U ponedjeljak obilježavaju na Trgu Svjetski dan osoba sa autizmom

 

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) i Fondacija „Ognjen Rakočević“ obilježiće Svjetski dan osoba s autizmom, 2. april, na Trgu nezavisnosti u Podgorici sa početkom u 10 časova, uz bogat i raznolik program.

Ove organizacije su pozvale sve zainteresovane da im se pridruže i zajedno pokažu da i osobe s autizmom treba da budu ravnopravne i imaju jednaka prava za obrazovanje, zapošljavanje i samostalni život.

“U cilju podrške i prihvatanja osoba s autizmom ponesite plave majice, kišobrane, balone, šta god imate, plavo i lijepo”, kazali su iz Udruženja.

Ovaj datum se obilježava širom svijeta pod sloganom #LightItUpBlue, a međunarodna organizacija Autism Speaks (Autizam govori) svake godine poziva organizacije i pojedince da se uključe u globalnu kampanju.

Kako su kazali iz Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore i Fondacije “Onjen Rakočević”, mnoge poznate zgrade, mostovi i drugi objekti širom svijeta 2. aprila svijetle u plavoj boji koja je prepoznatljivi simbol za osobe sa autizmom. Zato su pozvali državne institucije, nevladine oganizacije i širu javnost da im se priključe u ovoj kampanji tako što će, u noći između 1. i 2. aprila, osvijetliti svoja predstavništva plavom bojom.

Navode da će narednih dana sprovoditi kampanju putem društvenih mreža tako što će na portalu www.disabilityinfo.me objavljivati tekstove o osobama s autizmom, zanimljive video snimke i slike, kako bi podigli glas za samostalnost i podržali jednakost osoba s autizmom.

Pozvali su i da im građani na Facebook stanici ili Instagram nalogu šalju svoje slike u plavim majicama, sa kišobranima, balonima u ovoj boji ili, ukoliko imaju, neku zanimljivu priču članova porodice/prijatelja s autizmom.

Kampanji se ljudi mogu priključiti i objavljivanjem fotografije uz heštegove #autism #awareness #LightItUpBlue.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply