Svakih 6 mjeseci moraju da obnavljaju potvrdu da ne primaju alimentaciju

Centri za socijalni rad samohranim majkama, korisnicama socijalne pomoći, svakih šest mjeseci traže da dostave potvrdu da ne primaju alimentaciju iako mnoge od njih imaju sudsku presudu da je njihov bivši supružnik osuđen na zatvorsku kaznu zbog neučestvovanja u izdržavanju djeteta. Dodatan problem je što taj što ta potvrda mora da se plati.

Jedna od samohranih majki, koja nije željela da joj se otkriva identitet da ne bi doživljavala probleme kada se sljedeći put obrati za pomoć, kaže da ima troje maloljetne djece i sudsku presudu po kojoj je njen bivši muž osuđen na zatvorsku kaznu zbog neisplaćivanja oko 18.000 eura na ime alimentacije.

Navodi da je 60 eura za nju, na godišnjem nivou, koliko mora da plati, mnogo kada nema od čega da izdržava djecu, jer je to pola socijalne pomoći od oko 120 eura koju mjesečno dobija.

“Svakih šest mjeseci, iz centra za socijalni rad, dobijam poziv da obnovim dokumenta, odnosno da od sudskog izvršitelja donesem izvještaj da otac ne plaća alimentaciju. U mom slučaju otac je osuđen na zatvor zbog preko 18.000 eura duga za alimentaciju. Tom novcu se, naravno, ne nadam. On se krije, djecu ne zove, ne gleda. Čak se i potražuje! Sve ovo Centar za socijalni rad ima crno na bijelo i opet svakih šest mjeseci treba da i od ovako mučnog izdvajanja novca da platim stan, komunalije i troje djece prehranim, obučem i obujem, školujem, nabavim, odnosno pozajmim, 30 eura ili više za sudskog izvršitelja”, kaže ona.

Pojašnjava da nema novca za potvrde, koliko god nekom taj iznos izgledao mali.

“Pitam treba li da svakih pola godine da plaćam za dokaze da otac ne plaća alimentaciju? Zašto? Primorana sam da platim tu potvrdu, svakih šest mjeseci dam 30 eura, jer ako je ne donesem ukinuće mi socijalnu pomoć i dječji dodatak i ostaću bez ičega”, dodaje ona.

U Banci hrane kažu da su se zbog ovog problema obratili Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Centru za socijalni rad Podgorica, Sekretarijatu za socijalno staranje Glavnog grada, kao i ombudsmanu. Navode i da sve više ljudi koji su socijalno ugroženi odbijaju da govore javno.

Prema podacima Osnovnog suda u Podgorici, u posljednje dvije i po godine dosuđeno je da 116 osoba moraju da plaćaju izdržavanje djeteta. Samo pet lica u istom periodu je oslobođeno te obaveze. Zbog neplaćanja izdržavanja za svoje dijete u protekle tri godine u zatvoru je završilo oko 80 lica.

Izvor: Dan

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Treba olakšati samohranim majkama,koje ne primaju alimentaciju.
    Dovoljno im je teško i država treba da im olakša ,a ne da im otežava.
    Ako žele dokaze o neplaćenim alimentacija onda neka postupak bude besplatan.

  2. Najgore je, sto ne vaze ista pravila za sve. Vjerujte! Oni koji imaju nekog za ledjima lako rješavaju ovakve i sl. probleme. Ko nema podrsku, prijeti mu se oduzimanjem djece, uz riječi “SNAĐI SE”!

  3. Prije svega kada je razvedena majka nezaposlena i pored alimentacije ona bi trebala da ima materijalno obezbeđenje . Jer nijedna alimentacija ne može biti dovoljna da prehrani djecu plati racune a vrlo cesto i kiriju . A isto tako one zene koje imaju pravo na materijalno obezbeđenje su one koje ne primaju alimentaciju i uz to su nesaposlene . MOP je mali, prelazi nesto vise od 100 eura sto znaci da od toga teoretski ne moze izdrzavati djecu plaćati račune i vrlo često kiriju . Dakle nijesu adekvatno zaštićene od države , postaju vrlo osjetljive grupe koje pate zbog siromastva .. takve majke obično dodatno zarađuju radeći na crno – čiste i slč

Leave a Reply