Dnevni centar na Toploj radiće kontinuirano do izgradnje novog objekta

Ugovor o zakupu prostorija koje koristi Dnevni centar za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju na Toploj ističe krajem marta naredne godine, ali opština neće dozvoliti da bude prekida u radu tog servisa podrške koji trenutno koristi 11 osoba, to je za Radio Herceg Novi potvrdila sekretarka za lokalnu samoupravu Vesna Samardžić.

Ona je, gostujući u emisiji Aktuelnosti na tom radiju, najavila i početak izgradnje novog objekta već u narednoj godini, a očekuje da će korisnici do kraja 2019. useliti u nove prostorije u Sutorini.

“Nama je u cijeloj priči cilj da organizujemo taj servis u kontinuitetu. Ni jedan dan Dnevni centar neće biti zatvoren, to nećemo dozvoliti. Već smo nacrtom Budžeta opštine za narednu godinu predvidjeli sredstva kako bi obezbjedili rad Dnevnog centra do otvaranja novog. Razgovarali smo i sa predstavnicama NVO Meritum o produžetku saradnje i mislim da smo načelno postigli dogovor da nam oni obezbjede barem dio sredstava za zakup u narednoj godini”, kazala je Samardžić.

Prema njenim riječima, u toku je završetak izrade projektne dokumentacije za novu zgradu.

“Očekujemo da sva odobrenja budu završena, kako bi početkom naredne godine počeli sa izgradnjom novog Dnevnog centra. Dobili smo donaciju preko Američke ambasade, odnosno američka mornarica će finansirati projekat i već su ga odobrili. Nadam se da će biti sve kako smo zamislili i da će gradnja početi u narednoj i da ćemo do kraja 2019. korisnike useliti u novi objekat, površine 270 kvadrata”, kazala je Samardžić.

Za lokaciju u Sutorini je već postojao gotov projekat ali vrijednosti oko milion eura, zbog čega je morao pretrpjeti izmjene.

“To su sredstva koja ni opština ni država ne mogu obezbjediti.  Morali smo da radimo izmjenu projekta,  odnosno projekat samo jednog djela kako bi dobili građevinski dozvolu. Biće manji objekat, površine 270 m2, koja će zadovoljiti sve trenutne potrebe.  U konačnom dobićemo svoj Dnevni centar, nećemo više biti podstanari”, kazala je ona.

Samardžić dodaje da će sredstva koje obezbjeđuje donator pokriti izgradnju objekta i da će za opremanje takođe tražiti sponzore.

Druga faza projekta bi podrazumjevala transformaciju i proširenje ustanove za osobe starije od 27 godina, ali prema riječima Samardžić, za to će im biti neophodna podrška države.

Ona je kazala da se godišnje iz opštinskog Budžeta za rad DC izdvaja 140.000 eura, dok Ministarstvo izdvaja 150 eura po djetetu.

“Svjesni smo potrebe servisa 27 plus, kao i drugih projekata poput stanovanja uz podršku ali za to moramo imati podršku i drugih institucija ako želimo da proširujemo servise podrške”, rekla je Samardžić.

Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju formirala je opština prije sedam godina. Pet godina su radili u zadužbinskom objektu “Nikole Nina Ukropine”, a od marta prošle godine su u iznajmljenim prostorijama na Toploj. Prostor površine 150 m2 dobili su zahvaljujući donatorima iz Amerike Meri Borojević i  Lindi Montgomeri iz NVO Meritum, koje su finansirale adaptaciju i zakup prostora dvije godine.

Izvor: Radio Herceg Novi

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply