imunitet nisko, pa recimo Slippery elm dosta brzo popuni rupe. Nakon toga rotirati probiotike. Jod, selen, magnezij i c vit pomognu štitnjači iznivelirati hormone pa tijelo napokon prima uredno naredbe… Inače, ja volim CD i stvarno je super za sve, ali sad nam djeca jednako dobro gube simptome i s jodom i metal detoksom. Rad obavezno jer nove neuronske veze moraju ojačati a to je zadatak logopeda, defektologa… Moji dječaci su bili zdravi i napredna djeca do godine dana. Nije šala, ja imam visok IQ, tata im ima visok IQ i svo troje mojih ga je naslijedilo. Filip je progovorio nakon 6 mjeseci. Daniel je genijalac, računa brže od kalkulatora, brojeve sa 6 znamenki na pamet množi, dijeli, govori 3 jezika, 9 god…. Moji su uništeni cjepivima. Filip je imao 40 temp 3 dana nakon MMR i nestao zajedno s temperaturom. Danielu je DiTePer doslovno spržio pola mozga. Treće nismo cijepili i potpuno je zdravo dijete. Ali meni su odmah u Klaićevoj rekli da je posljedica cjepiva i da na žalost eto… Neka djeca nemaju sreće. Danas svako peto dijete nema sreće, pa ili autizam, tumori, leukemija, epilepsija… Bolnice su nam pune. Moji su super sad oboje, ali žao mi je svakog roditelja koji mora prolaziti ovaj užas. Imati bolesnu djecu je najgore što se nekome može dogoditi.

    • Ana Mala to nije autizam. Mada, mame prebace bebama metale pa sigurno ne pomaže, ali nema rođenih autista. Djeca mogu pretrpiti ozljedu samo od sintetičkog K u bolnici… Sastav horor a beba nezaštićena imunitetom…

  9. Јако је просто. Одведете дијете на вакцинацију и тражите увид у састав вакцине, љекар каже да не може, зашто?
    Тражите да вам писмено гарантују да неће доћи до компликација, неће ни то, зашто?
    Сви желимо добро својој дјеци, али вакцине утичу јако лоше на одређени број дјеце.
    И наравно прича о епидемији, ваше дијете прими ммр вакцину и следеће године буде епидемија малих богиња, ваше дијете није заштићено и сто посто ће му бити вирус пренијет.

  10. Да ли ће се јавити неко од дотичних са портала да каже како су добили број од двије трећине? Иако јако добро знате да то није истина, или сте можда питали 10 људи…

    • Petar Vojinovic Шта да ти кажем “дечко”, умијем да сабирам, али само до десет, а на каву се ти дечко позиваш статистику, да чујем “стручњаче”

    • Miladine, evo jednog prostog pitanja.

      Postoji bolest koja je jako retka i pogadja jednu osobu u 10.000.
      Takodje, postoji test za tu bolest koji je siguran 99%.

      Test radi tako sto ako je osoba bolesna u 99% slucajeva ce se to videti, a u 1% ce pokazati da je zdrava iako to nije (false negative). Ako je osoba zdrava test ce u 99% slucajeva da pokaze da je zdrava, a u 1% slucajeva da je bolesna iako to nije (false positive).

      Uradio si test i on pokazuje da si bolestan.

      Pitanje: kolika je sansa da si bolestan?

      Kad resis ovo i pokazes mi kako si dosao do rezultata, mozemo da pricamo o statistici.

      Imas 10 minuta.

    • Petar Vojinovic Овдје не говоримо о тестовима и рјешењима, и немам потребу да се у било чему доказујем, посебно не теби, овдје се говори о утицају вакцина на дјецу…. Видим да си тест унапријед спремио или куцаш брзином свјетлости Јоване

    • Samo imam funkcionalne obe hemisfere i mogu da koristim oba palca istovremeno.

      Pitanje je vrlo prosto i jednostavno, a posto dovodis u pitanje odakle im podaci i kako su dosli do rezultata redno bi bilo da pokazes svoju strucnost. Tako cemo svi znati da si kompetentan da pricas o statistici.

      Da ne gubimo vreme, je l’ imas uopste ideju kako da pocnes da resavas problem?

    • Znaci Miladine, ne znas?
      Pa tako reci. Nije da ne znas nego je pitanje uopste da li razumes postavljeno pitanje, a jos vece je da li mozes da pojmis kako se resava.

      Resenje je ispod 1%, okvirno oko 0.9% ako me secanje ne vara. Resio bih ga na papiru ali me mrzi da pisem po salvetama.

      Elem, otvoris lepo tekst, vidis ko je radio istrazivanje i kontaktiras ih da ti daju podatke na uvid.

    • Uzgred,

      Pitanje koje sam ti postavio bi resio svaki student koji je imao mesec dana predavanja iz statistike.

      Eto, toliko je jednostavno.

      Zamisljam samo da sam te pitao zasto ocenjivanje politicara od 1 do 5 (od najgoreg do najboljeg) kod procenjivanja pobede na izborima nije validno i sta je ponderisanje kriterijumima – verovatno bi ti pukla aneurizma na mozgu.

    • Petar Vojinovic Хвала на лијепим ријечима, а колико је шта једноставно и тачно, вријеме ће показати. Има нас који радимо нешто конкретно, па и не можемо брзо одговорити. У сваком случају свако Петре и буди добар.

    • Pa ovo ce biti uvek prosto i jednostavno svakome ko razume sta prica.
      Za nekoga ko je imao vremena da proba da me diskredituje u odgovoru i da se vrati posle toga jos dvaput sa latentnim pretnjama i kompleksom zrtve, prosto je neverovatno da nema vremena da resi zadatak u 5 redova (koliko je potrebno inace).

      No dobro, antivakcinasi nikad nisu bili dobri kad argumenti udju u pricu. Dok placu nad milijardama mrtve dece, tu su.

    • Petar Vojinovic Uuu, još ti je rekao da on zapravo radi nešto konkretno, što implicira da ti ne, i kako je on jedinka koja daleko više doprinosi društvu od tebe! Ad hominem, siguran pokazatelj da ti više nije mesto u diskusiji

    • Nebojša Petrović Ja sam ostao devastiran jacinom tog argumenta. Moja intelektualna inferiornost nije sposobna da se nosi sa time.

      Moracu da procitam opet Gausovu raspodelu da se malo smirim. 🙁

    • Miladine, zar ste zaista pomislili da jedan ozbiljan doktor specijalista, autor Škole vakcinacije za roditelje, koristi lažni profil u raspravi na temu vakcinacije na internetu. Uzgred, polaskan sam što ste me pobrkali sa Petrom Vojinovićem, čovjekom impresivne intelektualne oštrine.

  11. danas je medicina kupljena od farmako industrije koju ne zanima nase zdravlje vec povecan potrosnja ljekova..neki ljekari su kupljeni,na zalost.Evo i SZO(svjetska zdrav organizacija),koja bi trebala da bude autoritet,mijenja definiciju pandemije kako bi drzave morale da kupe milionske doze vakcina koje su se bacile kasnije.Uzas..Portparol SZO ne umije da odgovori na jednostavna pitanja.Cuvajte vasu djecu,borite se za informisanost,budite i sami informisani.Jer,kad se pojave komplikacije,tada je vec kasno.Koliko su UN agencije “zabrinute” za zdravlje djeteta,govori podataka da su na stotine hiljada djece u Jemenu umrle od gladi a da niko nije prstom mrdnuo(Program za hranu??UNICEF???)https://www.youtube.com/watch?v=5z1CtEgJsYE

  12. Svaka druga osoba u Srbiji misli da su epidemiju u Srbiji izazvala mala nevakcinisana djeca.
    Kad ono:
    51% starijih od 31 godinu( ti su da se na lažemo vakcinisani, osim onih koji su rođeni prije1971))
    13.6% od 20 do 29godina( također vakcinisnai, i to s 2 doze)
    13.6% od 15 do 19g( također)
    4.7% od 1 do 4g(tu bi se moglo kriti nešto vakcinisane djece)
    2.9% od 5 do 9g( i tu je moguće)
    15.2 od 0 do 1godine( ova djeca su premala da bi primili vakcinu, a nekada ih je štitio majčin imunitet koje su preboljevale dječje bolesti, a sada je majke nemaju dovoljno antitjela jer su vakcinisane.
    Ne zaboravimo!
    Većina oboljelih i umrlih bili su odrasli, a kao što znamo, kada se bolest ne preleži u dječjoj dobi, a umjetni imunitet od vakcine pomalo “izčezne”, onda imamo tu situaciju.
    Da ne zaboravimo i slučaj male Nađe, kao i bjesomučnu kampanju trlova i pedijatara bez djece,koji su podigli kaznenu prijavu protiv roditelja koji su se usudili propitivati optužujući ih da su oni krivi za rušenje kolektivnog imuniteta.

  13. Nije mi jasno za ove provakcinase,hoce da kazu da su vakcine bjezbjedne,i efikasne??Cak i proizvodjac navodi nezeljene efekte,od blagih do vrlo ozbiljnih…koliko je osteceno djece vakcinama?hocete da kazete da ne postoje.to je necije dijete.Djevojcica je ostala paralizovana poslije gardasila,djevocjica koja je bila posve zdrava prije toga..Samo taj jedan slucaj je dovoljan za zabrinutost.Zbog toga sloboda izbora,pa ko zeli neka se vakcinise.U njemackoj,pedijatar vas nagovara na vakcinaciju,super je,vi kazete necemo i on samo to notira.Nema prisile!!!Ustav stiti integritet covjeka i zabranjuje medicinski eksperiment.A sta je nego ekperiment kad date gardasil zdravoj djevojcici i dovedete je u paralizu,bogalaja napravite od nje..Ko je odgovaran a ko pere ruke?https://www.youtube.com/watch?v=WxBE0_q5K74

    • Ni avaxi nisu vise sto su nekad bili. Ovo sve neki neiskusni, nepotkovani. Ne dele Čmarijine video klipove, nema Spomije da svaki komentar završi sa linkom. Od kad su ih tužili razišlo se društvo ostali amateri.

    • Sandra Nikolic ma boli ih patka oni dosli zgrnuli lovu sada budale ostale da blebecu za dzabe😂jbt a Velkova garant negde u tropskoj zemlji moci guzicu i pije neki koktelcic i smeje se luzerima😕

  14. Volim ove savjete ljeci se preko GOOGLA. Pa sto bi rekao duda Toni p…. ti m……. pa to i radim .U mojih 46 godina sam bio samo kod doktora jer sam slomio ruku pri vozenju rolablades i operacije na meniskusu zbog vjerovatno pogresnog treninga.Ali zato stalno radim neke detokse postove pokusavam sa hranom vodom i prirodnim stvarima.Nemam nekog kucnog doktora nisam vakcinisan od ljekova imam flaster jod i magnezij kuci.l to sve zahvaljujuci dr GOOGLE . A kako drugacije da se informisem da saznam informacije. Samo dr GOOGLE ta sve zdravlje politika medjuljudski odnosi privatni i poslovni odnosi.
    Google Forever

  15. Logiku ljudi,logiku uključite.naša generacija i naših roditelja,koliko vakcina je dobila? Njih par,na jednu ruku za izbrojati… Danas? Oko 30-ak i to u dozama 6-erostruke vakcine.tko je od naših generacija sa autizmom,dermatitisom i sličnim pizdarijama? A današnja djeca? Nema ga da nema neku bolest! Uglavnom sve neke autoimune bolesti.od kud? Ako roditelji zdravi i zdravo se rodilo.! Najžešći su mi ovi što psuju i vrijeđaju roditelje što se informišu a da vas pitam,šta je u svakoj vakcini,sastav? Nemate pojma! Vjerujete slijepo a nas nazivate ovcama šumarima i sličnim pogrdnim riječima.

    • Lenjost je jedan od smrtnih grehova. Ako Vas toliko mrzi da informacije tražite na renomiranim sajtovima, makar pročitajte komentare iznad, za početak dr Jovana Raičevića, koji do detalja odgovara i pobija sve vaše argumente. Imate iznad, odgovor izvesnoj Snežani.

    • Dragana Stamenkovic blablabla naravno da ovo sve nisam pročitala.kopi pejst ne pali kod mene.koje je tvoje mišljenje? Nemaš ga! Kažeš ovi jadnici koji ne vakcinišu glupi info traže na Google.e pa draga moja otkud ti znaš dal ova “pedijatrica” nije pejk.i za tvoju info,mi smo u 21 stoljeću,danas svijet funkcionira velikim dijelom preko interneta,studenti doktori i sl uzimaju sa neta stručnu literaturu,ljudi zarađuju sebi masne plaće radeći od kuće preko interneta,preko interneta se u većini zemalja,to očito nisi znala,naručuje kod doktora i doktori daju dijagnozu(među njima je švedska) ,tako da….odi se informiraj,stvori svoje mišljenje bez da kopiraš nečije komentare pa se onda javi.adio

    • Bla bla, ok, dokazala si da si lenčuga, naravno, nisam ni sumnjala. Nema mišljenja u medicini, imaš dokaze i činjenice, kada ćete to vi, praznoglavci, shvatiti već jednom. Mišljenje možeš da imaš o seriji, filmu, knjizi, ali ne o medicini i zdravlju, jer bi onda svako mogao da bude doktor.
      U pitanju je pedijatar, a da li je pejk (fejk?!) ne znam, znam samo da vas je sahranio argumentima.

    • Izvini, ali ne razumem šta ste hteli da napišete.
      ,,ljudi zarađuju sebi masne plaće radeći od kuće preko interneta,preko interneta se u većini zemalja,to očito nisi znala,naručuje kod doktora i doktori daju dijagnozu(među njima je švedska) ,tako da….”
      Osećam da je u pitanju afera sa Rokfelerom i navodnom transplatacijom 1000 srca. Ne znam, znam da me je porodio pravi doktor, a možda je i on naučio o dijagnozama preko neta. 🤔
      Ne mogu da verujem da tako kenjate s oproštenjem, svaki put kada sam čitala pitanja mama o mogućim terapijama i dijagnozama, pedijatri su uvek, ali UVEK pisali to se ne može utvrditi bez pregleda.
      Masno lažete.

    • Ružica Grgić kad smo mi bili mali nije bilo specijalista da dijagnozira neke stvari kao sto imamo sad. Uz to, imamo pristup vise informacija zbog interneta i sl. U pravu si da preko interneta se zavrsavaju fakultetu i sl al nije google kredibilan nego drugi sajtovi i clanci.
      Svaki roditelj radi sto misle da je najbolje za svije dijete al niko ne treba da siri lazne informacije. Vakcine i autizam nemaju nikakve veze. Druge neke stete od vakcine su def moguce

    • Ružica Grgić, kod mene nema copy/paste, svaka gore napisana riječ je autentično moja, a to znači riječ pedijatra, stručnog lica, pa bi Vam bolje bilo da to pročitate, da nešto korisno naučite. Što se tiče dokaza da vakcine ne izazivaju autizam, ima ih mnogo, velike su studije rađene na tu temu. Evo Vam link ka Školi vakcinacije za roditelje koju sam ja napisao. U 6. i 7. epizodi imate sve detaljno objašnjeno i potkrepljeno velikim brojem studija pa da vidite ko je to dokazao. Vakcine ne izazivaju autizam, nauka je tu dala konačnu riječ!

    • Jovan Raicevic radim s djecom koja imaju autizam. Vise od pola nisu vakcionisani. A i sva moguca nauka za aba terapiju pokazuje da autizam i vakcinacije nemaju nikakve veze izmedju sebe

    • Ružica Grgić, na internetu vlada potpuna anarhija, svako može da piše o bilo čemu, čak i o stvarima u koje se ni malo ne razumije. Svako danas ima mišljenje o svemu i misli da može slobodno da ga izražava ne internetu. Šta mene sprečava da odem na neki električarski forum i pišem nešto o instalacijama, a pritom ne znam oko struje ništa da odradim, osim da zamijenim sijalicu? Ništa me ne sprečava. I ja imam pravo na svoje MIŠLJENJE o instalacijama, ali suština je da to ni približno nije isto što i ZNANJE. Znanje imaju stručna lica, zato je doktor doktor a električar električar. Meni nikad ne bi palo na pamet da mu se miješam u posao jer sam svjestan da ja njegov posao ne znam. Nažalost, jako mnogo ljudi misli da se razumije u medicinu, a zapravo znaju o njoj koliko i ja o električnoj struji. E, zato kad nešto čitate na internetu, morate provjeriti izvor informacije, jer koliko ima informacija, dvostruko je više dezinformacija. Ako niste pažljivi, odvešće vas u potpuno pogrešnom pravcu. Zato sam i odlučio da napišem Školu vakcinacije, da bi roditelji imali pouzdani izvor informisanja o imunizaciji.

    • I znate sta,meni ovi ljudi tzv.antivakseri koji su po struci pekari,mehanicari i sl. kao bore se protiv vakcinacije a vjerujem da pola medicinskih rijeci i izraza i ne razumiju.Licno citao sam dosta medicinskih clanaka pa i objasnjenja od dr vezano za vakcinu pa pola ne razumijem.Ali ovi sve kao znaju a ucili neke lijeve skole.

    • Rudolf Serbedic ja bi voljela da znam koliko antivakseri paze ishranu i druge stvari.. daju li djeci da piju koka kolu i jedu pastete? Idu li svuda biciklom i zive li u planine daleko od svega ili uzdisu taj vazduh od kamiona i autobusa kao i svi drugi??
      Jedu li voce i povrce organsko samo, bez ikakvog mesa? A jesu li preskocili kremic???
      🤣
      Ako cemo da pricamo sta nam steti, ajmo onda od pocetka

    • Ana Mala Evo moja djeca piju sok samo koji ja napravim,od domaćeg voća,ćips i sl piz.arije no go.povrće i meso samo domaće organsko.nikakve igrice mobiteli i slične pm(jedan 7 drugi 5 god).kuha se svaki dan.domaći čajevi su alfa i omega.dodatci prehrani. Bogu hvala doktora vidili ne znam kad smo,nekidan bacila sirup za skidanje temp.pun,isteko mu rok.šta te još zanima?

    • Bog otac tko širi laži.ja kažem,znam osobno slučajeve di je utvrđena dijagnoza,sa pečatima i potpisima dokt.vi sad oćete reći da roditelji umišljaju djeci bolesti? Osim toga ,šta se vi toliko uzbuđujete,pa bože dragi,cijepite svoju djecu s čim vas je volja,mene ama baš ono briga briga,al otkud vama pravo da vi druge tjerate da cijepe,nazivate pogrdnim imenima i vrijeđate.toliko o toleranciji vas brižnika za cijeli svijet a mrzite i širite mržnju onom vašem do vas istog kao vas samo eto u tom zarličit.a vamo na sve strane jedete govna o ljubavi a nedate svom bližnjem u miru živjeti

Leave a Reply