Bjelopoljskim ljekarima odložen odlazak u zatvor

Bjelopoljskim ljekarima, pravnosnažno osuđenim za infekciju pet beba od kojih je jedna umrla u tamošnjem porodilištu u novembru 2014, odložen je na dva mjeseca odlazak u zatvor na izdržavanje kazne zbog različitih zdravstvenih tegoba, saznaje FOS.

Ljekari bjelopoljske Opšte bolnice Tomislav Jeremić i Haka Tahirović osuđeni su prvostepenom presudom bjelopoljskog Višeg suda na sedam mjeseci zatvora, a Zvonko Puletić i Jela Cimbaljević na šest mjeseci kućnog pritvora u julu prošle godine.

Međutim, Apelacioni sud je u martu usvojio žalbu tužilaštva, preinačio prvostepenu presudu i pravnosnažno ih osudio na po godinu zatvora.

Ljekari su sudu podnijeli molbe za odlaganje odlaska na izdržavanje kazne zatvora. O tri od četiri molbe pozitivno je odlučeno, dok u slučaju Zvonka Puletića još nije.

“Sud je u zakonskom roku uputio pozive za izdržavanje kazne osuđenim ljekarima. Nakon preuzimanja poziva, svo četvoro ljekara su podnijeli zahtjeve za odlaganje izvršenja kazne“, saopšteno je FOS-u iz suda.

Odluka o odlaganju je donijeta na osnovu prethodno provedenog vještačenja po vještacima medicinske struke, koji su se izjasnili da ovo troje ljekara trenutno nijesu sposobni za izdržavanje kazne. Spisi predmeta za osuđenog Puletić Zvonka trenutno se nalaze kod vještaka medicinske struke, radi davanja nalaza i mišljenja o njegovoj zdravstvenoj sposobnosti za izdržavanje kazne.

Apelacioni sud je pooštrio kazne jer je bio stava da Viši sud „nije u dovoljnoj mjeri cijenio okolnost jačine ugrožavanja i povrede zaštićenog dobra koja se ogleda u smrti jednog novorođenčeta i teškom narušavanju zdravlja četvoro novorođenčadi koja su rođena kao zdrava i vitalna djeca“.

Apelacioni, a ranije i bjelopoljski Viši sud, dali su detaljan osvrt na propuste ljekara. Tačnije, vještak iz Beograda je naveo da su „uočeni brojni propusti osoblja koji su uticali na nastanak i dalje širenje sepse“.

Haka Tahirović i Jela Cimbaljević nisu, prema navodima iz presude, imale čak ni uredno ovjerene zdravstvene knjižice, utvrdio je sanitarni inspektor. Tahirović je u svojoj odbrani kazala da su higijenski uslovi bili na „zadovoljavajućem nivou“, međutim, utvrđeno je suprotno stanje.

U presudi se navodi da osoblje nije nosilo kape, nije se vodila evidencija o čišćenju, nisu postojali dokazi kada se vrši dezinfekcija prostora, podove su čistile čistačice sa dječijeg odjeljenja koje nisu imale ovjerene zdravstvene knjižice. Zatečeni su radnici koji su bili u kontaktu sa oboljelim bebama a bez prethodno sprovedenog obaveznog zdravstvenog pregleda.

Dodatno, na instrumentima i opremi sa Porodilišta i Odjeljenja za neonatologiju je konstatovano prisustvo bacillus sp. u brisu ruku prije pranja doktorke Hake Tahirović.

Osim toga, kako se navodi u presudama Višeg i Apelacionog suda, bakterija je nađena i u brisu inkubatora – unutrašnjih zidova, i to čistog spremnog za upotrebu na poluintezivnoj njezi Odjeljenja neonatologije, potom u brisu čistog čaršava i stranice (ogradice) na krevecu za bebe u sobi istog odjeljenja, u brisu vage za mjerenje beba u porođajnoj sali broj 2; u brisu hvataljke (pincete) za tufere u dječijem boksu porodilišta, te u brisu čistih (opranih) ruku babice S. F.

Advokati osuđenih ljekara podnijeli su nakon presude Apelacionog suda predlog za podizanje zahtjeva za zaštitu zakonitosti Vrhovnom državnom tužilaštvu, sa ciljem da ga VDT podnese Vrhovnom sudu, koji bi ga potom usvojio i ukinuo drugostepenu i prvostepenu presudu i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply