Sindikat tvrdi da je skandalozna odluka o otkazu nastavnici

Foto: Vijesti/Zoran Đurić

Sindikat prosvjete ocijenio je odluku o otkazu nastavnici OŠ „Štampar Makarije“ Mirjani Vidaković skandaloznom, a ponašanje direktorice Milice Stanković vide kao prijetnju svim zaposlenim u školi.

Predsjednik podgoričkog odbora Sindikata, Slobodan Savović kazao da će advokat danas odlučiti koji su dalji koraci protiv ove odluke, a da je ta organizacije tražila i sastanak sa ministrom prosvjete Damirom Šehovićem.

Vidaković je dobila otkaz nakon disciplinskog postupka zbog navodne teže povrede radne obaveze, odnosno zbog iznošenja školskog računara iz ustanove na popravku.

Direktorka Stanković i njena pomoćnica su tokom postupka, što stoji i u zapisniku, priznale da su nastavnici Vidaković usmeno dozvolile da iznese računar iz škole. Direktorka je nakon toga Vidaković prijavila policiji i pokrenula disciplinski postupak.

„Eventualno neoglašavanje nadležnih u Ministarstvu i ministra doživjećemo kao prijetnju zajednici prosvjetnih radnika Crne Gore. Ministar je morao da zna da će ovakva odluka o otkazu najvjerovatnije biti oborena na sudu, što će donijeti još jedan trošak. On mora da zna i za ranije postupke direktorke prema koleginici Mehmedović, nastavnici hemije, koliko već pritužbi postoji na rad direktorke, u školi i van nje. Ako ministar ne zna ništa o tome i ne provjeri naše navode, onda je, nažalost, tačna tvrdnja da se školama upravlja iz nekih drugih centara moći“, kazao je Savović.

Prema njegovim riječima, simptomatično je što je postupak protiv nastavnice Vidaković pokrenut nakon što je u ODT Podgorica otvoren izviđaj po njenoj krivičnoj prijavi protiv direktorke.

„Kako to da se u školi ‘Štampar Makarije’ vodilo i vodi više disciplinskih postupaka protiv zaposlenih, nego u svim ostalim ustanovama Podgorice?“, pita Savović.

Iz Ministarstva je Vijestima rečeno da je obraćanje nastavnice proslijeđeno Upravi za inspekcijske poslove.

Oni navode da disciplinske postupke vode škole, a ne Ministarstvo i da je na pravosuđu eventualno dalje postupanje u ovom slučaju.

Izvor: Vijesti

Leave a Reply