Od ponedjeljka prijave za Hiljadu plus, nema učešća za kredit

Crnogorski građani, od danas, mogu da se prijavljuju za učešće u projektu Hiljadu plus, kojim je predviđeno da između 400 i 450 porodica objezbijedi stambeno pitanje pod povoljnim uslovima.

Cijene stanova ne mogu biti veće od 1,1 hiljadu eura po metru kvadratnom, a danas će biti objavljena lista svih stambenih jedinica koje su za sada u ponudi.

U projektu učestvuje pet komercijalnih banaka, a učešće građana za kredit nije obavezno. Dokumentaciju će moći da dostavljaju od 23. jula do 13. avgusta, svakog radnog dana, od 8 i 30 sati do 15 sati.

Za jednočlano i dvočlano domaćinstvo, površina stambenog objekta koji mogu da kupe, limitirana j ena garsonjeru ili jednosoban stan površine od 24 do 46 metara kvardatnih. Bračnim barovima, kod kojih oba bračna druga imaju do 35 godina, bez djece, određen je jednosoban ili dvosoban stan, od 46 do 60 metara kvardatnih. Za tročlano domačinstvo takođe jednosoban ili dvosoban stan, do 73 metra kvadratna, a za četvoročlano domaćinstvo trosoban stan do 88 kvadrata. Domaćinstvima sa više od četiri člana je određen trosoban ili veći stan, maksimalne površine do 90 metara kvadratnih, a moguće je odobriti do 15 kvadrata više po aplikantu.

Ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović saopštio je na konferenciji za novinare da je margina kamatne stope fiksirana na 2,99 odsto na period otplate 20 godina, a tvrdi da će stambeni krediti, kroz ovaj projekat, biti 40 odsto jeftiniji od onih koji se mogu naći na tržištu.

“U trećoj fazi projekta Hiljadu plus smo uspjeli da obezbjedimo najbolje uslove do sada. Imali smo 39 prijava građevinara, sa 780 stambenih jedinica. Od toga je 28 ocijenjeno da ispunjava uslove, dok je 645 stambenih jedinica stavljeno na A listu”, pojasnio je Radulović.

Ostale stambene jedinice stavljene na B listu, jer nemaju potrebnu dokumentaciju, zbog čega im je, kako je naveo, dat dodatni rok od 15 dana.

U ponudi su stambene jedinice iz osam opština, Podgorice, Nikšića, Cetinja, Pljevalja, Bijelog Polja, Mojkovca, Bara i Herceg Novog

Ponuđeno je 29 garsonjera, 389 jednosobnih, 199 dvosobnih, 27 trosobnih stanova i jedan duplex stan

Generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja, Marko Čanović, kazao je da je osnovni uslovi za učešće u projektu da je aplikant crnogorski državljanin, da je sposoban kreditno, da nema u svojini stambeni objekat u posljednje tri godine, kao ni članovi njegove familije, ili u svoj svojini više od jedne trećine koja je od ukupne površine stambenog objekta u Crnoj Gori. Taj objekat, od koga se računa jedna trećina, ne može biti veći od 90 kvadrata.

On je naveo da anunitet ne može biti veći od 50 odsto primanja aplikanta, odnosno primanja članova domaćinstva. Kada govorimo o kumulativnim prihodima domaćinstva, za prvog člana se računa 600 eura, za drugog punoljetnog člana420 eura, a za svakog maloljetnog člana po 300 eura.

“Očekujemo da će ovim projektom oko 400 do 450 porodica riješiti svoje stambeno pitanje, odnosno preko 1.200 građana”, poručio je Čanović.

U ovom Projektu mogu učestvovati sva porodična domaćinstva čiji članovi nemaju riješeno stambeno pitanje i koji ispunjavaju propisane uslove. Dugoročni hipotekarni krediti dodjeljivaće se sljedećim ciljnim grupama:

• 40% korisnicima čiji je član porodičnog domaćinstva zaposlen u javnom sektoru;
• 30% bračnim supružnicima kod kojih oba supružnika imaju do 35 godina života i
• 30% ostalim građanima Crne Gore koji ne spadaju u prethodno navedene ciljne grupe.

U okviru ciljnih grupa, u skladu sa Zakonom o socijalnom stanovanju, porodična domaćinstva koja imaju prioritet su samohrani roditelji, odnosno staratelji, lica sa invaliditetom, porodična domaćinstva čiji je član lice sa invaliditetom, porodična domaćinstva sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici.

Direktorica nacionalne jedinice za implementaciju projekta iz oblasti komunalne infrastrukture i zaštite sredine, Sanja Mugoša, podsjetila je da se građani mogu informisati o projektu putem web sajta, kao i na sajtu Ministarstva održivog razvoja i turizma.

“U ovu svrhu, otvoren je i call centar, na broj 19915. Građani prikupljaju potrebnu dokumentaciju, o čemu se mogu informisati na web sajtovima, a nakon toga je predaju u jednu od pet banaka, koje učestvuju u projektu”, pojasnila je Mugoša.

Nakon predaje dokumenata, svaki građanin dobija potvrdu, koja sadrži šifru i datum predaje aplikacije.

Komercijalne banke dostavljaju aplikacije implementacionoj jedinici svakog dana, sa spiskom predatih dokumentacija i pod šifrom. Taj spisak se narednog dana objavljuje na sajtu projekta, tako da svaki građanin može izvršiti uvid.

Građani će moći da predaju aplikacije do 13. avgusta, kada će javni poziv biti zatvoren.

Projektni odbor zatim donosi odluke i obavještava aplikante. Građani preuzimaju vaučere, ui zatim sklapaju ugovore sa investitorima. Nakon toga se potpisuje kupoprodajni ugovor sa bankom i investitorom.

U dosadašnja dva ciklusa pojekta Hiljadu plus, preko 200 hiljade građana je riješilo stambeno pitanje. Prve dvije faze projekta su realizovane 2010/2011. i 2015/2017. godine, u saradnji i kroz kreditni aranžman sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply