Sud oslobodio ministra Šehovića, Mijović će se žaliti Strazburu

Osnovni sud u Danilovgradu u ponedjeljak je u ponovljenom postupku oslobodio ministra prosvjete Damira Šehovića i državu Crnu Goru optužbi da su politički diskriminisali kandidatkinju za direktoricu vrtića “Đina Vrbica” Milenu Mijović, koja je najavila žalbu na ovu predsudu i poručila da će se zbog ovog slučaja žaliti sudu u Strazburu.

Ranije je isti sud u prvostepenom postupku ocijenio da Mijović jeste politički diskriminisana, ali je tu presudu ukinuo Viši sud.

Sudija danilovgradskog suda Nina Radulović je ocijenila da Mijović nije učinila vjerovatnim da je nad njom počinjena politička diskriminacija.

Bivši vršilac dužnosti direktora Milena Mijović tužila je Ministarstvo prosvjete zbog političke diskriminacije prilikom izbora direktora vrtića “Đina Vrbica”.

Viši sud u Podgorici ukinuo je raniju presudu Osnovnog suda u Danilovgradu, kojom je odlučeno da je Mijovićeva diskriminisana na političkoj osnovi, kada je u julu 2017. Šehović na mjesto direktora imenovao Stanišića.

Mijović je kazala da je ovakvu presudu očekivala.

“Kao što sam kazala i prilikom vraćanja presude od strane Višeg suda na ponovno odlučivanje, predmet je tog trenutka prešao iz domena zakona i prava u domen politike. Dakle, ovo je politička odluka i svakim ročištem i presudom sve je jasnije i sve se više ogolijeva sistem kako funkcioniše sprega sudske i izvršne  vlasti”, kazala je Mijović.

Ona smatra da je ovom presudom sudija demantovala samu sebe i dovela predmet i presudu do apsurda.

“Moj slučaj je ogledni primjer stanja diskriminacije pri zapošljavanju i napredovanju u poslu i na ovom primjeru je u toku izrada studije slučaja”, navela je Mijović.

Prema njenim riječima, od izuzetne važnosti je i što je država našla način da, kako kaže, uplaši i obeshrabri građane u namjeri da traže svoja prava pred sudom zbog velikih troškova.

“To rade tako što nađu umješača, umješač angažuje najskupljeg advokata po najskupljoj tarifi i troškovi suđenja postaju enormno visoki za građane koji izgube spor sa državom. Tako da je u ovom slučaju advokatu Martinoviću određeno da se plati više za dva pojavljivanje na strani umješača nego što su svi ukupni troškovi Zastupnika imovinsko pravnih interesa države za godinu i po dana suđenja”, kazala je Mijović.

Dodaje da je ovo borba nje kao pojedinca sa sistemom i da je svjesno ušla u nju.

“I naravno, znam da ću doći do pravde ali ne u Crnoj Gori već u Strazburu i na to smo spremni i moj pravni zastupnik i ja. Sledeći naš korak je žalba na ovu presudu, prolazak svih instanci u državi kako bi se stekli uslovi za podnošenje predstavke sudu u Strazburu”, zaključila je Mijović.

Ministar Šehović je u novembru u svojstvu svjedoka odgovorao na pitanja tužilje Mijović.

Ona je tada ocijenila da je postupak, u kojem treba da se dokaže da je ministar zlouptrijebio funkciju u političke svrhe, nastavljen uigranim scenarijom u kojem je njoj i njenom advokatu bilo zabranjeno da postavljaju pitanja koja bi razotkrila da je kandidat sa lošijim programom razvoja i stručnim iskustvom naimenovan za direktora vrtića koji brine o 4.000 mališana.

“Konkretan slučaj nije bio konkurs za stipendiju, pa da se bavim stručnim referencama. Suština je da se nijesam samo bavio stručnim referencama, iako sam ih imao u vidu. Isto bih odlučio i danas. U prilog tome da nije bilo političke diskriminacije govori i činjenica da sam je prethodno postavio za v.d. direktora ustanove, što je prethodilo ovom konkursu, a mogao sam postaviti bilo koga, jer se ne raspisuje javni konkurs za postavljenje v.d. Čudno pozivanje na političku diskriminaciju nekoga ko je više godina bio pomoćnik direktora i pola godine v.d. direktora”, kazao je tada Šehović.

Izvor: CDM

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

    • Marko Begovic Stav naše organizacije je da direktore obrazovnih ustanova ne treba da bira ministar, što smo i više puta predlagali kroz amandmane i u toku javne rasprave o izmjenama Opšteg zakona o obrazovanju

Leave a Reply