Vrtiću u Baru otvara još jednu vaspitnu jedinicu

JPU “Vukosava Ivanović Mašanović” iz Bara adaptiraće jedan objekat u kojem će biti otvorena nova vaspitna jedinica sa šest grupa u nastojanju da riješe gotovo dvije decenije dug problem prebukiranosti kapaciteta ove ustanove.

Prema riječima direktorice Gordane Mijović, kako bi riješili taj dugogodišnji problem, od Luke Bar su dobili u zakup objekat između hipermarketa Voli i Laković, čija adaptacija počinje danas. Zahvaljujući dobroj saradnji sa MZ Bar 2 u objektu u Polju, prošireni su kapaciteti za 60 metara kvadratnih.

“Presrećni smo zbog toga. U novoj vaspitno-obrazovnoj jedinici kod hipermarketa (kojoj još nismo dali ime, jer to kod nas djeca rade) biće oformljeno šest vaspitnih grupa. Dvije jaslične i četiri zabavišne. Neophodno je uraditi unutrašnju adaptaciju prostora i opremanje objekta. Na raspolaganju nam je i 970 m2 dvorišta. Sjutra taj prostor počinje da se ograđuje. Posadićemo nove zasade i postaviti dvorišne sprave koje smo sačuvali od ranije. Jako dobro je što ćemo tamo imati i jednu multifunkcionalnu salu za fizičke aktivnosti, kao i kuhinju, trijažu… Nadamo da ćemo uz pomoć humanih Barana za mjesec i po do dva završiti sve te radove”, kazala je Mijović za Radio Bar i Bar Info.

Ona je pozvala sve dobre ljude koji su u mogućnosti da donacijama bilo novčanim ili u materijalu, pomognu da se radovi završe. Za adaptaciju je potrebno 40 hiljada eura, a 20 do 25 hiljada za opremanje.

„Uspjeli smo da obezbijedimo 20 hiljada eura iz naših sredstava, i odlučili smo da krenemo u tu priču, zbog zaista velike potrebe ustanove, te roditelja i djece korisnika naših usluga. U posljednjih desetak godina puno smo uradili na proširenju kapaciteta iz sopstvenih sredstava, ali ovog puta smo nemoćni da sami završimo finansijsku konstrukciju”, kazala je Mijović.

Kako je kazala, dobili su obećanje predsjednika Opštine Bar Dušana Raičevića da će podržati ovu akciju, a od Ministarstva prosvjete očekuju pomoć u opremi i odobrenju kadra i navodi da će ovih dana uputiti i donatorska pisma.

U 10 vaspitno obrazovnih jedinica JPU „Vukosava Ivanović Mašanović“ za školsku 2018/2019. upisano je oko 1.200 djevojčica i dječaka. Iako je taj broj znatno premašio kapacitete, to je, kako je kazala Mijović, tek 44 odsto ukupnog obuhvata djece predškolskog uzrasta. Uskoro bi trebalo da počne izgradnja novog objekta.

„Najnovija informacija koju sam dobila iz Ministarstva prosvjete je da će kamen temeljac za novu zgradu vrtića, za koji je predviđena lokacija između OŠ ‘Blažo Jokov Orlandić’ i Gimnazije, biti postavljen u oktobru, odnosno da će nakon završetka ljetnje sezone početi radovi. Rok za izgradnju je godinu i nadam se da ćemo naredne godine u ovo doba početi sa korištenjem tog objekta“, zaključila je Mijović.

Izvor: Bar info

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply