Inspekcija utvrdila: Povrijeđena prava učenika II-3 OŠ “Vladimir Nazor”

Uprava za inspekcijske poslove utvrdila da su učenicima II-3 odeljenja podgoričke Osnovne škole „Vladimir Nazor“ povrijeđena prava kada im je nakon prvog razreda promijenjena učiteljica, ali nadležni, kako tvrde roditelji, nijesu ništa uradili da bi to ispravili.

Peticijom traže da se odustane od promjene učiteljice u 2. razredu

“Nakon pokretanja Peticije i obraćanja nadležnim državnim organima da se poništi sporna odluka direktorice Ljiljane Krivokapić o premještanju učiteljice Desanke Rabrenović iz odeljenja I-3  prosvjetni inspektor je potvrdio naše stavovi da su našoj djeci povrijeđena prava”, navode iz grupe roditelja učenika II-3 ove škole.

Oni su kazali da je bilo za očekivati da ostali nadležni organi, u prvom redu ministar prosvjete Damir Šehović, kome je uredno dostavljen zapisnik, nakon ovoga reaguju i narede da se utvrđene nepravilnosti otklone, posebno iz razloga jer Ministarstvo nadzire zakonitost rada uprave škole.

“Iako je prošlo više od mjesec dana, još nailazimo na nedopustivo ignorantski odnos ministra u ovom slučaju zbog čega isti preuzima punu odgovornost na sebe za narušavanje prava našoj djeci. Ćutanje administracije tj. Ministarstva nastavlja se sa kršenjem prava naše djece, čega u Ministarstvu treba da budu apsolutno svjesni jer svojim nečinjenjem staju na stranu uprave škole koja je donijela spornu odluku o premještanju”, piše u obavještenju grupe roditelja.

Kako navode, to je posebno problematično jer ministar ne samo što ignoriše njihove zahtjeve već i ignoriše akte nadležnih državnih organa kojima je utvđeno da su njihovoj djeci povrijeđena prava, što samo po sebi predstavlja kršenje zakonskih obaveza.

Prosvjetna inspekcija je između ostalog konstatovala da se “na osnovu utvrđenih činjenica može zaključiti da je promjenom nastavnika razredne nastave (učiteljice) u samo jednom odeljenju prošlogodišnjeg prvog razreda došlo do nejednakog tretmana učenika jednog odeljenja u odnosu na učenike ostalih pet odeljenja u smislu kontinuiteta izvođača nastave pri ostvarivanju prava na obrazovanje i vaspitanje”.

“Takođe, oslanjajući se na dugogodišnju školsku i pedagošku praksu može se zaključiti da nije ispravno, bez prijeke potrebe, više sile, nužde i valjanih razloga, mijenjati učenicima prvog razreda učiteljicu, jer u crnogorskim školama preovladava dobra pedagoška praksa da, gdje je god to moguće, jedan nastavnik/ca predaje učenicima prvog do četvrtog razreda ili makar u prvom ciklusu (i,II i III razred), te se promjene vrše samo u nuždi i kad se mora. Po slobodnoj ocjeni prosvjetnog inspektora, kao nekoga ko bezmalo 36 godina radi samo u oblasti obrazovanja i vaspitanja, u konkretnoj stvari nijesu postojali prijeki i opravdani razlozi za promjenu pomenute učiteljice učenicima I-, sada već II-3 odeljenja. Ovo dodatno i sa razloga što bi se na osnovu svega mogao izvesti zaključak da su premještanjem Desanke Rabrenović u I-5 odeljenja učenici istog odeljenja nagrađeni, kako je inspektoru saopšteno, sa veoma kvalitetnim nastavnikom razredne nastave, a učenici II-3 odeljenja sa ne baš tako kvalitetnim nastavnikom koji tek treba da stupi na posao.”

U obavještenju roditelja se navodi da je, Prosvjetna inspekcija dala sugestiju, da prije početka školske godine, uprava škole preispita svoju odluku što je, kako tvrde, uprava na čelu sa direktoricom Ljiljanom Krivokapić ignorisala i sporna odluka je stupila na snagu.

Oni navode da je posebno važna za čitavu stvar konstatacija prosvjetnog inspektora u zapisniku: „Kako je odredbom člana 82 stav 1 tačka 3 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju propisano da direktor ustanove obezbjeđuje jednakost učenika u ostvarivanju prava na obrazovanje i vaspitanje, u skladu sa njihovim sposobnostima, te kako je inspektor zaključio da su učenici sada već II-3 odeljenja iz navedenih razloga stavljeni u nejednak položaj u odnosu na učenike ostalih pet odeljenja , to inspektor sugeriše organu rukovošenja ustanove i stručnim organima škole da prije početka nove školske godine preispitaju donešenu odluku, uvažavajući i vodeći računa o pedagoškom aspektu i ustanovljenoj školskoj praksi i dodatno vodeći računa o tome da se nijedno dijete ili njegov roditelj ne osjeća nejednak u šansama, asve i prevashodno u interesu djece.“

Roditelji smatraju da nakon ovakvog utvrđenog stava od nadležnog državnog organa, svaki iole savjestan i odgovoran direktor škole bi poništio spornu odluku i ispoštovao sugestiju koja mu je upućena, dok uprava škole „Vladimir Nazor“, tvrde oni, nije čak ni formalno preispitala odluku već je nastavila da se ponaša samovoljno i da krši prava djece.

“Takođe, posle ovakvog nalaza prosvjetnog inspektora, koji je službenim putem dostavljen ministru, a koji smo mi roditelji dodatno proslijedili, elementarna savjesnost i zakonitost u rukovođenju resornog ministarstva zahtijeva momentalno djelovanje i izdavanje naredbe da se ispoštuje mišljenje nadležnog državnog organa i da se otkloni sporna odluka”, navode roditelji.

Smatraju da argumentovanost njihovih tvrdnji najbolje dokazuje nalaz prosvjetnog inspektora, ali i, kako navode, činjenica da je povodom čitavog slučaja formiran predmet kod Zaštitnika ljudskih prava i sloboda od koga ubrzo očekuju konačni stav.

Roditelji ovih učenika su kazali da iz svega primjećuju da se kršenjem prava djece bave sve nadležne institucije sem Ministarstva prosvjete i ministra Šehovića, što smatraju neprihvatljivljivim jer, kako navode, on treba da bude prva adresa za ovakve stvari a ne da svojim nečinjenjem pokriva nezakonitosti drugih.

“Ukoliko se u brzom roku ne eliminiše nejednakost u postupanju prema našoj djeci, to će zasigurno predstavljati afirmaciju kršenja prava djece i poslaće poruku da je to dozvoljeno ponašanje i u drugim slučajevima. Mi nećemo ni u kom slučaju odustati da zaštitimo prava naše djece i do kraja ćemo biti uporni da čitavu stvar izvedemo do kraja, zbog čega u upravi škole i Ministarstvu nikako ne mogu računati da će protok vremena učiniti svoje i da će se čitav slučaj zataškati”, poručuje grupa roditelja učenika II-3 odeljenja OŠ “Vladimir Nazor”.

Comments

  1. Tacno,povrijedjena su prava djece koja sada pohadjaju drugi razred.Ali sta se desava sa prvacima koje je ove godine uzela ista ta učiteljica.Hoce li i njihova prava biti povrijedjena ukoliko vrate Desu u II-3…
    Od dva zla,birajmo manje…Bolje povrijediti jedno,nego cak dva odeljenja.

  2. Pa sta ste vi ocekivali od onakve direktorke I pedagoga skole Vladimir Nazor.Mi smo ove godine posli u prvi I te dve kraljice se nisu prema nama ponele ni fer ni korektno…Naravno nisu se udostojile ni odgovora

  3. U svakoj školi to postoji.. preferiranje pojedinaca po nekoj liniji..jedni mogu da biju psuju i svašta da rade a onaj koji se brani nema nih pravo glasa..moje dijete je učitelj gađao loptom u glavu jer se branio od druga…a nije mi dao ni da objasni… izigravaju Boga …govnari

Leave a Reply