Do kraja godine vakcine protiv HPV-a

Foto: ilustracija

Crna Gora se priprema da do kraja godine uvede vakcine protiv humanog papiloma virusa (HPV), koji u 95 odsto slučajeva uzrokuje rak grlića materice i na taj način će se svrstati u red onih država koje svoju populaciju štite od HPV-a.

Prema podacima nacionalnog registra, u našoj zemlji godišnje od raka grlića materice oboli oko 110 žena. Uz skrining i vakcinaciju kao prevenciju, nakon nekoliko godina trebalo bi da se ta bolest iskorijeni.

Od raka grlića materice sve češće obolijevaju mlađe žene, ta je bolest u potpunosti izlječiva ako se otkrije na vrijeme. Uz skrining kao prevenciju, od ove godine će se u kalendar imunizacije uvesti i vakcina protiv HPV-a.

“Vakcina se daje prije stupanja u seksualne odnose, jer je to jedini način da se obezbijedi najbolja učinkovitost. Mnoge države vakcinišu i seksualno aktivnu populaciju, s tim što je učinkovitost vakcine tada mala”, kaže epidemiolog Instituta za javno zdravlje Crne Gore Senad Begić.

Da je vakcina protiv HPV-a uz redovne kontrole prava prevencija potvrđuje i ginekolog podgoričkog Doma zdravlja Milovan Jovanović.

“Primjenom vakcine kroz 10 godina imaćemo prave rezultate i tada da idemo na onu priču na totalno nestajanje raka grlića materice”, kaže ginekolog Jovanović.

Podaci iz Australije, zemlje koja je među prvima uvela HPV vakcinu govore da ona štiti organizam od infekcije tokom sedam godina na nivou od 91 odsto.

“Djevojke koje prime vakcinu danas, imaju zaštitna antitijela sedam godina nakon vakcinacije”, kaže dr Begić.

Kad krene vakcinacija protiv HPV virusa, mogućnost da je prime imaće djevojčice od 12 do 14 godina prije stupanja u seksualne odnose. Neke zemlje vakcinišu i dječake, tako da će se i ta opcija uzeti u obzir.

Izvor: RTCG

Comments

  1. Vecina roditelja i nema pojma kada i ako im je dijete stupilo u odnose, niti pricaju sa njima o tome. Imam ogroman broj mladih u nvo i a saku mogu da izbrojim mlade koji su imali “razgovor” sa roditeljima

  2. Ono sto je lose, je sto nije istina da HPV u 95% sl uzrokuje rak grlica materice. HPV je virus koji ima mnogo streamova, i samo su tipovi 16 i 18 (od stotinak) visokog onkogenog potencijala. Malo edukacije nije na odmet, prije nego u dijete zabodete jos koju vakcinu

  3. Izjava vodeceg molekularnog biologa sa Berkli un.Kalifornija dr Pitera Duisburga -Zasto nijedan expertski komitet nije formiran da ispita evidentnu ogromnu stetnost vakcina? -Zato sto vecina dr zaradjuje tone novca i placaju ih te kompanije,cak i Nacionalni Institut za Zdravlje patentira i prodaje te vakcine,dje naci nepristrasnu porotu?oni bi ucinili sve sto je u njihovoj moci da to Sprijece !

Leave a Reply