Crnogorski mediji ujedinjeni za etičko izvještavanje o djeci

Kada novinar nije siguran je li dijete u opasnosti treba da izvještava o opštim prilikama u kojima djeca žive umjesto o pojedinom djetetu, bez obzira koliko je priča vrijedna kao vijest.

Crnogorski novinari su, u cilju unapređenja i promovisanja etičkog izvještavanja o djeci u Crnoj Gori, snimili spot u kojem podsjećaju na etičke standarde novinarstva i pozivaju na njihovo poštovanje.

Spot je snimljen nakon Rojtersovog treninga koji je za njih organizovan u novembru u okviru kampanje medijske pismenosti Agencije za elektronske medije Crne Gore (AEM) i UNICEF-a Birajmo šta gledamo.

Kako se navodi u saopštenju UNICEF-a i AEM-a, spot crnogorskih novinara proslijeđen je svim medijima s pozivom da njegovim besplatnim objavljivanjem podrže kampanju medijske pismenosti i jačanje kapaciteta medija da na etički korektan način izvještavaju o svim pitanjima prava djeteta u Crnoj Gori.

“Pozdravljamo inicijativu crnogorskih novinara i medija da podrže kampanju medijske pismenosti podizanjem svijesti o etičkim standardima novinarstva posebno kada su u pitanju djeca. Vjerujemo da ćemo kroz ovakve i druge zajedničke akcije unaprijediti kvalitet izvještavanja o pitanjima prava djeteta u našoj zemlji”, poručuje direktor Agencije za elektronske medije Abaz Beli Džafić.

I šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali pozdravlja jedinstvo crnogorskih novinara oko poštovanja prava djeteta u medijima.

“Mediji imaju potencijal da budu lideri u promociji prava djeteta kada kroz adekvatno izvještavanje o njihovim problemima pomažu da se njihov položaj u zemlji unaprijedi. Biti etički reporter znači služiti javnom interesu bez narušavanja ljudskih prava i najboljeg interesa djeteta. Raduje nas što crnogorski novinari prepoznaju svoju ulogu etičkih reportera i promotera ljudskih prava” poručuje Kogali.

Prema etičkim smjernicama UNICEF-a, kada novinar nije siguran je li dijete u opasnosti treba da izvještava o opštim prilikama u kojima djeca žive umjesto o pojedinom djetetu, bez obzira koliko je priča vrijedna kao vijest.

Kako se navodi u saopštenju, ključno je i da priča u kojoj se dijete identifikuje neće imati za posljedicu bilo kakvu patnju djeteta, njegovu diskriminaciju, stigmatizaciju ili odbacivanje od strane lokalne zajednice.

“Takođe, mediji uvijek treba da promijene ime i zamute lik svakog djeteta za koje je utvrđeno da je: žrtva seksualnog zlostavljanja ili iskorištavanja; počinitelj fizičkog ili seksualnog zlostavljanja; optuženo ili osuđeno za zločin; HIV pozitivno, ili dijete oboljelo od AIDS-a, osim ako dijete i roditelj ili staratelj potpuno svjesno daju saglasnost”, kaže se u saopštenju.

Dodaju da je Rojtersov trening za medije o etičkom izvještavanju, nakon kojeg je snimljen ovaj spot organizovan, u okviru kampanje medijske pismenosti Birajmo šta gledamo koju su Agencija za elektronske medije i UNICEF pokrenuli sa ciljem podsticanja razvoja medijske pismenosti djece i roditelja, kao i jačanja kapaciteta medija da prave kvalitetne medijske sadržaje s djecom i mladima i da na etički korektan način izvještavaju o svim pitanjima prava djeteta u Crnoj Gori.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply