Traže da se zabrani izvođenje kućnih ljubimaca na igralištima

Građani Podgorice uskoro će nadležnima u Glavnom gradu da dostave peticiju, odnosno zahtjev da se zabrani izvođenje ljubimaca na dječijim igralištima i da vrše nuždu na tim površinama, kao i da se sankcionišu vlasnici koji ne uklanjaju izmet sa javnih površina.

To je, inače, već zabranjeno Odlukom o uslovima, načinu držanja kućnih ljubimaca, koja je usvojena 2010. godine, i između ostalog, propisuje da se psi mogu izvoditi samo na povocu koji odgovara veličini i snazi psa, i da ne mogu biti na javnim i drugim površinama koje su uređene kao cvijetnjaci ili travnjaci, dječjim i sportskim igralištima, kupalištima, grobljima… Za nepoštovanje ove odredbe predviđena je kazna od 1.930 do 3.860 eura, a za sporovođeje odluke je zadužena Komunalna policija.

Građani pojašnjavaju da je cilj te inicijative povećanje svijesti kod građana da moraju da više povedu računa o načinu držanja i izvođenja ljubimaca, kojih je u Podgoriciu veliki broj, a nemali broj vlasnika ne vodi mnogo računa o tome.

“Među inicijatorima ima i građana, koji su vlasnici pasa, mačaka, ali koji su odgovorni i savjesni vlasnici. Propisi o držanju kućnih ljubimaca zabranjuju izvođenje ljubimaca na dječijim igralištima. Pored toga, zahtijevaćemo da nadležni obrate pažnju i na to da li vlasnici pse drže na povodcu i stavljaju im korpu”, kazao je Vijestima jedan od inicijatora peticije Ivan Mitrović.

On je istakao da ima dosta građana, koji su nezadovoljni kako mnogi šetaju ljubimce nonšalatno i bez povoca.

“Ima sugrađana, koji se boje pasa, nekad su bili možda i napadnuti, a kojima je dosta onih čuvenih izjava vlasnika pasa ‘ne boj se, neće, neće’. Prosto moramo da shvatimo da postoji kultura držanja ljubimaca i da to nije stvar mode, već traži odgovornost i ozbilojnost”, kazao je Mitrović.

On je naveo da brojni građani imaju primjedbu zbog toga gdje vlasnici izvode ljubimce da vrše nuždu.

“To ne znači da treba zabraniti da ljudi drže pse, nego samo da se uvede red i da se vodi računa”, kazao je on.

Udruženje Roditelji nedavno se obratilo Gradonačelniku, a nakon učestalih napada pasa na djecu, i tražilo hitno provođenje Odluke odnosno intervenisanje Komunalne policije. Nakon toga, organizovan je sastanak sa službama Glavnog grada, na koji su bili pozvani i predstavnici Komunalne policije, ali se oni jedini nijesu odazvali. Udruženje Roditelji je o tome obavijestilo Gradonačelika, a uskoro će dostaviti novi dopis, u kojem i novoizabranom Gradonačeliku traži isto.

Stanari nekoliko zgrada u dijelu grada preko Morače nedavno su na ogradi obnovljenog i uređenog dječijeg igrališta postavili natpis sa molbom komšijama da njihovi ljubimci ne vrše nuždu u okviru ograđenog prostora.

“Hvala što vrednujete naše napore da park bude čist i što mislite na zdravlje naše djece”, napisali su stanari.

Odluka propisuje i da u stambenoj zgradi nije dozvoljeno da se drži pas ili mačka na balkonu, terasi ili lođi i uvodi pas ili mačka u liftove u trenutku kada lift koriste stanari. Nije dozvoljeno da se drži pas ili mačka u zajedničkim djelovima stambene zgrade, kao i na zemljištu na kojem je stambena zgrada izgrađena, bez prethodno pribavljene saglasnosti skupštine etažnih vlasnika.

Izvor: Vijesti

Leave a Reply