Uprava za bezbjednost hrane: Kašice za bebe su sigurne za upotrebu

Foto: Ilustracija

Na crnogorskom tržištu u toku prošle godine ispitano je 449 uzoraka hrane za djecu i odojčad i za samo jedan je utvrđeno da nije usaglašen jer nije imao deklaraciju, kazala je pomoćnica direktorice Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Biljana Blečić.

Precizirala je da je u prošloj godini ispitano 477 uzoraka hrane za posebne prehrambrene potrebe raspoređenih u 11 opština, od čega je 95 odsto bilo one hrane koja je namijenjena za djecu i odojčad, a ostalo su bili „uzorci hrane za posebne medicinske potrebe i zamjene za cjelodnevnu ishranu pri redukcionoj dijeti“.

“Od ukupnog broja ispitanih uzoraka samo u jednom uzorku je utvrđena neusaglašenost i to u dijelu nedostajanja svih obaveznih informacija u skladu sa uredbom o informisanju potrošača, neusaglašena oznaka, odnosno deklaracija”, kazala je Blečić.

Prije nekoliko godina u žiži je bila hrana za odojčad i djecu jednog popularnog proizvođača. U pitanju je bila instant kašica – pirinčane pahuljice zbog čega je taj proizvod u Srbiji povučen iz prodaje, ali su, kako je Pobjedi tada rečeno iz Uprave, svi proizvodi tog proizvođača u Crnoj Gori bili bezbjedni za upotrebu.

Blečić je u utorak naglasila da su u prethodnih 10 godina inspektori te uprave uzeli više stotina uzoraka proizvoda za bebe tog proizvođača i nikada ni u jednom uzorku nije utvrđeno prisustvo bilo koje nedozvoljene supstance.

“Laboratorijskim ispitivanjima potvrđena je potpuna usaglašenost sa svim zahtjevima bezbjednosti i kvaliteta ovih proizvoda”, istakla je ona.

Izvor: Pobjeda

Leave a Reply