Evropa zabrinuta zbog sve više hemikalija u igračkama

Foto: Ilustracija

Od jedanaest kontrolisanih dječjih igračaka „slajm” na tržištu Velike Britanije čak šest nije zadovoljilo evropske standarde bezbjednosti, jer su u njima detektovane visoke koncentracije opasnih hemikalija, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja potrošačkih organizacija.

Kako je prenio Gardijan, problem je i to što su testirani proizvodi kupljeni u radnjama velikih britanskih trgovaca igračkama, ali i preko najpoznatijih onlajn platformi poput Amazona. Do sada su igračke problematičnog kvaliteta uglavnom prodavane preko interneta, ali najnoviji podaci pokazuju da bi kontrole trebalo pojačati i u velikih trgovinama igračaka.

Riječ je o proizvodima koji sadrže opasne hemikalije i visoko su rizične za zdravlje dece. To su trenutno i na našem tržištu vrlo popularne igračke među školskom djecom koja ih često naručuju onlajn, po vrlo niskim cijenama, a problem je u tome što ne prolaze nikakve kontrole.

Kada je riječ o „slajmu” ili „ljigavcu”, ova igračka nastaje upotrebom opasnih hemikalija, a proizvod koji podsjeća na sluz sadrži potencijalno nebezbjednu količinu boraksa – hemikalije koja u prekomernim dozama izaziva proliv, povraćanje i grčeve, ali i opekotine.

I u posljednjem nezavisnom istraživanju u Evropskoj uniji, koje je obavljeno sredinom ove godine, od 11 testiranih različitih verzija „slajma” koji su trenutno u prodaji u čak osam je pronađen previsok nivo boraksa, odnosno više od 300 mikrograma po kilogramu, koliko iznosi dozvoljena granica u EU.

Budući da su na Rapeksu, pokazuje statistika, u prošloj godini na prvom mjestu bili rizici od povreda, a odmah zatim hemijske opasnosti i da je broj upozorenja na nebezbedne proizvode za decu na prvom mestu, oglasili su se i evropski zvaničnici.

Kako je Politika već pisala ovim povodom, reagovala je Vera Jurova, komesar za pravosuđe, potrošače i ravnopravnost polova, i rekla da evropska potrošačka pravila garantuju da se u EU prodaju samo sigurni proizvodi.

“Ukoliko to nije slučaj, Sistem za brzo upozoravanje na nebezbjedne proizvode Rapeks podržava vlasti pojedinačnih zemalja da brzo reaguju i uklanjaju sve proizvode koji bi mogli dovesti do fatalnih posljedica. Potrošači sve više kupuju proizvode onlajn direktno iz trećih zemalja i važno je da se i tu osiguramo kako bismo spriječili da takvi artikli stižu do kupaca ukoliko ne zadovoljavaju evropske standarde kvaliteta”, kazala je Jurova.

Na početku ove godine Evropska komisija je izdala preporuku koja sadrži mjere kako da se ovaj problem riješi i u lancima prodaje preko onlajn platformi i kako države članice da sprečavaju ilegalnu prodaju svih proizvoda, a posebno onih namijenjenih deci.

Na listi opasnih proizvoda koje objavljuje Rapeks, prošle godine su na prvom mjestu bile igračke, a potom motorna vozila (sa 20 odsto prijava na Rapeksu), onda i odjeća, tekstil i modni proizvodi sa 12 procenata.

Izvor: Politika.rs

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply