Majka tvrdi da joj je sin diskriminisan, od oktobra ne pohađa nastavu

Foto: Vijesti/Luka Zeković

Učenik devetog razreda OŠ “Vlado Milić” iz Podgorice od oktobra ne pohađa nastavu, a njegova majka Marina tvrdi da je diskriminisan jer zbog psihičkih smetnji ne može da dolazi u školu, i pored rješenja opštinske komisije, nije mu dodijeljen asistent.

Slučaj je prijavila i Zaštitniku ljudskih prava Šućku Bakoviću, iz čije je kancelarije nezvanično saopšteno Vijestima da je postupak u toku i da ispituju da li mu je uskraćeno pravo na obrazovanje i da li je imao neadekvatan tretman u toj osnovnoj školi.

Međutim, Marina smatra da Ombudsman navodno “odugovlači sa postupkom”. Navodi i da dijete ima rješenje prema kojem škola treba da mu obezbijedi asistenta u nastavi, ali da to do sada nije učinjeno.

Iz Ministarstva prosvjete su saopštili da se pitanjem asistenata u nastavi bavi lokalna, odnosno podgorička Komisija za usmjeravanje djece sa posebnim obrazovnim potrebama u odgovarajući obrazovni program, a koju formira sekretarijat nadležan za poslove prosvjete.

“Škola je dužna da se stara o odvijanju nastave na adekvatan način, za šta Ministarstvo stvara uslove”, tvrde iz tog resora.

Oni su ranije saopštavali da “dijete pokazuje emocionalne teškoće na koje se djeluje psihoterapijski, te treba da bude uključena prije svega zdravstvena, socijalna i dječja zaštita, jer asistent kao tehničko lice ne pruža tu vrstu podrške”.

Uprava OŠ “Vlado Milić” ističe se da je “dijete dobrih intelektualnih kapaciteta, sa emocionalnim teškoćama”.

“Majci je naglašeno da dijete mora pohađati nastavu, a da će, kada mu zdravstveno stanje to ne otežava (za ovo postoje medicinski izvještaji i nalazi), škola omogućiti svu neophodnu podršku, što je i učinjeno”, tvrde iz ove ustanove.

Navode da su prethodnih godina imali učenike sa hroničnim bolestima, koji takođe nijesu mogli redovno pohađati nastavu, ali su uz odličnu saradnju sa roditeljima, prevazilazili ove poteškoće sa lakoćom, a u interesu učenika.

“Uz posredovanje prosvjetne inspektorke načelno je napravljen dogovor s majkom uz puni angažman odjeljenjskog starješine, te je djetetu redovno prosljeđivan materijal za učenje kada on nije bio u mogućnosti da prisustvuje nastavi, u skladu sa tim je ocijenjen na kraju I polugodišta, postigavši dobar uspjeh, a pokazavši dobro poznavanje materije iz svih oblasti, izuzetno razvijene sposobnosti razumijevanja i primjene znanja”, tvrde iz ove ustanove.

Izvor: Vijesti

Comments

  1. Greote.. Da dijete ispašta zato sto institucije ne rade svoj posao. A djeca znaju biti jako nemilosrdna. Mora se stalno pričati sa njima. Moraju se naučiti da prihvate različitosti…

Leave a Reply