Medicinska sestra koja je zamijenila bebu vraćena na posao

Foto: Vijesti/Luka Zeković

Medicinska sestra koju je bivše rukovodstvo Kliničkog centra osumnjičilo za zamjenu beba u podgoričkom porodilištu sredinom maja,  nedavno je vraćena na posao iako Osnovno državno tužilaštvo (ODT) još istražuje kako je došlo do tog propusta.

“Protiv medicinske sestre koja je zamijenila bebe prilikom otpusta iz Odjeljenja za terminsku novorođenčad vođen je disciplinski postupak, a nakon okončanja  donijeta je odluka kojom joj je izrečena maksimalna novčana kazna od tri mjeseca. Imenovana je po stupanju u radni proces aneksom Ugovora raspoređena na druge radne poslove i zadatke prema njenoj stručnoj spremi”, naveli su u odgovoru Vijestima iz KCCG.

Bivša uprava, na čelu sa direktorkom Zoricom Kovačević, podnijela krivičnu prijavu protiv te medicinske sestre, nakon što je porodilja sredinom maja otpuštena kući sa tuđom bebom. To je primijetio njen suprug, nakon čega je taj bračni par otišao u Kliniku za ginekologiju i akušerstvo KC-a, vratio tuđe novorođenče, a svoje poveo kući.

Iz KC-a je tada saopšteno da “osnovano sumnjaju da se radi o sabotaži, a ne o slučajnom propustu”, a medicinska sestra je odmah suspendovana.

Klinički centar odbio je da odgovori na pitanja Vijesti da li je i na koji način medicinska sestra, za koju su ranije tvrdili da je “sabotirala” rad ustanove, vraćena na posao.

Zbog ovog propusta, tada je dužnosti razriješen direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo dr Vojislav Miketić. Smijenjena je načelnica i glavna sestra Odjeljenja za terminsku novorođenčad, a protiv nje i dežurnog ljekara – neonatologa pokrenuti su disciplinski postupci, sa čijim ishodima javnost nikada nije upoznata.

“U odnosu na podnesenu krivičnu prijavu, ukazujemo vam da vjerodostojne informacije možete pribaviti od nadležnih državnih organa”, kažu iz KC-a.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva u srijedu nije odgovoreno u kojoj je fazi taj slučaj. Podmetanje ili zamjena djeteta je propisano Krivičnim zakonikom Crne Gore kao krivično djelo.

“Kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine kazniće se onaj ko podmetanjem, zamjenom ili na drugi način promijeni porodično stanje djeteta”, piše u KZ-u.

I za pokušaj ovog djela počinilac ili počinioci mogu biti kažnjeni.

Dodatno, ko isto djelo učini iz nehata – kazniće se zatvorom do jedne godine (ko zamjenom ili na drugi način iz nehata promijeni porodično stanje djeteta).

Ni bivša direktorica KC-a, aktuelna predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević u srijedu nije htjela da komentariše to što je medicinska sestra vraćena na posao. Ona je tada saopštila da je “neshvatljivo da se nešto ovakvo moglo dogoditi…”

“To je totalna neodgovornost, koja upućuje da se dodatno pojačaju mjere bezbjednosnih procedura prilikom otpusta…”., rekla je tada Kovačević.

Advokat porodice čija je beba iznijeta iz porodilišta i umalo dodijeljena drugim roditeljima Ranko Radonjić u srijedu je kazao Vijestima da porodica još nije podnijela tužbu, jer još nijesu dobili uvid u spise predmeta. Kazao je i da nijesu završena sva saslušanja u Tužilaštvu. On smatra da medicinska sestra, ali i KC, moraju odgovarati za propust.

“Znala je da je napravila propust, ali to nije saopštila roditeljima bebe, već ih je obmanjivala time da nije gotova otpusna lista i zadržavala ih dok druga porodica nije vratila njihovu bebu. Pokazala je jak stepen upornosti da odbrani svoj propust, a isto je kasnije činio i KC”, kazao je Radonjić.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. A sto joj dadose taj posao kad su znali da nije strucna,ali u ovoj drzavi moze da zavrsi svako ko god da pare,od cistacice da servirke postadose sve medicinske sestre i laboranti.E kukala nam majka sta ce nas sve nac sa ovakvim kadrovima zavrse 4godine srednje medicinske skole za godinu dana i odmah u mantil,a nasa deca koja se muce da uce 4godine oni nisu kadar .Daj bre e cu drugo radno mesto po njenoj strucnoj spremi a kojoj?!

  2. Ajde ne sprdajte se – desio se propust, odmah je ispravljen, ocito nikakva namjera nije postojala da nekog osteti… kaznjena je po zakonu i tacka. Sta je trebalo da joj se zabrani da radi, da je protjeraju iz grada?! Bilo ih je da su pravili i propuste daleko svjesnije i da su posljedice bile daleko ozbiljnije pa ih unaprijedise bez obzira na to – ne sjecam se da su svjesni gradjani skocili da to sprijece.

    • Vesna Vesna Danka… to sto su novinari naduvali stvar i nazvali situaciju ZAMIJENJENE BEBE, a u stvari je jedna beba spustena niz stepenice do ispred KBC-a i momentalno vracena nazad ne znaci da je to ikakav razlog za traumu ne znam koje vrste (osim ako neko nece da iskoristi situaciju i naplati dusevnu bol – na sta ima pravo, ne sporim). Zena koja je to skrivila je kaznjena adekvatno, ne vidim da joj sad treba unistiti zivot zbog ovog. U svemu tome moje dijete jeste za trenutak bilo zamijenjeno (donijeli mi drugu bebu na podoj, ja uocila odmah, sestra momentalno reagovala, izvinila se, mozda nije dobro cula br, mozda ga ja nisam dobro izdiktirala, ne mogu da tvrdim. Vjerujte mi apsolutno se nisam potresla. A mogla sam mozda da skandalisem i optuzim djevojku da je htjela da mi podvali – samo je li to realno 🙂 )

    • Danka Vraneš Redžić draga, jedno je donijeti pogresnu bebu na podoj, a drugo je da ti “tudje” dijete daju da nosis kuci. Dakle, zakljucak, nemam nista protiv osoblja u “boksu”, prema meni su bili itekako fer i korektni, a pogotovo glavna sestra koja je jedno divno stvorenje. Sada, zbog samo jedne osobe, ukaljano je ime svih ostalih koji svoj posao rade maksimalno predano. Nije u redu i nije mala stvar pa kako god….Namjerno ili nenamjerno…Ova mi ga ne bi radila dana vise u zdravstvu☝️

    • Milka Scepanovic 🙂 Nista onda – organizuj neku nvo inicijativu da se amandmanski djeluje na zakon da se poostre kazne za ove slucajeve 🙂 to ti je jedini nacin… nju sad ni ministar zakonito ne moze otpustiti sve i da hoce…

  3. Porodila sam se prije deset ipo mjeseci….Ne daj Boze da sam bila u ovoj kozi🙄A kako moze biti “osudjena na tri mjeseca novcane kazne”???? Nema plate???? Hahaha…Smijesno…Sve nam je otislo u “out”👋

  4. Najlakse nam je komentarisati i osudjivati a da pri tom niko od nas ne zna nista osim onog sto nam serviraju mediji! Niko od nas nikad nije imao propust i gresku… propust je bio DA, greska je bila DA, greska je uocena na vrijeme, bogu hvala, JESTE…
    Koliko se gresaka desilo da za njih niko nikad saznao nije i nikad niko kaznjen nije… Pola godine se zena razvlači po medijima ni da je serijski ubica! Vala ga preceraste!

    • Dijana Lakić nije samo poenta u tome. Ako se ovakvi propusti ne kazne pravilno oni ce se desavati sve vise i sve cesce. Dok neko ne pocne da pravi biznis od toga. A onda mozes da se slikas. Da nije brata, ujaka, kuma, strine, tetke, pobratima itd u tim situacijama, mozda bi CG bila puno bolja.

    • Razumijem ja sve-ali slucaj je procesuiran, žena je kažnjena, postoje žalbe ko nije zadovoljan, sve stoji, ali ovoliko svega je stvarno previse! To je moje mišljenje. 🙂 Pozdrav za Vas

    • Pa CG je POVRSINSKI mala zemlja. Ovo je jedna vijest oko koje se vrte (hvala Bogu pa je tako) i ne desava se svaki dan. Istina ima jos gorih vjesti koje bi trebale ici u javnost ali od ujaka, strina, brace, pobratima i td ne mogu stic 😁

  5. Najjace mi je sto je bebu prepoznao otac???
    Sta je s majkom???
    A sta je sa dr.Miketicem???
    Posto nam je drzava tako “skladno uredjena” po svim ostalim pitanjima sad raspali po ovome.😠😠😠
    Za sta li je ovo kamuflaza-pitam se???

  6. U našoj zemlji možeš da ubiješ čovjeka i da država da pomilovanje da ide kuci…. vuk izio magarca. A ne ovo…. A tek o i doktori što još ne odoše u zatvor zbog beba u pljevljima ili vec gdje…

Leave a Reply