Apeluju na roditelje da bezbjedno prevoze djecu

Savjet za građansku kontrolu policije apelovao je na roditelje u Crnoj Gori da djecu u motornim vozilima prevoze isključivo na propisan način, poštujući zakon, a Upravi policije su sugerisali da preko centara i odjeljenja bezbjednosti, uspostavi saradnju sa predškolskim ustanovama kako bi se unaprijedilo informisanje roditelja za svakodnevno i pravilno korišćenje auto sjedišta za djecu.

Uvjereni su da će Uprava policije nastaviti i intenzivirati kontrole saobraćaja u blizini i ispred predškolskih ustanova kako bi se stvarno provjerilo korišćenje i pravilna upotreba bezbjednosnog sjedišta i prevoza djece na mjestu suvozača.

Prema podacima Uprave policije, dostavljenim Savjetu, u toku prošle godine je izdato 120 prekršajnih naloga vozačima koji su u motornom vozilu na prednjem sjedištu prevozili dijete mlađe od 12 godina ili su bili pod uticajem alkohola ili psihoaktivnih supstanci dok su vozili djecu ili iz nekih razloga nijesu bili sposobni da upravljaju postupcima.

Policija je obavijestila Savjet da nema tačan podatak koliko je vozača kažnjeno zbog prevoza djece mlađe od 12 godina na prednjem sjedištu, ali tvrdi, iz komunikacije sa službenicima na terenu, da većina kazni ovih izdata upravo zbog nedozvoljenog prevoza djece.

Policija je u toku 2018. godine izdala 15 prekršajnih naloga vozačima koji djecu do 5 godina nijesu prevozili u auto sjedištu, kako je i propisano Zakonom. Sektor policije opšte nadležnosti saglasio se sa ocjenom Savjeta da je evidentiran mali broj prekršaja.

Uprava policije i Savjet zajednički su istakli ključnu važnost dječijih auto sjedišta i njihove pravilne upotrebe za bezbjednost djece, očuvanje života i zdravlja najmlađih učesnika u saobraćaju.

Savjet preporučuje Upravi policije da razmotri mogućnosti unaprijeđenja evidencije o bezbjednosti djece u saobraćaju na način da se u Registru novčanih kazni i prekršajnih evidencija evidentiraju kao zasebni prekršaji koji se odnose na prevoz djece kao i da se povede računa o dostupnosti podataka o broju povrijeđene djece u saobraćajnim nezgodoma, jer baza podataka koja je trenutno u upotrebi, ne podržava pretragu povrijeđenih lica po starosnoj dobi.

Savjet se interesovao da li se u Upravi policije razmatra dopuna zakonskih rješenja zbog preciznih pojašnjenja u vezi sa pravilnom upotrebom bezbjednosnog sjedišta kao i prevoza djece u motornim vozilima u odnosu na njihovu visinu. Uprava policije je odgovorila potvrdno ali i objasnila da ne postoji jedistven standard. Pojedine zemlje obavezan prevoz djece u bezbjednosnom sjedištu vežu za njihovu visinu – većina zemalja 135 cm – a druge za storosnu dob djeteta odnosno najčešće do 5 godina starosti.

U Crnoj Gori, prema podacima policije, nije bilo poginule djece do 14 godina u saobraćajnim nezgodoma. U 2017. smrtno je stradalo troje djece, dvoje je bilo mlađe od šest godina starosti, a jedno sedam. Djeca su nastradala kao saputnici u vozilu.

Ni u toku prošle ni 2017. godine nije poginulo ni jedno dijete koje je u saobraćaju učestvovala kao pješak.

Bebo2

SOS linija baner

Comments

  1. Aha, apeli bassss pomazu.
    Dok se ne uvedu super stroge kazne za nepostovanje ovog propisa, nista od toga.
    Kazna bi trebala bit 2 prosjecne plate.
    E tek ce onda preslatkusi dobro razmislit oce li dijete vozit u kola dok im u krilo sjedi. Nevezan roditelj, dijete u krilo, plus prica na telefon. Svakodnevna slika

Leave a Reply