Upornost, napredak i osmjesi djece motivacija su za volontere Družionice

Jelena Đurković

Osmjesi mališana iz Učionice Družionice i to što ne odustaju, napreduju, i pokazuju koliko im znači program podrške i koliko im je lijepo, motivišu volonterke advokaticu Maju Živković i marketing menadžerku Jelenu Đurković da sa njima uče, igraju se i druže svake subote u Ravojnom centru Udruženja Roditelji.

Učionica Družionica je program namijenjen djeci iz socijalno ugroženih porodica uzrasta od šest do 14 godina i pruža im podršku u obrazovanju i socijalnoj integraciji, a u koji je trenutno uključeno 41 dijete.

Jelena Đurković radi kao marketing menadžer, a u programu Učionica Družionica volontira od februara prošle godine, a kako kaže prije toga, tačnije od oktobra 2016, je bila angažovana kao volonter na individualnim časovima takođe u Razvojnom centru.

Ona je poziv za volontere vidjela kod drugarice na društvenim mrežama i shvatila je da zaista ima slobodnog vremena koje može iskoristiti na kvalitetniji način.

„Kratko sam razmišljala, najviše iz straha da neću umjeti da adekvatno prenesem znanje i pomognem djeci, ali želja da učinim nešto dobro podstakla me je da se ipak prijavim. Pomislila sam kako ću kroz volontiranje i sama nešto naučiti, a pritom ću raditi nešto korisno, i to za najmlađe“, kaže Jelena za portal Roditelji.

Njoj volonterizam ni ranije nije bio stran, ali joj je rad sa djecom nešto zaista posebno.

Kako kaže sa djecom se ne radi samo i isključivo na savladavanju školskog gradiva.

“Pokušavamo da se bavimo i socijalizacijom, razvojem kreativnosti, kroz različite radionice i igre, da pomognemo djeci ukoliko imaju određene probleme. Fokus ovog programa je i na druženju – i zaista je divno što je izgrađena takva atmosfera u kojoj djeca vole da provode vrijeme – gdje se osjećaju lijepo i sigurno, gdje su nasmijani“, pojašnjava Jelena.

Upravo su osmjesi djece nju najviše motivisali i da sama puno nauči.

„Sva djeca iz Učionice Družionice dolaze iz socijalno ugroženih porodica, žive u izuzetno lošim uslovima, susrijeću se sa različitim problemima, sa kojim niti jedno dijete ne bi trebalo da se suočava. Osjećaj koji dobijete kad saznate da je neko od njih popravio ocjenu, da je naučio nešto novo što će mu koristiti, da mu je lijepo tu sa vama, neopisiv je“, kaže Jelena.

Prema njenim riječima, količina ljubavi koju ta djeca pružaju je nevjerovatna.

Zahvaljujući volontianju u Učionici družionici postala je svjesnija okruženja u kojem živi, a samim tim i tolerantnija prema ljudima. Naučila se, kako kaže, odgovornosti. Uči se motivaciji kroz rad sa djecom, pokušavajući njih da motiviše da rade na sebi. Uči različite stvari od njih pri svakom druženju.

“Voljela bih da imam i više vremena, više znanja i još više mogućnosti da im se posvetim, jer oni to zaslužuju i oni to znaju da cijene. I uzvraćaju vam na naljepše moguće načine“, kaže Jelena.

Maja Živković

Maja Živković, po zanimanju advokat, volontira u programu manje od četiri mjeseca i kako kaže voljela bi da se uključila još na samom početku.

“Ne bih znala reći šta me je konkretno podstaklo, vjerovatno skup mnogih okolnosti, spoznaja i osjećanja, ali kada sam pročitala poziv za volontiranje, nekako je bilo očigledno da treba da budem dio ovog plemenitog projekta, kako je djelovalo tada, a kako se potom i ispostavilo”, priča Maja.

Kako kaže, volonteri djeci, a ništa manje i u obratnom smjeru, pružaju pažnju, radost i ljubav.

Motivacija za volontiranje joj je to što djeca iz Učionice Družionice ne odustaju, redovno dolaze i nerijetko iskazuju koliko im znači tih nekoliko subotnjih sati.

“Motiviše me i to što su pomaci nesporni, što djeca konstantno napreduju na svim aspektima. Motiviše me i to što mi je lijepo sa djecom, a i odraslima koji su dio programa, i što uviđam značaj i smisao ovog i sličnih poduhvata”, kaže Maja Živković.

Volontiranje u programu Učionica Družionica za nju je iskustvo koje je joj je pomoglo da spozna stvarnost, da jasnije vidi koliko je bezosjećajnosti i nepravde, s jedne strane, ali i empatije i dobrote, s druge strane, kao i da uporni, istrajni, iskreni rad može dovesti do promjena i dobrih rezultata, da jedni drugima zbilja možemo pomoći i poboljšati život.

Socijalna radnica i zaposlena u Igračkoteci i Razvojnom centru, Tanja Ćirović, kaže da su radost djece, priče koje sa zadovoljstvom dijele ali i svaki napredak u socijalizaciji i obrazovanju koji su uočili nakon određenog perioda rada sa njima nešto što ih sve motiviše da konstatno unapređuju ovaj program.

“Osim podrške u obrazovanju, zahvaljujući predanom radu naših volontera, školarci koji su uključeni u ovaj program dobijaju pažnju, vrijeme koje je posvećemo upravo njima na adekvatan i motivišući način, pa zajedno savladavamo gradivo ali i gradimo prijateljstva i radujemo se svakom uspjehu, bilo da je to popravljena ocjena ili neki drugi, za naše drugare važan cilj”, zaključila je Ćirović.

Program se realizuje svake subote, dok traje školska godina, u Igračkoteci i Razvojnom centru udruženja Roditelji. Učionica Družionica organizovana je u tri smjene od po tri sata što znači da su djeca podijeljena u tri grupe. Tokom ta tri sata volonteri sa djecom vježbaju školsko gradivo sa kojim djeca imaju poteškoće.

Pored toga ova djeca imaju priliku da učestvuju u edukativnim, kreativnim ali i psihološkim radionicama. Kako je jedan od ciljeva programa i socijalizacija djeca subotom, pored učenja i radionica, imaju vremena i za druženje i igru.

U podršku djeci uključeni su i psiholozi iz Udruženja psihologa koji rade individualno sa djecom, kao i radionice za razvoj socio-emocionalnih vještina, slike o sebi, samopouzdanju, društveno prihvatljivom ponašanju, nenasilnoj komunikaciji.

Program Učionica Družionica realizuje se uz finansijsku podršku privatnog sektora – kompanije Next auto i Addiko banke.

Svi koji žele da podrže relizaciju programa radeći sa djecom, pripremajući hranu i poslastice, osvježenja, organizujući izlet za djecu ili na neke druge načine, mogu da se jave udruženju Roditelji putem maila [email protected] ili na brojeve telefona 020 22 10 00 / 067 020 411.

U prošloj godini u sklopu programa Učionica Družionica održan 331 grupni čas, realizovano 45 kreativnih i 31 psihološka radionica.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply