Predlozi za čitanje Kotorskog festivala pozorišta za djecu

Foto: Ilustracija

PIŠE: Maja Grgurović, urednica književnog programa Kotorskog festivala pozorišta za djecu

Od trenutka kada se rodio Kotorski festival pozorišta za djecu, prije 26 godina, rodio se i književni program, koji je podrazumijevao promocije knjiga za djecu i mnogobrojne poetskomuzičke večeri. U njima su uživali i odrasli i djeca, a posebno najmlađi koji su prisustvovali programima posvećenim upravo njima.

Organizatori su morali imati osjećaja za njihov istančan ukus, jer je veoma teško pisati za djecu i zadovoljiti čitalačku glad. Važno je istaći veliku moć koju knjiga ima tokom odrastanja, a neke od njih, pjesme i priče demo izdvojiti kao nezaobilazne prijatelje koje morate imati uz sebe i sa razumijevanjem ih čitati. Jer, dobra knjiga vas može vratiti unazad, sjećanjima na neke događaje, ali vas može i lansirati viiiisoooko u nebo i podariti vam mogućnost da plovite na valovima mašte, sakrijete se u neko daaaaleeeko kraljevstvo ili budete dio neke najluđe žurke sa likovima koje ne možete lako da sretnete u stvarnom životu. Svi ti svjetovi koje vam knjiga nudi su samo vaši, i za svakog od njih ključ je u vašim rukama. Pardon, srcima.

Hajde da zajedno okrenemo stranice nekih knjiga, i da vas podsjetim na pisce i djela koja bi trebala biti dio vašeg odrastanja!

  1. Mitovi

Zašto je poželjno da djeca čitaju mitove? Najprije tako naučite na kojim tekstovima i predstavama o svijetu počiva cijelo čovječanstvo. Zanimljivo je da naučite koji su bogovi nekada postojali i koje su njihove modi. Različiti narodi su imali različite bogove, a preporučujem vam da naučite što više mitova, i budete dio jedne velike porodice mitoloških bića, koja će vam učiniti svijet drugačijim. Popnite se na Olimp, čeka vas društvo!

  1. Miroslav Mika Antić

Odrastanje je nemoguće bez velikog Mike Antića, koji nas je ostavio u mnogobrojnim stihovima na kojima počiva svačije djetinjstvo. Ako se uhvatite u čitalački koštac sa jednim od najvedćh pjesnika za djecu, ne zaboravite na zbirke pjesama Plavi čuperak, Horoskop, Tako zamišljam nebo, Koncert za 1001 bubanj… Citirajte Miku, posebno ovako: Živi se da se nikad ne pada. Da budeš snažniji posle oluje. I da se u tvome srcu već sada sto zlatnih srca unaprijed čuje. Neka bubnjevi iz vaših srca krenu – sad!

  1. Krtica i sunce, Ilija Nikčević

Ova divno ilustrovana bajka donosi vam zanimljivu priču o jednoj krtici i o teškom i mračnom vremenu kada još Sunce nije bilo na nebu i kada se nije znalo za dan i dnevnu svjetlost. Tiha i povučena, pravila je kristalne kugle koje su se koristile za posebne prilike. Što se sa njom dogodilo i kako je svoj život žrtvovala zbog drugih, saznaćete ako pročitate priču Krtica i sunce. Niste valjda pomislili da ću vam je ispričati do kraja?

  1. Mali princ, Antoan de Sent-Egziperi

Nadam se da niste pomislili da odrastete, a da ne pročitate Egziperijevu knjigu. Koliko je popularna, čitana i citirana, možda govori podatak da je prevedena na preko 200 svjetskih jezika, a da zauzima treće mjesto po broju prodatih knjiga! Da li je zaista crtež zmijskog cara koji je progutao slona ili samo šešir? Koliko su odrasli dostojni dječije mašte? Da li djeca vide mnogo više i dublje od dosadnog svijeta kojem pripadaju odrasli? Ova pitanja, ali i mnoga druga postavićete sebi dok budete čitali najtraženiju knjigu na svijetu, a u njoj ćete pronaći i motive ljubavi, prijateljstva, različitih ljudi i karaktera, srede, života, ljepote. Sigurna sam da ćete na putu kroz ovo djelo razmišljati isto kao Mali princ: Odrasli su zaista veoma, veoma čudni, rekao je u sebi, putujući dalje.

  1. Dragan Radulović

Ovog krilatog dječaka, pjesnika nad pjesnicima, šarmantnog zaljubljenika u djecu i simbola Kotorskog festivala pozorišta za djecu morate i čitati i zavoljeti! Ako želite da budete suncokrili i da imate ringišpil u glavi, da znate što je dobrota, kakve su đedove naočare, ako odbijate da porastete i tražite poštovanje za sebe, čitajte čika Dragana. Toliko je nježnosti, ljubavi, razumijevanja i poštovanja u njegovim pjesmama, da ćete zažaliti što niste imali priliku da ga upoznate. Baš kao što i ja žalim! Vjetar neku sjetu vije oblaci se tamni vuku, hladno mi je, hladno mi je, – drži me za ruku. Pobjegla mi nekud zvijezda, čujem pucnje, plač i buku, poletio ptić iz gnijezda – drži me za ruku.

  1. Mošo Odalović

Možda niste znali, ali Mošo je jedan lepršavi dječak koji u tijelu sedamdesetogodišnjaka i dalje piše, i koji se družio sa Draganom Radulovićem, a zajedno su, sa velikanima dječije poezije, Duškom Trifunovidem, Dobricom Erićem i Ljubivojem Ršumovićem objavili čuvenu knjigu Petorica iz srpskog. Ako ste nekad, djeco, čuli da je mama rekla – „mama je glagol od glagola raditi“, znajte da je te stihove upravo napisao naš Mošo! On mnogo voli vrapce, i o njima je lijepo pisao. Rime su mu profesija, i one izgledaju recimo ovako: Bila jedna godina, ništa nije valjala, zato je nema, zato je ponavljala. I da, da ne zaboravim da napomenem, Mošo ima fejs!

  1. Dobro drvo, Šel Silverstein

Ako želite da vas tako male, ali tako nježne oplemeni jedno neobično drvo, plemenito, koje posjeduje umijeće davanja, sigurno je ovaj tekst za vas. Knjiga napisana u oko 600 riječi (za one koji ne vole „debele“ knjige), zanimljivog sadržaja, sa jednostavnom pričom o dječaku i drvetu, naučiće vas kako da cijenite dobročinstva drugih, ali i kako da budete skromniji u vašim željama. Kada je pročitate, možda i zaplačete, ali ne brinite, to nije ništa strašno, i knjige nas mogu rastužiti, kao i ljudi.

  1. Ko hode da doživi čudo, Desanka Maksimović

Teško je reći bilo što o velikoj pjesnikinji koja je generacijama dio naših čitanki za osnovnu i srednju školu, jer je sve što bi se reklo, malo je. Možda samo da se prepustite nekim stihovima iz njene pjesme, i da mi obećate da ćete je pročitati u cjelini. I naučiti!

Ko hoće da doživi čudo
mora imati srce nevino
kao mleko,
ne sme biti uobraženko,
jer takvu stvoru
doživeti čudo je teško.

Dragi moji, znate što vam je činiti da biste doživjeli čudo. Samo ne zaboravljajte da ste i vi čuda, koja se poštuju i vole.

  1. 365/366/367 jezičkih crtica, Violeta Babić

Iako smo u eri kompjutera, interneta i društvenih mreža, ne želimo da upravo zbog svega dostupnog budemo nepismeni! Kroz zanimljive i šaljive kratke priče, čuvena spisateljica za djecu, Violeta Babić, naučiće vas kako da pravilno pišete mnogobrojne riječi iz našeg jezika. Ove tri knjige donose čak 1098 priča. E sad možete zamisliti koliko je pravila za pisanje. Ih! A, da, i Violeta ima fejs!

  1. Bajka o Sanji (Onda), Momo Kapor

Koliko god se činilo da je ova bajka koju je ilustrovao pisac Momo Kapor za odrasle, djeci će se posebno dopasti. U trenutku kada se Vanja zaljubljuje u Sanju, počinju da se dešavaju veoma čudne stvari. Ako ne pročitate ovu priču do svoje dvadesete, postoji mogućnost da nećete vjerovati da ljubav postoji. Ona je svuda oko nas, i u nama. Zadržite je. Da se ne umanji (kada pročitate, znadete značenje riječi „umanji“).

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply