Ombudsman utvrdio kršenje prava na suđenje u razumnom roku

Djeci koja su se otrovala 2011.  godine u Čanju i njihovim roditeljima prekršeno je pravo na suđenje u razumnom roku, u krivičnom postupku koji je vođen u barskom tužilaštvu i sudu protiv Vasilija Gvozdenovića, zaključak je Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Pravosnažnom odlukom crnogorskih sudova Gvozdenović je oslobođen optužbi zbog zastare.

Zaštitnik je odgovarajući na pritužbu roditelja otrovane djece i udruženja Roditelji, utvrdio da je postupak pred tužilaštvom trajao godinu i osam mjeseci, prije podizanja optužnog predloga, dok je prvostepena odluka pred sudom donijeta tek nakon tri godine i šest mjeseci.

Zaštitnik nalazi da je u konkretnom slučaju krivični postupak pred Osnovnim državnim tužilaštvom u Baru i Osnovnim sudom u Baru trajao dugo, i da je odugovlačenjem postupka povrijeđeno pravo na suđenje u razumnom roku,usljed čega je nastupila apsolutna zastarjelost, navodi se u odluci koju potpisuje zamjenica zaštitnika Zdenka Perović.

Dodaje da se zaštitnik nije bavio preispitivanjem stava suda, niti zakonitošću sudske odluke, ali da je u postupku u kome je oštećeno 106 djece, postupak morao biti hitne prirode. Saglasno načelu hitnosti sud i tužilaštvo morali su voditi računa o rokovima za sprovođenje procesnih radnji i preduzeti sve neophodne mjere da se postupak sprovede efikasno i okonča u najkraćem mogućem roku, navodi se u odluci Ombudsmana.

Dodaje se i da je sud,u najvećoj mjeri, doprinio da dođe do zastare, jer je ignorisao zahtjeve za hitnim postupanjem.Ombudsman je preporučio sudu i tužilaštvu da u budućem postupanju u procesima u kojima učestvuju maloljetnici poštuju načelo hitnosti, te da postupaju blagovremeno i u zakonskim rokovima.

Roditelji djece podnijeli su nedavno ustavnu žalbu i tražili ponavljanje krivičnog postupka protiv Gvozdenovića i njegove firme,zbog trovanja njihove djece. Vrhovno državno tužilaštvo je u decembru prošle godine odbilo preispitivanje presude, kojom je Gvozdenović zbog zastare oslobođen optužbi za trovanje djece.

U Tužilaštvu su ocijenili da je Viši sud pravilno presudio, i da nema osnova za podizanje zahtjeva za zaštitu zakonitosti. Posljednjom presudom Višeg suda odbijena je optužba protiv Gvozdenovića zbog zastare i preinačena presuda barskog Osnovnog suda, pred kojom je on uslovno osuđen. Sudilo mu se za proizvodnju i stavljanje u promet škodljive životne namirnice, jer je, prema optužnom predlogu, u maju 2011. godine stavio u promet neispravnu vodu, škodljivu za zdravlje ljudi, usljed čega je došlo do trovanja djece koja su se nalazila na rekreativnoj nastavi u Čanju.

U krivičnom postupku je utvrđeno da je voda bila neispravna. Tokom višegodišnjeg procesa promijenjeno je troje sudija, a ranije je odbijen je zahtjev za ubrzanje postupka, iako je svaki postupak u kome su uključeni maloljetnici hitne prirode. U toj vili i dalje nesmetano borave djeca u okviru školskih ekskurzija.

Roditelji djece Srđan Kovačević i Željko Sekulović Vijestima su rekli da su zadovoljni što su konačno dočekali poslije sedam godina da jedan državni organ jasno potvrdi da je bilo propusta u radu Osnovnog tužilaštva u Baru kao i Osnovnog suda u Baru.

lako ovakav zaključak Ombudsmana ne utiče procesno na njihov slučaj, oni navode da će svakako imati veliki značaj, ukoliko postupak stigne do Evropskog suda za ljudska prava. Sačekaćemo odluku Ustavnog suda, a ukoliko bude negativna, svakako ćemo se obratiti sudu u Strazburu, najavio je Sekulović.

Nadaju da će ubuduće preporuke Ombudsmana biti orjentir pravosudnim organima da oštećeni maloljetnici ne budu uskraćeni za pravično i zakonito suđenje u našoj zemlji.

Udruženje Roditelji pisalo je o ovom slučaju i postupanju sudova krajem prošle godine osim Ombudsmanu i međunarodnim organizacijama UNICEF, Savjet Evrope, OSCE i Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, a kako bi imali u vidu na koji način se štite štava maloljetnika u našoj zemlji.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply