Škole u prirodi: Roditeljima skupo, agencije tvrde da su cijene usklađene s programom

Osnovne škole, u zavisnosti od opštine u kojoj se nalaze, počele su sa organizovanjem škola u prirodi od februara, a roditelji su o ponudama obaviješteni bili već u januaru, neposredno nakon završetka zimskog raspusta, iako su tek tada počele pripreme tendera i poziva za agencije koje se bave ovom djelatnošću. I ove godine je školama kao i prethodnih godina, uglavnom stigla samo jedna ponuda na tenderima koje su raspisale tim povodom.

Cijene boravka koji najčešće traje nepuna četiri dana i četiri noći (odlazi se u ponedjeljak ujutru, a povratak je u petak ujutru nakon doručka) kreću se i ove godine oko 120-130 eura, što je, kako kažu roditelji prilično skupo s obzirom na to da su u pitanju djeca i da su hoteli u koje odlaze sa 2 ili najviše 3 zvjezdice. Sa njima se ne slažu agencije koje organizuju škole u prirodi, čiji predstavnici tvrde da roditelji svoje zaključke zasnivaju na polovičnim informacijama jer Škole ne znaju šta sve obuhvataju ovi aranžmani. Škole koje organizuju školu u prirodi najčešće vode djecu u odmaralište na Ivanovim koritima, Korali u Sutomoru, Kamelija Tivat i Naftagasovo odmaralište u Bečićima, a na osnovu programa i lokacija gdje se organizuju, roditelji smatraju da se ne može reći da je riječ o školama u prirodi.

Udruženje Roditelji je u februaru, uputilo pitanja o organizaciji škole u prirodi dijelu osnovnih škola u Crnoj Gori i dobilo odgovore samo od dvije – “Pavle Rovinski” iz Podgorice i “Dašo Pavičić” iz Herceg Novog. Škole sa sjevera nijesu odgovorile na pitanja, mada u tom regionu je mali dio njih koji uopšte i ima ovu vrstu sadržaja.

Direktorica Osnovne škole “Pavle Rovinski”, Marijana Papić je kazala da se plan javnih nabavki radi početkom svake kalendarske godine i da se tender raspisuje početkom febaruara. Ove godine je plan bio da taj proces bude završen do 9. februara. Školu u prirodi, kako je dodala organizuje agencija koja ponudi najbolje uslove i pobijedi na tenderu.

“Naša škola ima odličnu saradnju i sa Savjetom roditelja i pojedinačno sa roditeljima. U konsultacijama sa njima dogovorili smo se da učenici naše škole idu na Ivanova Korita. Roditelji i mi smo saglasni da oni pružaju najbolje usluge i uslovi su najpovoljniji”, kazala je Papić.

Roditelji su na Facebook stranici portala Roditelji.me, gdje smo ih pitali za uslove i lokacije škole u prirodi i nijihova iskustva, kazali da škola “Pale Rovinski” svake godine šalje učenike na Ivanova Korita i 1. februara su već znali da će tako biti i ove godine.

Papić prenosi i da uprava i roditelji smatraju da djeci iz velikih gradova, poput Podgorice, najviše prija planinska klima i čist vazduh.

“Godinama organizujemo školu u prirodi tamo i nikada nam se nije desilo da djeca dobiju trovanje hranom ili da su roditelji nezadovoljni bilo kojim segmentom boravka na Ivanovim Koritima”, dodaje ona.

Prema riječima jednog roditelja, koji je kako tvrdi, član Savjeta roditelja u ovoj školi, odluku o tome gdje se ide donijela je uprava, a Savjet nije mogao da utiče na nju.

Papić navodi da u školu u prirodi idu učenici drugog, trećeg, četvrtog i petog razreda i da je taj broj prilično veliki ali nije imala informaciju o procentu djece koja se opredijele za odlazak. Ona je kazala da roditelji uplaćuju iznos na žiro račun agencije i to najčešće u tri rate.

Osnovna škola “Dašo Pavičić” iz Herceg Novog je, prema riječima direktora Branislava Krečkovića, objavila tender za usluge organizovanja Škole u prirodi 2. februara, a rok za dostavljanje ponuda je bio 8. februar.

“S obzirom da je dostavljena samo jedna i to ispravna ponuda, možemo odgovoriti da će organizovanje biti povjereno jedinom ponuđaču JU “Lovćen – Bečići” Cetinje, TA “Ivanova Korita” Cetinje”, kazao je Krečković. Ta škola je organizovala školu u prirodi od 28. februara do 5. marta.

I kada je ova škola u pitanju, sudeći prema odgovorima roditelja 1. februara, oni su i prije tendera znali gdje će djeca ići u školu u prirodi. Kazali su da je početkom godine sprovedena anketa i da je većina roditelja bila za odlazak na proljeće. Potom su anketirana i djeca. Zatim je, kao tvrde roditelji, promijenjen termin odlaska pa se umjesto na proljeće išlo krajem februara, što nije ostavilo mogućnost  za plaćanje na rate.

“Djeca će biti smještena u objektu Odmarališta na Ivanovim Koritima. Cijene aranžmana su za 5 pansiona 125 eura, a sa prevozom 135 eura. Sadržaji uključeni u aranžman su zdravstvena zaštita – ljekar 24 časa, prisustvo i stručni rad animatora i vodiča. Boravak djece roditelji plaćaju direktno na račun izabranog ponuđača,  do 28. februara, a moguće je plaćanje u ratama”, kazao je Krečković 9. febuara.

On navodi da je o izboru destinacije i termina za izvođenje Škole u prirodi konsultovan i odlučivao je o njoj  Savjet roditelja, kao i da je sprovedena anketa među roditeljima.

“Škola u prirodi  se, ove godine, organizuje za učenike od drugog do petog razreda” kazao je Krečković i dodao da se prijavilo 109 učenika, što je procentualno 8,2 odsto u odnosu na ukupno 1330 učenika, koliko broji njihova škola. Kazao je da je i u prethodnom periodu škola u prirodi bila organizovana na Ivanovim Koritima.

Da su ponude za škole u prirodi skupe smatra i jedna od učiteljica, Olivera Leković i poziva Savjete roditelja da reaguju jer nastavnici, kako navodi, malo šta mogu. Kazala je da je ponuda za Ivanova Korita ove godine u odnosu na prošlu skuplja 10 do 15 eura i da zna da je za primorje još skuplje ili da je ista cijena ali boravak kraći.

“Savjeti roditelja imaju prava i trebaju da reaguju. Nastavnik tu malo što može. Ako i uspije sa roditeljima odjeljenja da obezbijedi kojem djetetu sponzorstvo, to je usamljen slučaj”, kazala je ona.

Leković navodi primjer jednog kluba koji vodi djecu uzrasta od 14 do 18 godina u Ohrid za 120 eura (5 noćenja, pun pansion + lanč paketi, 4 zvjezdice, prevoz, plaćanje na rate) i pita se kako se njima isplati.

U Crnoj Gori nema pravilnika koji uređuje organizaciju škola u prirodi, a Ministarstvo tvrdi da taj posao nije u njihovoj nadležnosti već škola. Iz tog Ministarstva portal Roditelji nije dobio odgovor na nekoliko pitanja koja se odnose na ovu temu, ali je taj resor više puta ranije pojašnjavao da su škole u prirodi u nadležnosti škola. Ministarstvo prosvjete je u junu 2008. godine objavilo Uputstvo za organizovanje i sprovođenje školskih izleta, škola u prirodi i ekskurzija u osnovnim školama i dostavilo ga svim osnovnim školama u Crnoj Gori.

“Plan i program škole u prirodi ili ekskurzija treba donijeti najmanje 90 dana prije početka sprovođenja, s tim da se pojedini elementi u njemu moraju uskladiti sa zahtjevima roditelja i učenika, te cijenama turističkih i putničkih agencija. Poslovi usklađivanja programa, tender (konkurs), izbor najpovoljnije ponude, potpisivanje saglasnosti roditelja i ugovaranje usluga za izlet ili ekskurziju, moraju se obaviti najmanje 30 dana prije početka putovanja”, piše u Uputstvu.

U Uputstvu se navodi i da odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača (turističke agencije), donosi Komisija koju imenuje direktor škole, a koju čine direktor škole, odjeljenjske starješine učenika koji idu na ekskurziju ili školu u prirodi i predstavnik Savjeta roditelja.

Agencije većinom smatraju da cijene škole u prirodi nijesu visoke

JU Lovćen-Bečići Cetinje se od 1999. godine bavi organizovanjem škola u prirodi i to za oko trideset škola iz opština Cetinje, Kotor, Budva, Tivat, Bar, Ulcinj, Sutomore, Podgorica, Nikšić i Danilovgrad.

Pomoćnica direktora, Tatijana Vušurović je kazala, potpisuju ugovore sa školom jer se sve organizuje preko javnih nabavki i raspisivanjem tendera, i smještaj i prevoz đaka.

Djeca su smještena u Rekreativno edukativnom centru Lovćen na Ivanovim koritima, u trokrevetnim, četvorokrevetnim i petokrevetnim sobama sa kupatilima. Odmaralište raspolaže sa 200 kreveta.

“Smatramo da cijena boravka nije visoka kod nas. Za pet noćenja i šestog dana povratak sa prevozom je 135 eura. U cijenu, sem nadoknade vaspitačima, ulaze i doktor koji boravi sa djecom 24 sata u odmaralistu, kao i instruktori skijanja kada je škola u zimskom periodu i animatori za djecu”, kazala je Vušurović i dodala da djeca imaju tri obroka i užinu.

Prema njenim riječima, sadržaj ponude se mijenja u dijelu animacije gdje uvode novitete.

Iz turističke agencije Globus tours kazali su da je glavni segment njihovog rada đački turizam i da se time bave već 8 godina. Do sada su organizovali škole u prirodi za 14 škola iz  Podgorice, Nikšića, Spuža, Budve i Bijelog Polja.

Kako kažu, postpisuju ugovor sa školom ukoliko je ona raspisala oglas za organizaciju u prirodi preko javnih nabavki, a ako je Savjet roditelja raspisao oglas onda agencija koja je izabrana potpisuje ugovor sa tim tijelom.

“U svakom slučaju škola mora imati velikog udjela u svemu jer je Savjet roditelja zvanični organ škole, pa i na tim ugovorima stoji pečat škole, a potpisnik je Savjet roditelja” pojašnjavaju iz te agencije.

Kada je u pitanju smještaj, smatraju da na tržištu postoje ograničenja za ovaj vid turizma. Prema njihovim riječima najpopularnije destinacije su Ivanova Korita, Vučje, Žabljak, Kolašin, Plav, Sutomore, Budva/Bečići, Tivat.

Shvataju žalbe roditelja na cijenu, ali pojašnjavaju da se taj turistički aranžman ne sastoji samo iz usluga hotela i prevoza, već iz još niza drugih usluga, kao što su osiguranje, usluge doktora,tima animatora, takozvane razlike u gratisima (nastavnici, animatori), popusta za blizance, za drugo i treće dijete, poreza dnevnica za nastavnike, agencijskih provizija.

U Blobus toursu navode da agencija od ovog posla ima profit ali ne toliki koliko im se pripisuje.

Ponude koju šalju školama su većinom iste i u sadrže plan boravka djece po danimam, a sve hotele prethodno obilaze.

Kažu da o sadržaju dječijih aktivnosti prilično vode računa i da uvijek angažuju tim animatora.

“Na primjer, prošle sezone smo djeci kao novinu uključili animaciju vezanu za bezbijednost u saobraćaju, orjentaciju u prostoru, planinarenje. Organizovana je bila i posjeta jednog od osvajača Mont Everesta i gledanje prezentacije o tome”, kazali su oni.

Agencija Inrut se od 2006. godine bavi organizovanjem škola u prirodi i kako kažu, do sada su taj vid usluge pružili za preko 12 škola, uglavnom iz Podgorice, a radili su i sa školama iz Nikšića i Kolašina.

Kako pojašnjavaju, sa školom potpisuju ugovor o realizaciji škole u prirodi jer ona  preko javnih nabavki raspisuje tender.

“Kriterijumi po kojima biramo smještaj su ti da je hotel siguran, van zone saobraćaja, da je čist i uredan, da je hrana dobra, da posjeduje sportske terene kako bi se mogle odvijati razne aktivnosti, da je kategorisan sa minimum dvije zvjezdice. Kriterijumi po kojima biramo prevoz je da su autobusi tehnički ispravni, što novijeg datuma. Uvijek obiđemo hotele u koje smještamo grupe”, navrli su predstavnici Inruta.

I oni obilaze hotele, ali ukazuju da to rade i sanitarna i druge inspekcije.

“Nakon što je tender završen, škola je dužna da obavijesti Ministarstvo prosvjete gdje učenici idu, zatim ono obavještava Upravu za inspekcijske poslove koji šalju svoje ekipe na teren”, dodali su oni.

Kada su u pitanju žalbe roditelja na visoke cijene aranžmana kazali su da roditelji često nijesu upoznati sa samim programom Škole u prirodi i svim što on obuhvata.

“Pored smještaja u hotelu i ishrane koja je na bazi punog pansiona uz užinu i prevoza od škole do hotela i nazad, aranžman obuhvata animatore i rekreatore čiji broj zavisi od broja djece tj. od veličine grupe, DJ-a koji pušta muziku tokom večernjih sati sa pratećom opremom, doktora koji je 24 časa u pripravnosti i na raspolaganju djeci i nastavnicima, osiguranje djece od nezgode, dnevnice nastavnicima koji vode djecu u iznosu koji je tražen tenderom kao i pratiocima grupe, i smještaj i hrana za sve njih, predstavnika agencije koji je svim udesnicima škole u prirodi na raspolaganju tokom boravka u hotelu”, navode oni.

Jedan od zaposlenih iz agencije Skytours, Slavko Krvokapić smatra da su cijene aranžmana visoke, zbog boravka u hotelima i dnevnica koje se daju učiteljicama, kao i da nije ispunjen cilj ovog programa jer djeca borave u hotelima i malo vremena provode u prirodi.

“Mi živimo od ekskurzija i škola u prirodi ali sam mišljenja da su jedan veliki promašaj i uzaludno trošenje novca. Ovim što govorim direktno “sebi skaćem usta”, ali je stanje takvo kakvo je. Kakva je to škola u prirodi gdje djeca borave u hotelu 7 dana? Oni prirodu i ne vide osim ako ih povedemo na plažu”, pita on.

Agencija koju on predstavlja sarađuje sa gradskim školama iz Nikšića, i organizuje škole u prirodi u Bečićima, Tivtu i Žabljaku.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Otkud nekom ideja da djeca mogu boraviti u hotelu Planinka….hotel ne radi!A sto se tice skole u prirodi,radi se o cistom monopolu….na tenderu se javi samo jedan ponudjac i formira cijenu u skladu sa svojim interesima.Ove godine to je dostiglo svoj vrhunac…roditeljima je ponudjena anketa sa cijenom boravka i mogucnoscu placanja u ratama a kasnije su obavjesteni da je doslo do promjene u cijeni,naravno da je povecana i sve se placa prije polaska…Tako da je od onog sto je ponudjeno u anketi ostao isti samo broj dana.

  2. Vidim da piše da se uplaćuje direktno na račun,mi dajemo učiteljici pare rečeno je da je 135e bez ikakvog papira tj. ponude . A ukoliko bi nam saopštili te izmjene oko cijene i datuma,vjerujte da bi morali svaki cent da vrate,makar što se tiče mog djeteta.

  3. U Drugoj osnovnoj skoli u Budvi ,4 tom razredu u koji je moja ćerka- ponuda je Grand hotel na Cetinje-150 eur! …(već su bili na Ivanova korita dvije godine, i Žabljak prošle god.)…. Imaju izlete Rijeka Crnojevića i Lipska pećina..Tako da je više od 120-130 eur koliko je napisano.Možete provjeriti.

  4. Skola netreba da prihvati tooo ali i tome nekome odgovaraa😠.30e dan.Razumjeka bi da nedje drugo idu a ne po Crnoj gori.Upitanju je druzenje i provod koji oni imaju zajednicki ,koji se pamti ali isto tako iskoriscavaju roditelje i njihovo zalaganje za djecu da podju nedje sa svim drugarima.Sramota sta rade…

  5. Prosle god djaci iz skole ,,Maksim Gorki” su placali 102e i bilo je 3 nocenja i 4 dana. S tim sto su 4-i dan krenuli odma poslije dorucka,tako da se i ne broji. Smatram da je preskupo kakav god program da je u pitanju. Placali smo u ratama od februara do maja,zadnja rata je bila pred polazak u skolu prirode.

  6. Moji blizanci su prije nekoliko godina isli u Canj, 125 e. Kada smo dosli na roditeljski sastanak nijesmo dobili ponudu jer skola nije imala sredstva da iskopira istu za tri odjeljenja. Na moje pitanje zasto agencija nije fotokopirala ponudu nijesam dobila odgovor. U ponudi, koju je razredni starjesina citao naglas, cetvrti dan poslije dorucka je bila predvidjena posjeta Baru i staroj maslini. Dosta djece nije vidjelo maslinu jer su im trazili 1 e.

  7. Ne znam ni šta će im te škole u prirodi .Oni ne mogu da vladaju sa njima u učionici a kamoli da ih paze u tako velikim grupama.istp jao da se to organizuje da malo nadlstavnici prošetaju na račun djece

  8. Nznm sto se zalimo kad mi sami roditelji pristajemo na to… ajde da se dogovorimo samo jednom da nam djeca ne idu…pa da vidimo kako ce se i agencijama i skolama to dopasti..a posebno dajete da vidimo makar jednom javno kako se i kome namjestaju popularni tenderiiiiiiiii za te skole u prirodi.
    Poenta—- svi se zestoko zalimo a svi posaljemo djecu na kraju..

    • Vidim svi ovdje navodite primjere koji su sramni i lopovski..vrhunac je- moje dijete ide u ( pazi sad) Tivat, 2 dana- 80 eurica.eto tako….ljepse bi nam bilo da djecu vodimo bilo dje drugo u svojoj porodicnoj reziji no sto pristajemo na ove slobodno da kazem sramne ucjene.evo bas da vidim sto ce djeca imat u tivat da vide sem onog betona.

    • I ima jos jedna stvar..a to je da …jedna turisticka agencija u ovom slucaju TA LUX u istoj skoli- koja se navodno jedina prijavila na tenderu ne daje popuste za drugo dijete iz iste porodice..
      Dok je ovaca bice i novaca …da se kratko i jasno izrazim.i opet kazem necu,i opet ih posaljem..jer sam jedna od ovaca, naravno.

    • A niko se ne pita jos i ovo– i vrlo lako zaboravismo—– ono trovanje salmonelom prije par god dje su se sudili gooodiiinama roditelji i nadlezni…i na kraju..izio vuk magarca.samo sto ne ispade da su se sama djeca otrovala…bruka i sramota od drzave koja je stala iza te presude.pi

  9. Nazalost sto se tice ovix skola u prirodi to je dobra ideja ali nazalost nasa drzava nema resosa i kapaciteta gde bi to moglo da se organizuje posebno kad znamo da nemamo nijedan xotel ili odmaraliste gde bi smjestili djecu i realizovali takav zaxtevan i odgovoran projekat
    NASA ZEMLJA IMA TOLIKO LIJEPIX I NEISKORISTENIX PREDJELA ALI SVE OVO TREBA DA SE ORGANIZUJE I RAZRADI ZAJEDNO SA MINISTRASVOM I STRUCNIM LJUDIMA

  10. Naravno da je preskupo, vansezonski, hoteli nize kategorije, koliko hrane mogu deca pojesti pa su ovolike cene…..a sobe…. slabo ciste, deca su prosle godine u Koralima razgrtali paucinu u sobama….. a tepih nisu usisavsli nijedan dan njihovog boravka, znaci katastrofa. Sreca te ove godine idu u Naftagas…. inace moje dete ne bi islo sigurno…. poenta je u tome sto deca idu da se druze…. i onda ne mozes razdvajati dete od drugova, zbog ovih gluposti.

  11. Skupo jeste, s obzirom na uslove koje djeca dobijaju, pocev od smjestaja, preko samog programa za ta 4 dana pa do hrane. Moji su stalno dobijali pire iz kesice, zaboga kilogram krompira je 30 centi, nisu u stanju za malo para makar pristojan obrok da im naprave, nego djeca na kraju ostanu gladna jer im se uglavnom serviraju splacine. Problem je sto svi mi znamo da je skupo i da ne vrijedi tih para ali sto, naravno, ne mozemo odvajati svoju od druge djece. Kad bi se samo jednom, na nivou svih roditelja, napravio dogovor da iz principa ne ide nijedno dijete, mislim da bi se stvari itekako promijenile.

  12. Bili dvije godine zaredom.Hrana ,zabava,maskenbali…iskreno moje dijete je bilo prezadovoljno a pritom imali su punu paznju od strane strucnih lica koji su radili sa njima 😊

  13. Kod nas u Budvi ,skole u prirodi i sve izlete ,irganizuje samo Suko tours i to godinama-bas me zanima konekcija Ministarstva proisvjete ili Uprave skole sa njima i kako to da se na kao javni tender uvijek jave samo oni 😎 Ovo putovanje iz priloga je samo komparacija na ponudjene cijene putovanja za djecu iz skola 😡

    • Jeftinije je setnja Evropom ili 7 dana u Grckoj nego u Becicima 😂😂😂Moj sin ne zeli da ide..Lepse mu je ici na kampovanje sa izvidjacima na planini,nego biti u nekom hotelu O kategorije,van sezone,dok su plaze pune smeca..

    • E moja draga sta reci? Ove god se ide na Cetinje,125 e a bili su do sad dva puta na jednodnevne izlete na Cetinju i sve obisli i videli.Za 110 eura budvanski folklor isao u Madjarsku 7 dana,uzivali.Ne shvatam,od tolikih lepota u nasim zemljama oni ih vode na Ct gde su vec bili i sve videli.😕

  14. Pitam se kako mi zavrsismo skolu bez “skolovanja u prirodi” – to je, dragi roditelji, obican biznis za pojedine, a djeci moze biti divno i nezaboravno i bez “kesiranja”…

  15. S obzirom da su u pitanju djeca i da je u pitanju skola ponude koje nude mogle bi da budu malo vise korektinije po pitanju cijene,u PG cijene su ni da idu ponaosob u lux hotelima u sred sezone..
    Hoce nekako hljeba preko pogace a djeca su idealna “prilika” za to
    A nikada roditeljima dostupna potvrda iz kopetetne ustanove da su objekti presli sanitarnu inspekciju da zadovoljavaju osnovne uslove ispravnosti kuhinje i smestaja djece u istom i program skole prirode.
    A svake god se kao po nekom obicaju djeca redovno potruju i nikad niko ne odgovara za to??
    Mislim da je sve receno

Leave a Reply