Ljekove za smirenje pije 17 odsto tinejdžera

Čak 16,8 odsto mladih, učenika od prvog do trećeg razreda srednje škole, koristi ljekove za snižavanje stresa, opuštanje mišića, napetosti ili za liječenje nesanice, pokazalo je istraživanje nevladine organizacije Juventas. U pitanju su medikamenti iz kućne apoteke bensedin, ksalol i diazepam, koji najčešće nijesu prepisani njima, već starijim ukućanima.

Ljekari ukazuju da maloljetnici ne bi smjeli da uzimaju ljekove na svoju ruku, posebno ne one koji su za smirenje jer se uglavnom radi o vrstama psihoaktivnih supstanci koje mogu lako dovesti do zavisnosti.

Prema podacima iz istraživanja Juventasa, u kojem je učestvovao 2.371 učenik od prvog do trećeg razreda srednje škole, čak 38,1 odsto ispitanika kazalo je da osjećaju da su pod stresom svakodnevno ili više puta sedmično.

Najčešći uzroci stresa kod mladih su obaveze u školi, a tu vrstu pritiska osjeća 61,1 odsto učenika. Skoro četvrtina njih tačnije 23 odsto kazalo je da stres osjećaju usled emotivnih problema, a 11 procenata zbog porodičnih odnosa.

Psihijatar Marina Roganović u izjavi za Dan kaže da je prosto nevjerovatno da 17 odsto učenika uzima ljekove za smirenje.

“Ne radim sa djecom, već sa odraslima, i nijesam upućena u istraživanje. Ipak, nevjerovatno je da toliko djece kaže da koristi ljekove za smirenje. Kao ljekar imam obavezu da naglasim da djeca od 15 ili 16 godina koja su u fazi razvoja ne treba da uzimaju psihoaktivne supstance, jer usled konzumiranja tih supstanci mogu intelektualno stagnirati. Svaka tableta je psihoaktivna supstanca, kao i alkohol ili droga”, navodi ona.

Roganović ističe da je potpuno druga stvar ako dijete uzima tablete po preporuci ljekara i u kontrolisanim uslovima.

“Terapija je nešto drugo, ali uzimanje ljekova na svoju ruku nije dobro. Sve te tablete izazivaju zavisnost, ali ih ne možemo zabraniti jer su one nekom zaista potrebne i način su da mu se pomogne. Te tablete se mogu uzimati, ali samo pod kontrolom ljekara. Ljekovi koje su naveli da piju nijesu dobri ni za odrasle ako se uzimaju nekontrolisano, a da ne govorimo o djeci”, upozorava Roganović.

Ona napominje da je velika opasnost i ukoliko djeca kombinuju tablete.

“To može imati katastrofalne posledice, zato savjetujem da se tablete uzimaju samo pod kontrolom ljekara, nikako na svoju ruku”, navodi Roganović.

Osim upotrebe ljekova, istraživanje je pokazalo da je tri četvrtine (75,5 odsto) učenika probalo alkohol, a to su prvi put uradili u prosjeku sa 13 godina.

Čak svaki deseti učenik pije svakodnevno ili više puta nedjeljno, 40,8 odsto ispitanika to radi jednom ili više puta mjesečno, a skoro polovina tj. 47,6 odsto konzumira alkohol jednom mjesečno.

Takođe, svaki drugi učenik poznaje ili ima u svom okruženju nekog ko koristi neku psihoaktivnu supstancu, dok je 7,8 odsto njih kazalo da su probali ili koristili neku psihoaktivnu supstancu.

Izvor: Dan

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Užas.Šta će raditi kada dodju u neke godine,kada budu imali stvarne boljke.Dje su roditelji ovih tinejdžera,šta radite od djece?Aferim roditeljima koji vode računa o svojoj djeci.Rideri u regionu po naopakom izgleda.

Leave a Reply