PRENOSIMO: Kako Crna Gora štiti djecu od pedofila

Svjedoci smo da u 21. vijeku postoji puno novih izazova koji otvaraju vrata pedofiliji, ida su osobama sa ovim poremećajem maloljetnici danas lakše dostupni. Većina onih koji su optuženi za djela nedozvoljene polne radnje nad djecom su članovi porodice, rodbine ili prijatelja, odnosno neko ko je blizak porodici djeteta. Nameće se logično pitanje: kako zaštiti najmlađe članove našeg društva od počinilaca ovog krivičnog djela?

Kažnjavanje za pedofiliju nedavno je ponovo aktuelizovano kada je prije par dana K.R. (46) iz Berana osuđen na svega godinu zatvora jer je počinio krivično djelo nedozvoljene polne radnje na štetu desetogodišnje djevojčice iz Rožaja.

Zakonikom o krivičnom postupku propisana je kazna od tri do 15 godina za obljubu nad djetetom. Ukoliko su krivičnim djelom nastupile teške tjelesne povrede djeteta, ili ako je krivično djelo učinilo više osoba, ili je žrtva zatrudnila, optuženima prijeti od pet do 15 godina zatvora. U slučaju da je nastupila smrt djeteta počiniocu prijeti najmanje 10 godina zatvora.

U udruženju Roditelji smatraju da su kazne koje izriču crnogorski sudovi izuzetno male, te da ih treba povećati za sva djela nedozvoljene polne radnje.

„Dovoljno je da imamo samo jednu kaznu od godinu ili manje, kakvih je takođe bilo, pa da se zabrinemo i shvatimo da se moraju mijenjati takve prakse. Kao roditelji jesmo osjetljivi na ove teme, možda nemamo dovoljno želje da razumijemo drugu stranu, ali se mora imati na umu da je svakoj zdravorazumskoj osobi, pa i da nije roditelj, teško prihvatiti da je moje ili vaše dijete ili bilo koje djete na planeti moralo da prođe kroz svu tu traumu“, navodi Lepa Žunjić iz Udruženja Roditelji koja dodaje da u ovakvim situacijama ne bi trebalo da bude olakšavajućih okolnosti.

Analizirajući ovu problematiku, advokat Sava Kostić za portal FOS Media kaže da visina zaprijećene kazne nije sporna, jer sud svoju odluku donosi u granicama propisanog zakonskog minimuma i maksimuma za konkretno krivično djelo, vodeći računa o svim okolnostima konkretnog slučaja.

„Svaki pojedinačni slučaj je priča za sebe zbog čega ne treba generalizovati stvari. Zbog toga je po meni “sporna” kaznena politika. Ali ne može se sa strane bolje znati od onih koji učestvuju u postupku jer postoje brojne okolnosti o kojima sud mora voditi i vodi računa tokom postupka. U svakom slučaju radi se o teškom krivičnom djelu gdje sudije moraju pokazati visok stepen profesionalizma“, dodaje Kostić.

Kako stati na kraj pedofiliji?

U udruženju Roditelji smatraju da treba promijeniti Krivični zakon, tako što će se pooštriti kazne, ograničiti olakšavajuće okolnosti za počinioce, napraviti registar kako bi se onemogućilo osobama koje su osuđivane da u što manjoj mjeri dolaze u kontakt sa djecom, obezbijediti podršku žrtvama koje, kako kažu, sada nema, ali da je potrebno baviti se i osuđenima za ta djela kako bi bilo što manje povratnika.

Međutim, kada je u pitanju zvanično “etiketiranja” pedofila u Crnoj Gori, advokat Kostić ocjenjuje da bi prema njegovom mišljenju to bio mač sa dvije oštrice.

„Cilj krivične sankcije nije odmazda već resocijalizacija zbog čega bi pažnju, postupke i sredstva trebalo usmjeriti u tom pravcu. Po meni najefikasnije sredstvo za zaštitu od pedofilije jesu visoko izrečene zatvorske kazne. Ne radi odmazde prema počiniocu krivičnog djela, već zbog potrebe potpune resocijalizacije takovog lica“, pojašnjava advokat za FOS.

Javni registar pedofila ima veoma mali broj zemalja, među kojima su SAD i Makedonija.

Hemijska kastracija?

Jedno od rješenja koje se godinama pominje u javnosti jeste hemijska kastracija pedofila i silovatelja povratnika.

Hemijska kastracija je medicinski treman injekcijama, čime se potiskuje seksualni nagon. Ovaj tretman je recimo dozvoljen u Makedoniji, a na taj način se sprječava da lica koja su česti izvršioci tih krivičnih djela to nastave da rade i u budućnosti.

Međutim, advokat Kostić ističe da ipak nije pobornik ovog metoda kažnjavanja.

„Razumijem zabrinutost i ogorčenost prema počiniocima ovih gnusnih krivičnih djela, ali po meni to ne daje za pravo državi/društvu da se biološki eksperentiše sa tim licima zbog počinjenih krivičnih djela, već je obaveza države i društva da razvija mehanizme kojima će prevnitivno djelovati kada je u pitanju ova problematika. U svakom slučaju počinioci ovakvih krivičnih djela su izvrgnuti sudu javnosti i društva cio život tako da bi biološka kastracija imala samo kontraefekat“, zaključuje Kostić.

Iz udruženja Roditelji napominju da je u cijeloj priči neophodan otvoren razgovor roditelja sa djecom kada je u pitanju ovaj problem.

„Nezamislivo je kroz šta djeca prolaze kao žrtve, a mi kao društvo im gotovo uopšte ne pomažemo. U stvari više im i odmažemo, a onda se nemamo šta čuditi što je mnogo više slučajeva koji nijesu ni prijavljeni“, poručuje Lepa Žunjić.

Udruženje poziva sve roditelje kojima su potrebni savjeti i podrška u vezi sa ovom temom ili bilo kojim pitanjem koje se tiče odnosa sa djetetom, da pozovu njihovu besplatnu i anonimnu SOS roditeljsku liniju radnim danima od 16 do 20 sati na broj 080 888 888.

Izvor: FOS Media

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Kriminalno djelo u ovom slucaju nedozvoljena polna radnja je zlocim. Plus otmica, drzanje osobe protiv njene volje je isto zlocin. A pocinioc je punoljetno lice koje cvrsto i jednostavno treba da je usvojilo sta je dobro, a sto lose. Da, lijeciti i pomoci u socijalizaciji i zlocinca, ali i kazne povecati. Napomenimo da vec djeca od 7 godina jasno vec znaju sto je dobro, a sto ne. Zrtva moze gola da paradira, ali odrasla osoba zna da je smjesno, jadno i gresno dirati drugo odraslo, a kamoli mladje maloljetno bice.

  2. Zar za navedeno krivicno djelo uopste ima ikakva “olaksavajuca okolnost”?? Pa sve i da je lice sa mentalnim oboljenjem, nesvjesno radnje itd u konkretnom slucaju je znao sta radi i prijetio djetetu da niko ne smije znati itd … sta je moglo ovdje biti olaksavajuce pa da dobije kaznu puno manju od zakonskog minimuma?!?! Zaista ne shvatam…ogorcena sam kao majka i kao gradjanin ove drzave ako su nam djeca do ove mjere nezasticena !

  3. Kako je za cijeli zivot obiljezeno dijete i kaznjeno bez krivice-a za pocinioca zlocina se trazi razumijevanje ???
    Ne mozes traziti nesto sto sam nisi u stanju dati!!!
    NAJSTROZIJE KAZNE OBAVEZNE!

Leave a Reply