Ne duže od dva sata ispred ekrana, društvene mreže mač sa dvije oštrice

Foto: Ilustracija

Korištenje telefona i drugih uređaja mozak i djece i odraslih se navikne da traži stimulacije, za koje nije prilagođen. Smatraju da, ukoliko se u neki ekran gleda od pola sata do sat i po ne bi trebalo nista dramatično da se dogodi.

Nedavno istraživanje UNICEF-a i Agencije za elektronske medije pokazalo je da djeca uzrasta od 12 do 17 godina u prosjeku provedu osam sati ispre raznih ekrana.

“Možemo da očekujemo vrlo negativne posljedice od izlaganja koje prelazi sat i po ili dva sata tokom dana”, kazao je psiholog Radoje Cerović.

Upozorava da su društvene mreže, na kojima mladi provode mnogo vremena, mač sa dvije oštrice.

“Na društvenim mrežama svi su ispeglani, svi su divni, putuje na neke divne lokacije,  a nama se čini da smo mi u nekoj goroj poziciji i u tom upoređivanju stvaramo negativnu sliku o sebi. Postoje istraživanja koja pokazuju da što više ja provedem na društvenim mrežama to će moje zdravlje i fizičko i mentalno da bude gore”, kazao je Cerović.

Istraživanje je pokazalo i da većina djece i roditelja tokom posljednjih godinu nijednom nije bila u pozorištu, bioskupu, muzeju, na izložbi slika. Takođe, vše od 40 odsto roditelja nije u posljednih godinu pročitalo niti jednu knjigu, kao ni petina djece, osim obaveznih školskih.

Građani ove podatke različito doživljavaju.

Cerović se pita koliko je to danas u našem društvu interesantno i koiko se vrednuje. Ono što svaki roditelj, međutim, može je da pažljivo prati koliko je njegovo dijete izloženo tehnologijama, i šta na ekranima prati.

“Ne praviti sukob u kući oko telefona, jer to može da izazove jos gore posljedice. U trenutku u kome će moja riječ da bude protiv telefona, telefon će da pobijedi, što znači da u vremenu u kome dijete nije fokusirano na telefon treba zauzimati to vrijeme nekim drugim aktivnostima, pogotovo fizičkom aktivnošću, izlaskom napolje i face to face komunikacijom”, rekao je Cerović.

Izvor: Vijesti

Leave a Reply