Beba danima čekala na pregled, Ombudsman utvrdio da je kodeks prekršen

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković uvrdio je da je bebi od 11 mjeseci koja je imala febrilne napade (komišione) prošle godine bio uskraćen specijalistički pregled i objašnjenje o stanju, jer je neurolog bio na bolovanju i oridinirao je samo jednom sedmično.

Prema mišljenju zaštitnika, ovakav pristup zdravstvene ustanove nije u skladu da Etičkim kodeksom Ministarstva zdravlja koji propisuje da je u vršenju poslova, u odnosu sa korisnicima usluga, zaposleni dužan da postupa profesionalno i konstruktivno, pokazujući zainteresovanost i strpljenje, posebno prema neukoj stranci.

U mišljenju zamjenice ombudsmana Snežane Mijušković, u koji je Dan imao uvid, ističe se da je, po navodima majke, djevojčica dobila febrilni napad prošle godine zbog povišene temperature i to je prvi put da se ovaj zdravstveni problem pojavio.

Prema izjavi majke, ona je trećeg dana napustila bolnicu i dijete povela kod drugog ljekara, koji ordinira u privatnoj ordinaciji, zbog nezadovoljstva odnosom bolničkog osoblja i nedostatkom informacija o zdravstvenom stanju djeteta.

“Majka je navela da se uplašila za život djeteta ne znajući kako da reaguje. S djetetom je došla u Dječju bolnicu i oko 16.30 časova smještena je na odjeljenju Pedijatrija B; osoblje joj nije objasnilo zdravstvenu situacije bebe, već je navedeno da će joj sve što treba objasniti neurolog. Smještena je u veoma maloj sobi sa krevecem za bebu i stolicom; dva dana i dvije noći je provela stojeći nad djetetom jer nije bilo ležaja za nju kao pratioca. Bilo joj je otežano da podoji dijete i na odjeljenju nijesu imali sve što je neophodno za liječenje djeteta. Prilikom vizite, 12.3.2018. godine pitala je ljekara o zdravstvenoj situaciji bebe i rečeno joj je da će neurolog sve pojasniti. Međutim, neurolog nije dolazio toga, niti narednog dana, a 14.3.2018. godine saopšteno joj da je neurolog na bolovanju, da ne znaju kad će se vratiti i da treba da sjedi i čeka. Ona je na svoju odgovornost, 14. marta prošle godine napustila bolnicu sa djetetom, bez ikakvog uputstva u vezi sa febrilnim napadima”, navodi se u mišljenju Ombudsmana.

Nakon toga je, dodaje se, odvela dijete u privatnu pedijatrijsku ordinaciju gdje je pregledao neurolog i propisao odgovarajuću terapiju.

“Nekoliko puta je zahtijevala otpusnu listu od Instituta, a izdali su joj je tek nakon dva mjeseca od izlaska iz ustanove. Kazala je i da je otpusnu listu potpisao ljekar koji nije nikada pregledao dijete i koja nema datuma izdavanja. Majka smatra da njeno dijete nije dobilo adekvatnu zdravstvenu zaštitu”, navodi se u mišljenju ombudsmana.

Zaštitnik zapaža da Institut za bolesti djece u svom sastavu ima i odjeljenje za neurologiju za epileptologijom, međutim, prema izjašnjenju KCCG, ljekar neurolog ordinira samo petkom.

“Podnositeljka pritužbe, nezadovoljna uslovima i smještajem u bolnici, kod činjenice da nije željela da se odvoji od djeteta ni radi sopstvenog odmora, samoinicijativno je s bebom napustila bolnicu”, navodi ombudmsan.

U mišljenju ombudsmana piše da se u izjašnjenju Kliničkog centra ističe da je dežurni pedijatar koji je primio dijete, majci objasnio prirodu bolesti, ali da njoj to očigledno nije bilo dovoljno.

“U situaciji kada roditelj na svoju ruku izvede dijete, time djelimično preuzima odgovornost za zdravlje svoga djeteta. Roditelji to obično rade bez znanja ordinirajućeg ljekara. Majka je smještena u veoma maloj sobi sa krevecem za bebu i stolicom, dva dana i dvije noći provela je stojeći nad djetetom jer nije bilo ležaja za nju kao pratioca, pa joj je bilo otežano i da podoji dijete ostala još dva dana u bolnici, njeno dijete bi najvjerovatnije bilo pregledano i od strane neurologa koji ordinira petkom; da je majka djeteta mogla, po izlasku iz bolnice, da se obrati svom izabranom pedijatru koji bi joj dao savjet kako da se ponaša u slučaju ponavljanja konvulzija, ali da je ona izabrala usluge privatnog doktora”, navode iz KCCG.

Izvor: Dan

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Lose,veoma lose iskustvo sa Klinickim centrom..Ne mogu a da i dalje ne budem ogorcena posle svega i da sam imuna na cinjenicu da tamo i dalje vlada takva atmosfera,da se ove stvari ponavljaju iz dana u dan.Da li je moguce i da li treba neko dijete,ne daj Boze da strada zbog njihovog nemara,nepostovanja.Strasno!!!!!

  2. Neka se žali ministru zdravlja. Možda ode na pijacu pa kupi par dječijih neurologa da se nađu. Kad vele “koga nema bez njega se može”, onda to tako bude i kad nema dječijeg neurologa.

  3. A kad ih slusamo na tv prosto se pitam u kojoj drzavi oni zive i u kakvom sistemu rade? Jer to sto oni govore ni u kom slucaju nije ni slicno realnom stanju kojeje malo je reci veoma lose.
    Samo ponasanje pojedinih doktora je za svaku osudu.

  4. Sta predstavlja zivot jednog deteta ?Svaki dan po desetine istih slucajeva i jedno veliko nista!Sta treba da se desi u ovoj jadnoj drzavi da bi se neke stvari promenile?Da se prekine vise cutanje..borite se ljudi za svoju decu jer ovo vodi u jednu veliku katastrofu!!!

  5. Na zalost stanje je katastrofa. Meni kad je cerka trebala da ide kod ortopeda javljeno mi je par sati ranije (na dan kad je zakazano a cekali smo dva mjeseca) da je on krenuo na odmor i da nema zamjene. Jedan je rekao da mi je pocijepao izvjestaj za dijete jer sam dosao dan kasnije (po njemu) i to bez ikakvog srama. “Izabrana” otvoreno kaze da je mrzi da kuca upute i da joj je previse 5-6 odjednom pa dodji drugi dan… Ima toga koliko oces nego smo mi krivi sto smo to dopustili. Onda kad ih neki revoltirani roditelj isamara zale se da ih je strah na posa’ da dodju.

Leave a Reply