Uskoro Dječija telefonska linija i Prihvatilište za zaštitu djece od nasilja u porodici

Dječji dom Mladost Bijela uspostaviće uskoro dvije značajne usluge za pomoć i podršku djeci i mladima – Nacionalnu dječiju telefonsku liniju i Prihvatilište za zaštitu djece od nasilja u porodici.

Nacionalna dječija telefonska linija biće savjetodavni servis za djecu i mlade, i anonimna, povjerljiva i besplatna usluga za korisnike svih operatera fiksne i mobilne telefonije. Broj linije je 116 111, a radiće od ponedjeljka do petka, od 13 do 21 sat.

Uspostavljanje novog servisa i funkcionisanje dječje telefonske linije realizuje se uz podršku kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori i EU, kao dio višegodišnje regionalne inicijative za unapređenje zaštite djece od nasilja, kao i socijalne inkluzije djece sa smetnjama u razvoju.

“Naš partner na ovom značajnom zadatku, takođe je i Telekom Crne Gore, koji je obezbijedio besplatan dolazni poziv i specijalni kratki kod, broj 116 111 (koji inače predstavlja svjetski broj dječjih linija), kao i neophodnu tehničku podršku, koja je važan preduslov za optimalno funkcionisanje usluge”, kazao je za Radio Jadran direktor Doma, Vladmir Delić.

Doprinos zadovoljavanju tehničkih i stručnih preduslova za početak rada Nacionalne dječje telefonske linije, dali su i UNDP Crne Gore, u kreiranju softvera i hardvera za ovu uslugu, i  Univerzitet Donja Gorica u Podgorici, koji je obezbijedio resurse za ciljanu promociju nove usluge potencijalnim korisnicima – djeci, učenicima osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori.

U toku je obuka zaposlenih za telefonske savjetnike, koju sprovodi Nacionalna Dečja linija Srbije. Obuka je podijeljena u dva segmenta. Tako se prvi dio realizovao u prostorijama Doma Mladost, a drugi dio, koji počinje sjutra, održava se u prostoru Nacionalne Dječje linije Srbije u Beogradu.

Usluga Prihvatilište za zaštitu djece od nasilja u porodici pruža pomoć i podršku djeci sa različitim traumatskim iskustvima zlostavljanja i zanemarivanja u porodici, zarad saniranja posljedica traume, uz uvažavanje individualnosti svakog djeteta, te njegovog prava na participaciju i dostojanstven život u zajednici. U Prihvatilištu je svakom djetetu obezbijeđen multidisciplinarni pristup, koji sprovode stručni radnici i saradnici na poslovima njege.

Za potrebe funkcionisanja Prihvatilišta u potpunosti je rekonstruisan i opremljen prostor površine 135 m² koji se nalazi u stambenom objektu u neposrednoj blizini Doma Mladost u Bijeloj.

Obje usluge biće implementirane od polovinom decembra .

“Takođe smo planirali da u drugoj polovini decembra, obilježimo početak funkcionisanja ovih značajnih usluga, na svečanosti, čiji će domaćin biti Ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić. Tačan datum ovog događaja usaglašavamo sa resornim Ministarstvom, očekujemo da će to biti između 21. i 25. decembra, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena”, navodi Delić.

U Domu Mladost sada boravi 67 rezidencijalnih štićenika i 15 mališana na dnevnom boravku. Najmlađe dijete na rezidencijalnom smještaju ima 4 godine, kazao je za Radio Jadran direktor Doma, Vladmir Delić i dodao da je u ovoj godini iz Doma usvojeno dvoje djece.

Izvor: Radio Jadran

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply