Bio Save kreirao Savjetnik za roditelje

Sponzorisana objava

Kompanija Bio Save kreirala je katalog Savjetnik za roditelje kako bi im pomogla u donešenju odluke da sačuvaju matične ćelije iz pupčane vrpce. Putokaz za skladištenje matičnih ćelija iz pupčane vrpce mogu besplatno poručiti putem web sajta www.biosave.me

U Bio Save-u kažu da su matične ćelije iz pupčanika pravo biološko blago, koje je napravilo zaokret u medicini 21. vijeka.

“Širom svijeta, sve više roditelja se odlučuje za njihovo čuvanje. Opšte je poznato da se matičnim ćelijama iz pupčanika može liječiti više od 80 bolesti koja spadaju u standardne terapije za hematološka oboljenja poput različitih tipova leukemija, amnemija, limfoma”, ukazuju iz Bio Save-a.

Drugu grupu čine eksperimentalne terapije, za tretman neuroloških, oftalmoloških oboljenja kao i u regenerativnoj medicini. Uprkos mnogim kliničkim studijama na ovu temu kao i konkretnim primjerima uspješne primjene preparata matičnih ćelija iz pupčane vrpce, i dalje se javljaju oprečna mišljenja koja mogu zbuniti roditelje.

Ekspert za transplataciju koštane srži, docent dr Gregory Hale, profesor pedijatrije na Medicinskom fakultetu, Univerziteta Kentaki u Americi, tvrdi da su matične ćelije iz pupčanika odličan izbor, kada je transplatacija neophodna. Traženje kompatibilnog donora koštane srži može biti jako iscrpno kako za pacijenta, tako i za porodicu, s toga dr Hale smatra da korišćenje matičnih ćelija iz pupčanika ima više prednosti:

  • brza dostupnost;
  • smanjena mogućnost kontaminacije;
  • nema rizika od odbacivanja;
  • smanjen rizik od komplikacija nakon transplatacije (matične ćelije iz pupčanika su potencijalno manje imunološki aktivne).

Ove činjenice ukazuju na ogroman potencijal matičnih ćelija iz pupčanika, čijim bi korišćenjem u budućnosti znatno bila povećana stopa preživljavanja i poboljšanja kvaliteta života osoba koje boluju od neizliječivih bolesti.

Bio Save, posredstvom kojeg se mogu sačuvat matične ćelije iz pupčanika u Crnoj Gori, prisutan je u još 6 država regiona, kao lider u oblasti personalizovane medicine i predstavnik njemačke banke matičnih ćelija. Bio Save sarađuje se FamiCord grupacijom, koja za razliku od ostalih banaka matičnih čelija, osim čuvanja preparata pupčane krvi nudi i usluge primjene matičnih ćelija na sopstvenoj specijalizovanoj klinici.

Do danas, iz banaka FamiCord grupacije, za liječenje različitih oboljenja korišćeno je više od 1400 preparata matičnih ćelija iz pupčane vrpce.

Izvor:  https://www.scientificamerican.com/article/for-which-diseases-or-con/

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply