Sistematski pregledi pokazali da je sve više djece sa slabim vidom

Foto: Ilustracija

Sistematski pregledi koje je tim izabranih pedijatara Doma zdravlja Podgorica obavio u podgoričkim osnovnim i srednjim školama pokazali su da sve veći broj djece starijeg uzrasta ima problema sa vidom. Podaci o drugim problemima i deformitetima kod djece su, kako kažu ljekari, na nivou onih koji su zabilježeni prilikom sistematskih pregleda tokom prethodnih godina.

Kako je kazala dr Paša Divanović, oslabljen vid je otkriven kod 8,45 odsto pregledane djece nižih razreda, dok taj procenat kod djece devetog razreda iznosi 18,43 procenta.

“Trend povećanja slabljenja vida od nižih ka višim razredima, govori o danku koji uzima korišćenje elektronskih uređaja”, pojašnjava Divanović.

Prema njenim riječima, sistematski pregledi i vakcinacija učenika obavljaju se od početka školske godine, a po školama (kampanjski rad) od decembra 2018. Pregledano je 2.018 djece iz 19 osnovnih gradskih i prigradskih škola i 1.620 djece iz 11 srednjih škola.

Analizom rezultata sistematskih pregleda u podgoričkim školama utvrđeno je i da je tjelesna masa kod 77 odsto djece u granicama normale, predgojazne i gojazne djece 22 odsto, dok je jedan procenat djece pothranjeno.

“Posmatrali smo tjelesno držanje i utvrdili da je 75 odsto djece imalo pravilno držanje tijela. Procenat djece koja imaju loše držanje tijela raste sa uzrastom (u nižim razredima 11 odsto, u devetom razredu 25 procenata). Deformiteti muskuloskeletnog sistema su u nižim razredima zastupljeni kod 34,35 odsto djece (skolioza 4 %, kifoza 1,97 %, deformiteti grudnog koša 3,38 %, ravna stopala 25 %), dok je kod djece koja pohađaju deveti razred ovaj procenat neznatno veći – 36,35 procenata (skolioza 11,5 %, kifoza 2,72 %, deformiteti grudnog koša 2,13 %, ravna stopala 20%)”, kazala je ona.

Karijes je, kako je istakla, uočen kod skoro četvrtine (23,3 odsto) djece nižih razreda i kod 12,19 odsto djece koji pohađaju završni razred osnovnih škola, što govori o dobrom radu stomatoloških službi.

Ortodontske anomalije su otkrivene kod 14,8 odsto djece mlađeg uzrasta, dok je taj problem imalo 12,38 odsto učenika devetog razreda.

Prema riječima dr Divanović, sa sistematskim pregledima se krenuli od početka školske 2018/19. godine, ali je odziv bio nedovoljan, zbog čega su morali obave ove preglede u školama.

“Od početka školske 2018/19. godine, preko tima izabranog pedijatra, krenuli smo sa sistematskim pregledima školske djece i vakcinacijom prema kalendaru obavezne imunizacije. Međutim, evidentiran je nedovoljan odziv. Stoga se, od decembra 2018. godine, krenulo sa kampanjskim sistematskim pregledima i vakcinacijom po školama”, pojasnila je Divanović.

Kako je dodala, u osnovnim školama “Marko Miljanov” i “Savo Pejanović” su komletno odrađeni sistematski pregledi učenika drugog, četvrtog, šestog i devetog razreda i date su vakcine učenicima devetog razreda.

U ostalim školama urađeni su sistematski pregledi u završnim razredima. U devetom razredu osnovnih škola daju se vakcine protiv dječije paralize (bOPV), difterije i tetanusa (dT), dok se u završnom razredu srednje škole daje vakcina protiv difterije i tetanusa (dT).

Obuhvat vakcinacijom u osnovnim školama je bio 88,8 odsto, a u srednjoj nešto slabiji 68 procenata.

Kako je kazala, djeci su savjetovali zdrave stilove života – zdravu ishranu, adekvatnu fizičku aktivnost, dovoljno sna i adekvatnu ličnu higijenu i higijenu stanovanja. Učenici kojima je detektovana određena anomalija su upućeni kod izabranog pedijatra radi daljeg ispitivanja I liječenja otkrivenog problema.

“Osnovni cilj izabranog ljekara Doma zdravlja je da prevenira bolest promocijom zdravlja i preduzimanjem određenih preventivnih aktivnosti. Koncept zdravlja podrazumijeva emocionalno, mentalno i fizičko blagostanje. Sistematski pregledi djece u osnovnoj školi vrše se u drugom, četvrtom, šestom i završnom razredu, a u srednjoj školi u prvom i trećem razredu.

Sistematskim pregledima prati se rast i razvoj djeteta. Uzima se lična, porodična i socijalna anamneza, rade se antropometrijska mjerenja (tjelesna masa, tjelesna visina, obim struka) i mjerenja krvnog pritiska. Procjenjuje se stanje uhranjenosti na osnovu BMI. Radi se pregled po organima i organskim sistemima, sa posebnom pažnjom na razvoj skeleta, kičme i stopala. Utvrđuje se stanje čula vida (pomoću Snellenovih tabela) i vrši ocjena govora. Procjenjuje se mentalni status i polno sazrijevanje.

Izvor: RTCG

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply