U Podgorici počeli sistematski pregledi za upis djece u prvi razred

U podgoričkom Domu zdravlja od februara su počeli sa obavljanjem sistematskih pregleda djece za upis u prvi razred osnovne škole odnosno rođenih 2013. godine.

Iz Doma zdravlja Podgorica, apeluju na roditelje/staratelje da ne čekaju početak upisa u aprilu, kako bi zakazali sistematski pregled.

Sistematski pregledi se zakazuju direktno kod medicinskih sestara kako bi mogle da adekvatno rasporede djecu.

Zakazivanje pregleda je počelo 4. februara.

Uz sistematski pregled, ova djeca se vakcinišu vakcinama po obaveznom kalendaru vakcinacije, protiv dječije paralize, difterije, tetanusa, morbila, rubele i zauški.

Nakon osnovnih antropometrijskih i mjerenja tjelesne težine i visine, određivanja stanja uhranjenosti i razvijenosti djeteta i pregleda po svim organskim sistemima, pedijatri procjenjuju stanje čula vida, sluha i govora, fizičku i  emocionalnu zrelost, kroz razgovor sa djetetom, njegovo ponašanje, odnos prema roditeljima, njegov crtež i drugo.

Ukoliko se pri pregledu desi da pedijatar utvrdi promjenu koja bi zahtijevala preglede kod specijaliste ili subspecijaliste, dijete dobija uput za obavljanje potrebnog pregleda. Ukoliko procijeni da ima neke teškoće, koje bi mogle ometati početak njegovog školovanja, pedijatar dijete šalje na pregled psihologu, koji donosi konačnu odluku da li se može upisati u osnovnu školu, pa se u nekim slučajevima upis odlaže za narednu godinu.

Na zakazani pregled je neophodno dovesti dijete i donijeti njegovu zdravstvenu knjižicu i jedan crtež.

Upis u prvi razred – od sistematskog do polaska u školu

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply